Mozaik "Mihotići"

Matuljski sedmaši uljepšali autobusnu stanicu: Priča o Mihotu i tićima ispričana kamenčićima

P. N.

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Na autobusnoj stanici u Mihotićima održano je predstavljanje mozaika za kojeg je kao inspiracija poslužila narodna priča o nastanku imena Mihotići, a voditeljica projekta je likovna pedagoginja i dugogodišnja profesorica OŠ »Dr. Andrija Mohorovičić« Klara Buhač



MATULJI Otkrivanje mozaika »Mihotići« održano je jučer na autobusnoj stanici u Mihotićima. Nastao je kroz projekt Likovnog studija »Mozaik« Matulji pod vodstvom Klare Buhač, dugogodišnje profesorice likovne kulture u Osnovnoj školi »Dr. Andrija Mohorovičić« u Matuljima. Profesorica Buhač je posljednjih godinu dana u mirovini, ali i dalje neumorno potiče djecu na likovno stvaralaštvo.


Projekt su realizirali učenici sedmog razreda Anna Gudović, Petra Gudović, Karlo Ostojić, Venio Fabijančić, Lea Hološi te Nicole Crnković Aljinović. Kako je istaknula donačelnica Općine Eni Šebalj, radi se o sufinanciranom likovnom projektu kojeg su djeca izrađivala tijekom prošlog polugodišta. Odlučeno je da se mozaik postavi u javni prostor te se tako mladim zaljubljenicima u likovno stvaralaštvo da poticaj za daljnje izražavanje. Na ovaj način su autobusnu stanicu u Mihotićima likovno oplemenili, a planiraju početi raditi i na ostalima na području Općine.


– Cilj projekta je da djeca upoznaju tehniku mozaika i da unesemo živosti i boje u prostor autobusne stanice, dodala je voditeljica projekta Klara Buhač, profesorica likovne kulture.




Nicole Crnković Aljinović učenica je sedmog razreda matuljske osnovne škole koja je zajedno s ostalim sudionicima projekta izradila mozaik, a inače jako voli likovni i rad s profesoricom Buhač.


– Jedva čekam da počnemo raditi na novom mozaiku, uzbuđeno je dodala Nicole.


Ime, odnosno tema mozaika su Mihotići, a na njemu se nalaze grozd i ptice. Naime, prema narodnoj priči, u Mihotićima se nekad nalazio veliki vinograd čiji je vlasnik bio Miho. Kao i uvijek, ptice su svakodnevno zobale grožđe. Mještani bi, da upozore vlasnika, vikali – Miho! Tići! S vremenom je čitavo mjesto nazvano upravo – Mihotići.