Europski standard

MALA KUĆA IZ BAJKE Posjetili smo novi vrtić koji treba vratiti obitelji u Mošćeničku Dragu

Marina Kirigin

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Svaka vrtićka soba ima pripadajuću vanjsku terasu do koje se dolazi preko natkrivenog prostora. Uz terase se nalaze gredice za uzgoj povrća, tako da su mališani napravili i vlastitu zimnicu



U zelenoj oazi, na osunčanom terenu ispod obronaka Učke udaljenom od glavne prometnice, s pogledom prema moru, izgrađena je mala kuća iz bajke – prepuna boja, svjetla, prirodnih materijala. Iz nje dopire smijeh, pjesma, radost, galama…


Novi je to dječji vrtić u Mošćeničkoj Dragi na lokaciji Sveti Petar koji je pušten u pogon početkom 2017. godine. Toplina novog draškog dječjeg vrtića ogleda se u svim elementima izrade i materijala, drvu, šarenilu, linijama, velikim prozorima, ali i hortikulturnom uređenju. Vrtić su odmah zavoljela djeca i njihovi roditelji, ali i »tete« koje uživaju u europskim standardima odgojne ustanove.


Pedesetak mališana raspoređeno u tri dobne skupine svakodnevno s velikom radošću dolazi u vrtić. Ugodan i svrsishodan prostor te kvalitetna usluga naveli su brojne roditelje da se proširi dobar glas o vrtiću, pa je tako bilo i želja roditelja iz okolnih mjesta da djecu premjeste u novi draški vrtić.




– Djeci, ali i roditeljima, jako se sviđa ambijent u i oko vrtića. Oduševljeni su već na prvi pogled – govori odgajateljica Iva Vukas Vučetić, navodeći kako im prostor vrtića omogućava i organizaciju čitavog niza radionica s djecom i njihovim roditeljima. Tako su proteklog tjedna draški vrtićari sami pripremali zimnicu, učili engleski jezik, ali i igrali se u dvorištu vrtića i spremno pozirali fotoreporteru našega lista.


Prirodni materijali


Zgradu sačinjavaju tri visinski i tlocrtno odvojena volumena: trijem, smještajne jedinice, servisne prostorije. Bijeloj i oblikovno reduciranoj vanjštini suprotstavljen je interijer bogat koloritom i materijalima toplim na dodir. Put djeteta od ulaza na parcelu do odgojne skupine, pa i dalje na samu terasu obložen je drvom, prirodnom gumom, toplim bojama na zidovima i raslinjem. Svaka pojedina vrtićka grupa ima pripadajuću vanjsku terasu do koje se dolazi preko natkrivenog prostora. Uz vanjske terase nalaze se gredice za uzgoj autohtonih biljnih kultura.


Visoko zelenilo čine autohtone voćke zasađene u predviđenom rasteru. Lokacija na rubu mjesta, s pogledom na more, odabrana je u dogovoru s  investitorom, Općinom Mošćenička Draga, kao idealna za gradnju vrtića. Smješten je uz rub mjesta, tako da je lako dostupan i svim korisnicima koji dolaze s djecom iz manjih mjesta općine. Sama građevina je velika svega 400 »kvadrata«, ali skupa s vanjskim terasama, okolišem i igralištem pruža mjesto za boravak trima skupinama djece. Osim odgojnih jedinica i komunikacija, vrtić sadrži sve prostorije potrebne za stručni tim i odlično opremljenu kuhinju.


Uloga drva


– Želja nam je bila stvoriti djeci ugodan i poticajan prostor za boravak, omogućiti im da kroz stalan kontakt s vanjskim prostorom, prirodom i okolišem budu u interakciji s prirodom. U uglavnom neizgrađeno susjedstvo okruženo voćnjacima i maslinama, blago položeno prema moru, smjestili smo jednostavan izdužen volumen zgrade vrtića. Na tri izdužene »trake« pomoćnih prostora, odgojnih skupina i trijema koje čine volumen zgrade nastavljaju se vanjske strukture nadstrešnice i terasa. Oblikovanje zgrade je suzdržano i volumenom i koloritom.


S druge strane su prostori koji koriste djeca, ulaz, komunikacije, odgojne skupine, sanitarije, trijem i terase izgrađeni u ugodnim toplim materijalima i bojama: na podu je prirodna guma, dijelovi zida i vanjski pod i trijem su u drvu, a namještaj i obloge su izvedeni u više tonova zelene. 


