Podizanje standarda

Niz poticajnih mjera: Pozamašan iznos kuna iz proračuna pratit će Opatijce od rođenja do mirovine

Aleksandra Kućel Ilić



Grad sa što manje nezaposlenih osoba, u kojemu se mlade ljude potiče na zasnivanje obitelji, pa se »dolazak rode« potencira izdašnim novčanim iznosima, roditelji plaćaju vrtić samo za prvo dijete, dok je za svu ostalu iz iste obitelji besplatan, djeca u osnovnim školama dobivaju besplatne udžbenike, a sufinanciraju se i školske knjige za srednjoškolce, dok umirovljenike s nižim primanjima nagrađuje za blagdane i pokriva im se dopunsko zdravstveno osiguranje – sve ovo pretvara Opatiju u grad u kojemu je ne samo ugodno živjeti, već je i standard u značajnom porastu. Otkada je Opatija usvojila niz vrlo poticajnih mjera za ljude svih životnih dobi s područja Grada Opatije, sve češće se o mogućnostima koje bi mnogi rado ostvarili raspituju i susjedi no, da bi se pogodnosti ostvarile – osnovni je uvjet biti stanovnikom Grada Opatije – ovdje živjeti, podizati djecu, a ukoliko postoje uvjeti i – raditi na teritoriju Grada Opatije.


Zaustaviti raseljavanje


Naime, poznato je da je motiv za ostanak u određenoj sredini, imati solidan posao i stoga je, u želji da se zaustavi raseljavanje Opatije, Grad Opatija najavio i kako upravo kreću nove mjere za poticanje zapošljavanja, poduzetništva i razvoja zaleđa. I opet – mnogi će se zainteresirati za njih jer su zbilja izdašne, te mnogima za primjer, no moći će ih ostvariti – samo osobe čija je djelatnost registrirana na području Grada Opatije, a zapošljavaju – Opatijce.


Poticajne mjere su postojale i do sada, no obogaćene su vrlo zanimljivim novim mogućnostima, ali je značajno povećana i visina poticaja za zapošljavanje i početak obavljanja registrirane djelatnosti. Također, poznato je da u manjim sredinama u zaleđu Opatije teško opstaju male trgovine, a teško se »pokrivaju« i ugostiteljske djelatnosti u sklopu sportskih objekata i društvenih domova. No, Grad Opatija je pripremio niz mjera uz koje će poslovanje malih »butiga« u zaleđu i ugostiteljskih djelatnosti u okvirima boćarija i društvenih domova izvan »srca grada« biti uvelike olakšano, pa se pretpostavlja i da će se zaustaviti njihovo gašenje uslijed čega samim mještanima, kada ostanu bez takvih sadržaja, pada standard.Provedeno je i javno savjetovanje, a nakon svega – Opatija se sada može pohvaliti nizom novih mjera za poticanje zapošljavanja, poduzetništva i razvoja zaleđa.


Umirovljenici s mirovinama nižim od 3.000 kuna, već za ovaj Uskrs će iz gradske kase dobiti 500 kuna, a isto ih očekuje i za Božić. Dakle, po 500 kuna će dobivati dva puta godišnje, u povodu blagdana. Za dopunsko zdravstveno osiguranje, Grad Opatija će umirovljenicima refundirati 840 kuna i stoga je značajna ova obavijest: da bi se ostvarilo pravo na pomoć za blagdane, te pokrivanje dopunskog zdravstvenog obrazovanja, treba na vrijeme ispuniti zahtjeve. Tko prekorači rok, neće moći ostvariti ovo pravo, već će morati pričekati iduću godinu. Zahtjevi za ostvarivanje pomoći za umirovljenike s mirovinama nižim od 3.000 kuna zaprimaju se u pisarnici Grada Opatije zaključno s 28. veljače 2018. godine, a za ostvarivanje prava na financiranje dopunskog zdravstvenog osiguranja za 2018.godinu do 30. studenoga 2018. godine.





Smanjiti nezaposlenost


Poticaji za zapošljavanje nezaposlenih su udvostručeni i tako se umjesto dosadašnjih 5.000 kuna, za svaku novozaposlenu osobu s navršenih 30 godina, a s područja Grada Opatije, ostvaruje jednokratni poticaj od 10.000 kuna. Također, uz to ide i 12 mjesečnih poticaja u visini od 20 posto bruto plaće, a najviše do 2.500 kuna mjesečno, što je do sada iznosilo najviše 1.500 kuna mjesečno. Isto tako, za svaku novozaposlenu osobu do navršenih 30 godina, jednokratni poticaj je još veći i umjesto dosadašnih 6.000 kuna, on sada iznosi čak 11.000 kuna, a uz to ide i 12 mjesečnih poticaja u visini 25 posto bruto plaće, a najviše 3.000 kuna mjesečno (do sada je to iznosilo najviše 1.800 kuna mjesečno).


