Zakupci zabrinuti

NEZADOVOLJSTVO Obrtnici o ukidanju ”kriznog popusta”: Ovaj potez Grada će pogoršati naplatu

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Grad Opatija prema prijedlogu proračuna za 2019. godinu ukida 10-postotni popust za redovite platiše zakupa gradskih poslovnih prostora, zbog čega se u proračunu izdvajalo oko 800.000 kuna



OPATIJA U prijedlogu proračuna Grada Opatije za 2019. godinu više nema sredstava za takozvani »krizni popust« koji je Grad Opatija svojevremeno davao zakupcima gradskih poslovnih prostora. Riječ je o 10-postotnom popustu za redovite platiše zakupa gradskih poslovnih prostora, zbog čega se u proračunu izdvajalo oko 800.000 kuna. Izostanak te mjere zabrinuo je opatijske obrtnike i poduzetnike koji u takvim poslovnim prostorima posluju, zbog čega je istupio predsjednik Udruženja obrtnika Opatije, Matulja, Lovrana i Mošćeničke Drage Mauricio Počekaj.


– Slijedom navedene najave ukidanja popusta od 10 posto na zakupnine, ukoliko se zakupnine podmire na vrijeme, i 50 posto popusta u prosincu ukoliko se sva dugovanja podmire na vrijeme, prisiljeni smo izraziti negodovanje navedenim mjerom. Navedeni popust ne možemo tretirati kao kriznu mjeru, kako se to pokušava plasirati, jer je krizna mjera bila kad je taj popust iznosio 30 posto i to na mjesečnoj bazi. Popust od 10 posto ostao je kao popust na pravovremeno plaćanje zakupoprimaca i zalog za uredno punjenje gradskog proračuna.


Efikasna naplata


Da znam da će to zatvoriti gradske proračunske »rupe«, ja bih sutra na to pristao. Međutim, ovakav potez neće zatvoriti te rupe, a naplata će se pogoršati, pa tako i punjenje proračuna. Smatramo da je upravo ovaj popust razlog izrazito efikasne naplate zakupnina, po čemu je Grad Opatija među prvima, ako ne i prvi u RH. Među gradskim zakupoprimcima nalaze se i 34 člana našeg Udruženja kojima će to biti nemali dodatni trošak i smanjenje prihoda koje će utjecati na zapošljavanje, plaće radnicima i krajnju zaradu poduzetnika. Na našem području svjedoci smo da je frekvencija domicilnog stanovništva sve manja, poslovni subjekti sa svojim zaposlenicima sele poslovanje izvan grada, a turističko-receptivni karakter Opatije trenutačno je izrazito sezonalnog karaktera. Budući da je za svako poslovanje u navedenim prostorima potrebna stalna, 12-mjesečna cirkulacija ljudi od koje smo mi za sada još prilično daleko, bojimo se da će ukidanje navedenog popusta većinu naših članova, ali i ostale poduzetnike, dovesti u egzistencijalne probleme, a redovitost punjenja gradskog proračuna će se pogoršati.


Zatvaranje prostora




Naš cilj i zadatak, a trebao bi dijelom biti i zadatak Grada Opatije, je da zaštitimo poslovanje postojećih lokalnih malih obrtnika i poduzetnika jer su to naši kolege građani i sugrađani. Nažalost, o tome koliko je poslovnih prostora izvan funkcije ili se zatvaraju, svjedoci smo svakoga dana. Da su poslovne prilike na našem području bolje, nitko od nas ne bi imao ništa protiv navedene mjere ukoliko bi se njome adekvatno zatvorila proračunska rupa. Međutim, s obzirom na situaciju, mišljenja smo da to nije dobra mjera i da se neće dobro odraziti niti na gradski proračun, kao ni na naše obrtnike i druge subjekte koji su u zakupu tih prostora, a samim time ni na naše sugrađane koji će biti uskraćeni za brojne usluge i ponudu. Slijedom navedenog, nadamo se da će se iznaći neko adekvatnije rješenje navedenog problema – zaključio je Počekaj.