Živo i veselo

MAŠKARANI VIKEND Užarena atmosfera u opatijskom Gervaisu, Pusnoj štali i Staroj pošti u Permanima

Marina Kirigin



MATULJI/OPATIJA Živo i veselo je bilo drugog maškaranog vikenda na Liburniji. U opatijskom Kulturno turističkom centru Gervais pod disco kuglom okupilo se oko 150 maškara koje su uživale u izvedbama uspješnica pusnog gradonačelnika i glazbenika Duška Jeličića Duleta, a koji je bio potpomognut i Puhačkim orkestorom Lovran. Posjetitelji, uglavnom srednje i zrele dobi, plesali su polku i valcer i uživali u domaćim pjesmama, uspješnicama sa Melodija Istre i Kvarnera, ali i nekim starim karnevalskim hitovima.


Nešto mlađa publika preplavila je Pusnu štalu u Permanima i obližnji ugostiteljski objekt Staru poštu, u čijoj se organizaciji održava i čitav niz karnevalskih edukacijskih radionica u vrijeme pusta. Zečice, mačkice, indijance, doktore, bubamare, njemačke vojnike, ali neke nedokučive maske u Štali je zabavljala grupa Lady luna, a kada je na scenu izašao desetogodišnji harmonikaš Dorijan Rubeša brzi ritam potresujke doslovce je zatresao ovaj relativno mali prostor u kojem su se održavali jedini pusni tanci u Matuljima. Dio fešte prenesen je i u obližnju Staru poštu, u kojoj je Niko Poles Trio doslovce zapalio atmosferu.– Svaku subotu ovoga pusta sviramo u Staroj pošti. Atmosfera je luda i nezaboravna, svi su zapaljeni. Za Hrvate sviramo slovenske, a za Slovence, kojih je ovdje puno, hrvaške – rekao je Niko Poles koji je nastupio zajedno sa Janom, Benjaminom i Tonijem.
Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



Mačke z Veprinca u Štali nisu imale mira. Čas su mjaukale, čas tancale, čas pjevale. – Atmosfera je odlična. Nas pet mački ludo se zabavljamo i okolo điramo – rekla je “mačka z Veprinca” Tina Puhar, dok se u blizini nje vrtio “prosječni Hrvat” Josip Luksetić iz Bregi. – Lepo nan je ovdeka. Prišal san z velun kumapniju – spavalicama, nedelutama, a i jenin ki je pobegal va Ameriku – rekao je Luksetić.Zabava u Pusnoj Štali u Permanima i Staroj pošti potrajala je do ranih jutarnjih sati, a takav štimung očekuje se i slijedećeg vikenda kada će ponovno maškare zabavljati Lady Luna i Niko Poles Trio.
Snimio Marin Aničić


Snimio Marin Aničić