Potiče se i zapošljavanje osoba s invaliditetom, pa ukoliko se takvu osobu s područja Grada Opatije uzme u radni odnos, umjesto 10.000 kuna, dobije se 15.000 kuna jednokratne pomoći, te 12 mjesečnih poticaja u visnini 30 posto bruto plaće, a najviše do 4.000 kuna mjesečno (do sada je to iznosilo 2.500 kuna).Poznavatelji prilika kažu da bi se nova poticajna mjera od čak 10.000 kuna za otvaranje obrta i slobodnih zanimanja, te još 12 mjesečnih poticaja u iznosu od 2.000 kuna (do sada je to bilo 1.000 kuna), mnogima mogla učiniti presudnom kod odluke o ulasku u poduzetničke vode. I sada nešto vrlo zanimljivo što predstavlja apsolutnu novost: Grad Opatija potiče otvaranje OPG-ova (obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava), a novina je ta da korisnik ovakvog poticaja može istovremeno biti u radnom odnosu kod drugog poslodavca, kao i u mirovini. Jednokratni poticaj umjesto dosadašnjih 3.000 kuna, sada iznosi 6.000 kuna, a dobivat će se i 12 mjesečnih poticaja u iznosu od 1.000 kuna (do sada je iznos bio 500 kuna), pod uvjetom da je podnositelj zahtjeva upisan u registar obveznika poreza na dohodak.

Subvencija troškova


Poznato je da Opatija želi imati razvijeno zaleđe. Zeleno i plavo mogu odlično surađivati, a kako bi se olakšalo poslovanje onima koji obavljaju djelatnosti u zaleđu, ali zbog dislociranog položaja i malog prometa »grcaju u problemima«, odlučeno je i da će se značajno pomoći poduzetnicima koji se bave trgovinom na malo prehrambenim i neprehrambenim proizvodima ili obavljaju ugostiteljsku djelatnost u sklopu društvenih domova ili sportskih objekata kojima upravljaju sportski klubovi, primjerice boćarije.


Odnosi se to na male trgovce na području naselja Veprinac, Vela i Mala Učka, Poljane, Oprič i Dobreć, te ugostitelje koji svoju djelatnost obavljaju u sklopu društvenih domova i sportskih objekata na području naselja Veprinac, Vela i Mala Učka, Poljane, Pobri, Ika, Oprič i Dobreć. Poticaji su namijenjeni mikro i malim poduzetnicima, a sastoje se u 12 mjesečnih poticaja za subvenciju troškova korištenja prostora (zakupnine i komunalne naknade) u visini stvarnih troškova, do maksimalnih 1.000 kuna mjesečno.– Očekujemo da će postojeći poduzetnici prepoznati ove mjere te se odlučiti za zapošljavanje nezaposlenih osoba, odnosno investirati u proširenje djelatnosti. Također, vjerujemo da će mjere potaknuti građane na otvaranje vlastitih djelatnosti i da će se u zaleđu Opatije sve više građana putem OPG-a baviti određenim oblicima poljoprivredne djelatnosti i time oživiti i revitalizirati naše zaleđe – smatraju kretori ovih mjera u Gradu Opatiji.

Razvoj poduzetništva


Inače, proračunom za 2018. godinu je za provođenje novih mjera osigurano 800.000 kuna, od čega se 280.000 kuna odnosi na obveze po ugovorima zaključenim u 2017. godini.Treba reći i da je Grad Opatija još 2011. godine započeo provoditi mjere programa poticaja zapošljavanja i razvoja poduzetništva. Tako je 2011. godine dodijeljeno 11 poticaja, 2012. i 2013. godine po 10 poticaja, a zatim je došlo do porasta zainteresiranih i 2014. godine je bilo 17 poticaja, 2015. njih 25, a 2016. – čak 31 poticaj. Tijekom nedavno zaključene, 2017. godine, poticaji su dodijeljeni 28 puta i kada se sve zbroji, radi se o 132 poticaja – 66 za zapošljavanje nezaposlenih osoba i 66 za početak obavljanja registrirane djelatnosti.