Medenjak 'z Opatije

Medun Zdenke Laser je baš za prste polizat’

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Iznenadilo me ovo priznanje koje je svojevrsna kruna rada jer smo moja ekipa i ja ukupni pobjednici. Kada kažem ekipa, prije svega mislim na moje pčele, a onda i na mentore Branka Vidmara i Slavka Galovića koji su mi pomogli savjetima - ispričala je pobjednica Zlatnog ulišta



OPATIJA Zdenka Laser iz Rijeke, sa svojim medunom, ukupni je pobjednik ovogodišnjeg 11. izdanja Zlatnog ulišta, natjecanja pčelara u ocjenjivanju kvalitete meda.


Na svečanom proglašenju u opatijskoj Sportskoj dvorani »Marino Cvetković« u sklopu 4. Smotre pčelarstva Primorsko-goranske županije »Medenjak ‘z Opatije«, med Zdenke Laser proglašen je najkvalitetnijim u konkurenciji 111 medova iz 12 hrvatskih županija, a prvi puta na natjecanje je pristigao i jedan uzorak iz Slovenije.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ





Protekla 2017. godina okarakterizirana je vrlo nepovoljnom za neke od glavnih nektarnih paša u PGŽ-u, ali i na širem prostoru Hrvatske. Stoga je na natjecanju bila zamjetna velika zastupljenost uzorka meduna, pa čak i kod medova multiflornog karaktera.


Od 11 uzoraka, 30 uzoraka bili su medovi od kadulje, 38 od meduna, 19 cvjetnih, 11 od bagrema, 7 od kestena… Osim ukupnog pobjednika, nagrade na Zlatnom ulištu, pripale su i pobjednicima po kategorijama. Dušan Matahlija iz Lopara imao je najkvalitetniji med od kadulje, Mladen Škorić iz Lipika najkvalitetniji med od bagrema, Antun Vrh iz Tršća najbolji med od kestena i Marijan Mraović iz Gline najbolji multiflorni med.


U sklopu proglašenja najuspješnih predana je i specifikacija za zaštitu izvornosti goranskog meduna Centru za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a, ali i dodijeljena plaketa kao zahvalnost za doprinos u razvoju u unapređenju Zlatnog ulišta doc. dr. sc. Draženu Lušiću koji je već deset godina na čelu Povjerenstva za ocjenjivanje kvalitete meda.


Na smotri u opatijskoj dvorani, koja predstavlja centralno mjesto okupljanja pčelara PGŽ-a, s ciljem promocije pčelarstva, edukacije pčelara i građanstva, predstavljanja i ocjenjivanja kvalitete medova s područja PGŽ-a uz mogućnost prodaje i degustacije, danas je bilo kao u pčelinjoj košnici i oko nje.


Četrdesetak izlagača – pčelara, proizvođača pčelarske opreme, eko proizvoda i suvenira na štandovima su predstavljali svoje proizvode, dok su dječica iz vrtića i škola obilazila prodajna mjesta, učila o medu i njegovim vrijednostima, ali i degustirala med i druge proizvode od meda.


VIŠE MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU U SUBOTU!