Godišnji odmori i zatvorena vrata

Najdulji mjesec u Opatiji: Zaspali hoteli, kavane, barovi i restorani

Marina Kirigin

Kratak siječanjski predah za Wine bar Stephanie / Snimio Silvano JEŽINA

Kratak siječanjski predah za Wine bar Stephanie / Snimio Silvano JEŽINA

Wine bar Stephanie uzeo je kratku stanku, konoba »Istranka« ostaje zatvorena sve do ožujka, baš kao i vinoteka »Barolo«, dok je kafić Tik-tak u siječnju skratio radno vrijeme do 14 sati, a Dalla nonna do 18 sati – no, bez obzira na sve, Opatija je kvarnerski lider u cjelogodišnjem poslovanju



OPATIJA Hrvatski »bijeli tjedan« na europskim skijalištima je završen, potrošeno je previše novca na poklone, dobru »manjadu« i sve ono što prati božićno-novogodišnje blagdane. Novčanici su dobro ispražnjeni, pa se i fluktuacija domaćeg stanovništva na ulicama liburnijskih gradića bitno smanjila.


Snimio Silvano JEŽINA


Snimio Silvano JEŽINA



Mjesec siječanj oduvijek je bio turistički »tanak«, pa je za mnoge ugostitelje, obrtnike, turističke djelatnike i poduzetnike to i vrijeme kada koriste kolektivne godišnje odmore, zatvaraju objekte, a Opatiju prepuštaju čvrstom zimskom snu. Tako je i ove godine kada su zbog smanjenog obima posla i ulaganja u objekte zatvorena vrata ugostiteljskih objekata, hotelskih kuća, trgovina… Ovakvim odmakom od svakodnevice, mnogi se opatijski poduzetnici bore sa siječanjskom »depresijom«. Wine bar Stephanie (bivša kavana hotela Imperial) zatvoren je samo jedan kraći period, do 23. siječnja, dok će primjerice konoba »Istranka« svoje sljedeće goste dočekati tek u ožujku.





»Opatija spi i neće se zbudit do leta«, rekla je voditeljica jednog opatijskog kafića, a o čemu je zapravo govorila da se iščitati iz prošlogodišnjih turističkih rezultata koji govore o  vrlo primjetnoj opatijskoj sezonalnosti. Naime, broj ostvarenih noćenja u siječnju 2015. godine bio je 29.000, u veljači 31.000, u ožujku 60.000, a u srpnju i kolovozu doseže oko 200.000 noćenja po mjesecu.



Buđenje uz maškare


Vlasnik opatijske konobe Goran Ivančić kaže kako svake godine u siječnju i veljači zatvara objekt zbog smanjenog obima posla, ali i rekonstrukcije unutar objekta čije će ovogodišnje ulaganje biti usmjereno na kuhinju, ali i na »osvježenje«, bojanje ostalih prostorija. Do ožujka neće raditi ni vinoteka »Barolo«, a kako ne bi ostali bez dragocjene klijentele vlasnici nekih objekata duž opatijske glavne gradske ulice odlučili su se na skraćeno radno vrijeme. Caffe bar »Tik-tak« uz opatijski »mrkat« vrata drži otvorena do 14 sati, obližnja pekarnica »Dalla nona« također je skratila radni dan do 18 sati.


Brojni hotelski objekti koji su zatvoreni još od jeseni prošle godine, a koji su se samo privremeno otvorili u razdoblju oko Božića i Nove godine, ponovno su »beživotni«. Koliko je grad prazan i pust možda najbolje dočarava poruka na vratima hotela »Istra«, objektu u sastavu Liburnia Riviera Hotela, a u kojoj piše da je prvi najbliži otvoreni objekt u njihovom sastavu onaj na potpuno suprotnoj strani grada – hotel Ambasador. Živost koja je iščezla iz Opatije, mnogi se nadaju da će ipak bar na trenutak biti probuđena maškaranim ludovanjima na kraju siječnja i početku veljače.



Nakon blagdana i djelatnike Grada Opatije zatekla su zatvorena vrata njihove »gradske kantine«. Obitelj Vozila koja je vodila objekt u prizemlju zgrade Grada odlučila je drugima prepustiti prostor u kojem su najčešće marendali i ispijali kave  predstavnici gradske vlasti i stručnih službi. Razlog zbog kojeg izlaze iz prostora objasnio je dugogodišnji opatijski ugostitelj Đani Vozila. Kaže kako želi uživati u zasluženoj mirovini, a kako njegov sin ne stiže raditi na dvije lokacije.



Poslovanje ipak isplativo


Opatija je, prema statističkim podacima bez obzira na siječanjski »zimski san«, ipak kvarnerski lider kada je riječ o cjelogodišnjem turističkom poslovanju. Siječanjsku opatijsku »siestu« mnogi iskoriste za ulaganja, oplemenjivanje i rekonstrukciju prostora, posebno opatijski hotelijeri. Tako sliku uspavanog grada tijekom dana, posebno jutra mijenjaju kamioni, bageri, ali i skele pune radnika. Uz gradilište Kulturno-turističkog centra, započela je i obnova hotela Milenij koji je zbog istog i zatvoren. Na opatijskoj Slatini skelom je opasan i hotel »Palace-Bellevue«, a zbog čega čitav niz trgovina u prizemlju tog objekta trenutačno ne radi. Gradi se hotelsko kupalište »Royala«, dio gradske luke, obnavljaju vile uz lungomare (Villa Žuži).


Ulaganja su i potvrda  da se u Opatiji ipak isplati poslovati bez obzira što je dobro poznato da su jesenski i zimski mjeseci izuzetno teški, posebno za male poduzetnike.