Učka 360

»Magnet« za domaće ljude i turiste na Učki: Počela gradnja Centra za posjetitelje Poklon

Marina Kirigin

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

U višenamjenskom objektu naći će se izložbeno-muzejski stalni postav, veliki prostor za edukaciju djece, dvorana za skupove, caffe bar, suvenirnica i uredi za rad Javne ustanove Park prirode Učka,



UČKA – Na prijevoju Poklon na Učki, točnije na 930 metara nadmorske visine, na mjestu bivšeg peradarnika, započela je gradnja Visitor centra ili Centra za posjetitelje Poklon. Na navedenoj lokaciji u 16 mjeseci izvršiti će se građevinski radovi na uređenju višenamjenskog objekta, a potom će uslijediti radovi uređenja. Visitor centar trebao bi predstavljati novi »magnet« za domaće ljude i turiste, a ponuditi će čitav niz sadržaja. U višenamjenskom, energetski samoodrživom objektu naći će se izložbeno-muzejski stalni postav, veliki prostor za edukaciju djece, dvorana za skupove, caffe bar, suvenirnica i uredi za rad Javne ustanove Park prirode Učka, a u sklopu radova izgraditi će se i garaže i skladište, te dječje igralište.


Građevinske radove izvesti će labinska tvrtka De Conte, a vrijednost ugovorenih građevinskih radova je 12,7 milijuna kuna. U tijeku je i natječaj za unutrašnje uređenje u što će se uložiti daljnih 11 milijuna kuna. Cjelokupna investicija vrijedna gotovo 25 milijuna kuna trebala bi biti dovršena negdje 2020. godine. Centra za posjetitelje Poklon gradi se u sklopu projekta Učka 360 stupnjeva financiranog iz sredstava EU, Europskog fonda za regionalni razvoj, a cijeli projekt vrijedan je oko 50 milijuna kuna.


Projekt Učka 360 stupnjeva sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a pokrenuli su ga Javna ustanova Park prirode Učka s partnerima Općinom Kršan i Udrugom BIOM. Projektom su predviđeni izgradnja i opremanje Centra za posjetitelje te još četiri objekta – volontersko-informacijski centri u Rovozni, Podmaju i Lovranskoj Dragi te interpretacijski centar u nekadašnjoj školi Šušnjevica, kao i razvoj inovativnih programa temeljenih na prirodnoj i kulturnoj baštini te unapređenje i proširenje postojećih edukativnih programa PP Učka.





Egon Vasilić, ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Učka rekao je kako će realizacija Centra za dvije godine dati Učki jedno novo lice, kako će to biti novi iskorak u turističkoj ponudi i načinu i mogućnostima upravljanja parkom kao i u podizanju standarda zaštite prirode.


– Vjerujem da će ova investicija preporoditi i Učku i posebno park prirode u smislu da ćemo napokon biti u mogućnosti posjetiteljima pružiti informaciju i sadržaj za daljnje istraživanje u prostoru. Osim ovog samo građevinskog dijela projekta mi posjetiteljima pripremamo i dosta sadržaja. Napravit ćemo nekoliko tematskih vodiča, novih poučnih tematskih staza za izučavanje botanike, geologije, ornitologije…



Objekt na mjestu kojeg će »niknuti« Visitor centar napravljen je 1953. godine kao gospodarska zgrada – zadruga. Zadnji put je korišten 2002. godine kao peradarnik. Trgovačko poduzeće Opatija je objekt imalo u svom posjedu, a kasnije ga je iznajmio Puris iz Pazina koji su unutra držali perad. S obzirom na lokaciju taj posao ekonomski nije bio opravdan i zato je objekt zatvoren od 2002. godine. Godine 2006. započeli su se rješavati imovinsko-pravni odnosi, a danas, 12 godina kasnije započeli su radovi na izgradnje Centra za posjetitelje, prisjetio se Vasilić dugog puta koji je doveo do početka radova ističući kako su još 2010. godine imali projektnu dokumentaciju nadajući se da će se otvoriti nekakvi izvori financiranja, međutim to se tada nije dogodilo.



Nadam se da će ovim objektom oživit i ovaj kraj, da ćemo privući nove posjetitelje, da ćemo našoj rivijeri, liburnijskoj i istarskoj, dati jedan novi sadržaj jer sve više turista traži upravo boravak u prirodi, aktivan boravak – rekao je Vasilić na Učki u nazočnosti brojnih uzvanika, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, predstavnika iz županija, primorsko-goranske pročelnice Koraljke Vahtar Jurković i istarskog župana Valtera Flege, te predstavnika JLS-a na Liburniji.


– Učka nas definitivno spaja, a ne razdvaja i mislim da imamo strašno puno mogućnosti i potencijala oživjeti i dati novi život našoj Učki. Mi smo to prepoznali i zato smo jedni od udjelničara budućeg velikog projekta Žičara Učka. Svjesni smo da bi naši ljudi i turisti dolazi u ovaj park prirode trebaju imati sadržaje. Danas je ovdje započinje realizirati jedna kockica u mozaiku sadržaja. Vjerujem da će završetkom ovog projekta Učka biti prepoznata i puno šire, van Istarske i Primorsko-goranske županije – rekao je Flego, a ministar Ćorić istakao je kako realizacija ovog projekta nosi jedan novi magnet za one koji vole Učku, biser koji visi nad Kvarnerom i Istrom kojeg valja učiniti atraktivnim za sve one koje vole prirodu. Ćorić se zahvalio svima koji su sudjelovalu u projektu, posebno ravnatelju JU PP Učka, kao i bivšoj ravnateljici Suzi Petričić, današnjoj direktorici TZ Grada Opatije.


– Javna ustanova Park prirode Učka je prva ustanova u PGŽ-i koja je iskoristila sredstva EU, a među prvima smo pokrenuli projekt izgradnje visitor centra. Sve je započelo još 2003. godine sa traženjem lokacije, da bi 2005. godine započeli sa rješavanjem imovinsko pravnih odnosa. Bio je to dug i težak put i zato mi je izuzetno drago da smo uz puno truda, rada i dobre volje stigli u fazu realizacije projekta koji je od iznimne važnosti za cijelu regiju i šire – rekla je Petričić.