Muke po autobusu

Manje linija, više nezadovoljstva među Opatijcima: Vozni red samo za strpljive

Marina Kirigin

Opatijcima se ne sviđaju promjene u voznom redu Autotroleja / Snimio Marin ANIČIĆ

Opatijcima se ne sviđaju promjene u voznom redu Autotroleja / Snimio Marin ANIČIĆ

Korisnici javnog prijevoza u Opatiji nezadovoljni su zbog spajanja linija i smanjenog broja polazaka autobusa KD-a Autotrolej. Konačni vozni red znat će se u travnju



OPATIJA Uprava KD Autotrolej krajem siječnja obavijestila je Grad Opatiju da su zbog nedostatka vozača na tržištu rada, odnosno zato što nemaju dovoljno profesionalnih vozača za održavanje postojećeg voznog reda, prisiljeni privremeno promijeniti vozni red spajanjem linija i smanjenjem broja polazaka pojedinih linija.


Smanjen je broj polazaka linije 32, ukinute su neke večernje linije, korigirana vremena. Neke prigradske linije su objedinjene u jednu, a sve to na snazi je od prve polovice mjeseca veljače. Iako je Grad Opatija nastojao zaštititi interese svojih građana te pokušao dogovoriti i neke izmjene, za sada do njih nije došlo.


Kako saznajemo, do mjeseca travnja ništa se neće mijenjati, a nakon što Autotrolej »skenira« stanje na terenu, potvrdit će se konačni vozni red. Opatijci, korisnici javnog prijevoza Autotroleja izuzetno loše reagiraju na izmjene u voznom redu, žale se da zbog izmjena kasne u školu, da im treba puno više vremena za putovanje do posla, na fakultet…




– Meni su ukinuli jednu važnu liniju oko podna kojom sam stizala na posao u Rijeku. Tako sada iz kuće moram izlaziti puno ranije i onda u Rijeci čekati da mi počne smjena na poslu. Uglavnom, nisam zadovoljna jer zbog takvog voznog reda gubim puno vremena i ne stignem obaviti sve ono što sam navikla prije odlaska na posao – rekla je jedna Opatijka koja je htjela ostati anonimna.


Bolje je bilo ranije


Anđelka Milković, učenica opatijske Obrtničke škole svakodnevno putuje iz Viškova u Opatiju, a ukidanjem jedne linije sve češće kasni na sat ili pak mora puno ranije dolaziti u Opatiju


– Više nemam bus u 8 nego u 8.25 pa kasnim u školu, i zbog kašnjenja nam ne dozvole prisustvo na nastavi pa čekamo sljedeći sat. Zato sada sve češće idem na autobus u 7.25 pa gubim vrijeme sjedeći na kavi. Najviše bi mi odgovaralo da vrate bus u 8, kao ranije – rekla je opatijska učenica.


Nezadovoljna novim voznim redom na liniji 32 je i Mara Barbarić, studentica medicine iz Opatije koja isto tako svaki dan iz Opatije odlazi na fakultet u Rijeku.


– Novi vozni red stvorio mi je velike probleme kod odlaska i dolaska s fakulteta. Autobus linije 32 se sada mora čekati po 45-50 minuta što je previše. Ti intervali između autobusa su predugi, odnosno premalo je polazaka. Recimo, najviše mi treba poslijepodnevna linija iz Rijeke do Opatije. Fakultet mi završi u 16 sati, a prvi autobus mi ide tek u 16,30 ili 17 sati. Uglavnom, previše je čekanja – kazala je Barbarić.Umirovljenica Ludmila Petrić iz MO Vasanska smatra kako na području Liburnije ima dovoljno opcija u javnom prijevozu. Kaže da uz Autotrolej koristi i City bus, međutim smatra da bi linija 32 trebala biti redovitija.

Svakih 20 minuta do Rijeke


– Opatija je jako povezana z Rekun. Kurjera bi trebala poć sakeh 20 minuti – rekla je Petrić.


Veliko nezadovoljstvo Autotrolejem izrazila je Opatijka Ljerka Tomić. Međutim, više od ukinutih polazaka/povrataka u voznom redu, nju brine ponašanje šofera, to što na većini autobusnih stanica nema istaknutog voznog reda, ali i to da tamo gdje postoje da je vozni red tako sitno ispisan da je nemoguće na njemu išta vidjeti kada se smrači.


– Sve to mi plaćamo našim novcem, a kakvu uslugu imamo zauzvrat? Pred godinu dana zatekla sam šofera koji je vozio i pušio. Većina stanica nema voznog reda, a ako postoji vozni red je tako sitno ispisan da je nemoguće, posebno kada se smrači, išta vidjeti. Mogli bi bar red vožnje isprintati na papir da kad radimo pokaznu da možemo uzeti taj papir i vidjeti kako nam voze autobusi. Isto tako smatram da bi ravnatelji škola trebali dogovoriti da djeca imaju svoj autobus, isključivo njima namijenjen – rekla je Tomić.