Veselo

Najavljen veseli karnevalski Lovran, spremaju čudo za maškaranu povorku

Jakov Kršovnik

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Otvaranje Karnevala u Lovranu idućeg petka, 17. siječnja, dizanjem pusta na Trgu slobode i maškaranom promenadom lovranskih grupa. Međunarodna maškarana povorka 16. veljače



LOVRAN – Karneval u Lovranu počinje za tjedan dana, 17. siječnja, na Trgu slobode dizanjem pusta u 17 sati, a vrhunac će biti u nedjelju, 16. veljače, kad se održava 53. Međunarodna maškarana povorka. »Peto godišnje doba« završava na Pepelnicu, 26. veljače, spaljivanjem pusta.


Ove godine broj grupa koje će sudjelovati u povorci ograničen je na 40, zbog organizacijskih i prostornih razloga, iako je prošlih godina interes bio i veći. Također, oni koji ne budu u mogućnosti doći, glavnu će povorku, na kojoj se očekuje i do tri tisuće sudionika, moći gledati uživo na internetu.


Predaja ključeva


Karnevalska događanja otvorit će 17. siječnja maškarana promenada lovranskih grupa Toronjera, Pešekani i In bambo veritas koje će od hotela Excelsior proći do Trga slobode. Ondje će biti održana tradicionalna predaja ključeva, dizanje pusta i zabava na otvorenom uz grupu Bonaca te podjelu fritula i kuhanog vina. Novitet programa je maškarana gimkana – vožnja spretnosti koja će se održati u subotu, 8. veljače, na parkiralištu Kamenjar.




Toga dana pripremljen je posebno bogat program jer će uz gimkanu biti održan i maškarani boćarski turnir u domu Liganj s početkom u 10 sati, da bi popodne na istome mjestu najmlađi mogli uživati u dječjoj reduti s početkom u 16 sati.


Također 8. veljače jedriličarska regata Maškarana 2020. bit će održana u lovranskoj luci i akvatoriju, počevši od 11 sati. Tradicionalno »pobiranje jaji po Lovranšćine« bit će u nedjelju, 23. veljače, s početkom u 10 sati, a na Zubijadi pod maskama će se loviti ribe u akvatoriju i luci 15. veljače, s početkom u podne.


Svoje zabave imat će i najmlađi na dječjim redutama, a uz onu u domu Liganj, u kinu Sloboda 15. veljače klince će uveseljavati Vale i Vedran s početkom u 16 sati. Veliki koncert pod maskama učenika Umjetničke škole Matka Brajše Rašana, područni odjel Lovran, bit će također u kinu Sloboda od 18.30 sati.


Događanja u Laurusu


Mnogo događanja bit će i u galeriji Laurus. U petak, 25. siječnja, ondje će biti otvorenje zajedničke izložbe karnevalskih grupa In bambo veritas i Pešekani u 18 sati. Na Valentinovo će u galeriji biti predstavljena zbirka poezije deset autorica »Srca puna ljubavi«, a 21. veljače otvorenje samostalne izložbe Izabele Peculić Stančić počinje u 19 sati.


Artemida, slikarska radionica za odrasle, održavat će se u siječnju i veljači, a Antonia Katić će u Bajkaonici kroz veljaču pričati najljepše priče. Na istome mjestu bit će organizirana i »Kreativna brodica – umjetnička radionica za školarce«, dok će petkom od 17. siječnja do 26. veljače u KulArt, Karneval Kula, biti upriličene maškarane izložbe, čajanke i čačade.


Bogat program karnevala, u nešto više od mjesec dana, ponovo će pružiti priliku za dobar provod svima koji se odluče u mesopusno vrijeme posjetiti Lovran, saznali smo na konferenciji za novinare od Radovana Trinajstića iz pusnog društva Toronjera te Tonija Družete, zamjenika načelnika Općine Lovran.


Prijave za povorku do 8. veljače


Zbog uobičajenog velikog interesa za tradicionalnu povorku u Lovranu, što će se održati 16.veljače, organizatori su već započeli s prikupljanjem prijava. Svi zainteresirani karnevalisti to mogu ostvariti elektroničkim putem na stranici Općine Lovran gdje je objavljena posebna prijavnica u koju se trebaju unijeti potrebni podaci.


Prijave će se primati do 8. veljače ili do prijavljenih 40 grupa budući da je ograničen broj sudionika na ovoj sve popularnijoj maškaranoj povorci u Lovranu. Za sve dodatne informacije zainteresirani se mogu obratiti Općini Lovran ili TZ Općine Lovran. (R.T.)