Prilikom projektiranja razmišljali smo o klincima kao korisnicima prostora, zamišljali smo njihov dan i put kroz zgradu, od trenutka kad se roditelji zaustave ispred prilaza sve do odgojne skupine, i dalje tijekom dana vani na igralištu. Smatrali smo da taj put treba biti u jasnim sekvencama i da prostor obilježi svaku od tih faza. Uz to smo pokušali taj put oplemeniti prirodnim materijalima i ugodnim bojama  – objašnjava Siniša Glušica, član tima projektantskog studija Dražul Glušica arhitekti koji su izradili ovo malo remek-djelo u Mošćeničkoj Dragi s puno prirodnog materijala, posebno drva.


– Drvo je materijal koji sigurno u čovjeku stvara poseban osjećaj. Teško koji drugi materijal u prostoru može stvoriti ugodu kao prirodno drvo, svojom teksturom, bojom, pa čak i mirisom. Na žalost, vrlo niska kultura održavanja zgrada učinila je da drvo zamijene materijali koje je puno jednostavnije održavati. Pomalo se izgubila kolektivna vještina obrade drva u našoj zajednici i došli smo u situaciju da je gotovo nemoguće pronaći izvođače koji suvereno vladaju drvom kao građevnim materijalom – kaže Glušica koji smatra da su pozitivne reakcije roditelja i djece najveće priznanje za ovu zgradu.


Tople boje


Vrtić polazi 47 djece u tri odgojne skupine, dvije vrtićarske i jednoj jasličkoj. Draški vrtić podružnica je Dječjeg vrtića »Grobnički tići« iz Grobnika. Zaposleno je šest odgojitelja – Iva Vukas Vučetić, Elizabeta Grginčić, Iris Gabrić, Marina Pavošević, Barbara Đunđek i Natali Ružić, te kuharica i spremačica. Ravnateljica vrtića Stanislava Perušić kaže da su djeca oduševljena novim unutarnjim i vanjskim prostorom, igračkama i novim prijateljima.


– Vrtić je izgrađen od ekomaterijala, a iz njega se pruža predivan pogledom na Mošćeničku Dragu. Sobe dnevnog boravka u kojima borave djeca su osunčane, s puno dnevnog svjetla. Cijeli je vrtić obojen toplim bojama, koje unose toplinu i smirenje, kako kod djece, tako i kod zaposlenika. Oko vrtića posađeno je mirisno mediteransko bilje. Što je najvažnije, vrtić je izgrađen po najnovijim pedagoškim standardima i zakonima gradnje u predškolskim ustanovama što najviše osjete odgojno-obrazovni djelatnici, kojima je olakšan rad – rekla je Perušić.


U Mošćeničkoj Dragi, na lokaciji Sveti Petar na kojoj je sagrađen i dječji vrtić, prema prostornoplanskoj dokumentaciji predviđena je gradnja osnovne škole i pripadajuće joj školske i sportske dvorane. Idejno rješenje škole i dvorane već je osmislio isti projektantski studio kako bi se oba objekta, i vrtić i škola, što bolje uklopili u prostor i nadopunjavala. U Općini Mošćenička Draga smatraju da je ovaj njihov prostor od 4.000 »kvadrata« idealan za smještaj svih odgojno-obrazovnih institucija. Procijenjeni troškovi izgradnje škole i dvorane su oko 18 milijuna kuna, a načelnik Mošćeničke Drage Riccardo Staraj vjeruje kako ulaganje u ovu infrastrukturu nije nedostižno.


– Zbog vrtića u Dragu nam se vratilo nekoliko obitelji, a vjerujem da bi se to dogodilo i po izgradnji škole i dvorane. Bude li prihvaćena nova prostornoplanska dokumentacija, otvorit će se i mogućnost izgradnje još oko 250 novih kuća. Vjerujemo da ćemo ovakvom politikom  naseliti općinu, odnosno da je gradnja vrtića i škole dobra podloga za povratak ljudi.


Za sada nemamo predviđena sredstva za gradnju škole i dvorane, međutim troškovi izgradnje bi se mogli jednim dijelom namiriti iz prodaje sadašnje školske zgrade koja je u vlasništvu PGŽ-a, a drugim dijelom od  prodaje nekog od općinskih terena ili uzimanjem kredita – rekao je Staraj koji će idejni projekt škole u Svetom Petru predstaviti i u resornom ministarstvu.