Na mulu u Iki

Lovranski guc Pantigana iz 1968. godine opet plovi

Aleksandra Kućel Ilić

Foto A. Kućel-Ilić

Foto A. Kućel-Ilić

IKAUz malu ribarsku svečanost i zakusku, danas je na mulu u Iki u more porinuta drvena barka tipa Lovranski guc iz 1968. godine. Prema riječima Arsena Dobrijevića iz tvrtke ASPAR – RIGGING d.o.o. koja se bavi proizvodnjom i servisom jarbolne i palubne opreme te konopima, obnova je trajala pune četiri i pol godine. Obnovljenom tradicijskom plovilu nadjenuli su ime Pantigana.– Kupili smo barku tipa Lovranski guc 2013. godine, dužine pet metara, nastalu 1968. godine, a čiji je brodograditelj bio Nino Gasparinic, kako bi je uredili na tradicionalni način i sačuvali od propadanja.

Barka je izgrađena od drva, a kao pogonska sredstva koriste se jedra, vesla te restaurirani vanbrodski motor tipa Seagull, također iz 1968. godine. Obnova je potrajala, i sada smo konačno završili. Porinuće je zamišljeno kao velika fešta za »Malu barku« koja se vraća moru u izvornom stanju. Razlog ulaska u ovaj projekt je isključivo ljubav prema tradicionalnoj brodogradnji, njeno očuvanje, te naravno i sportski motivi. Kada ne bude na regatama ili drugim pratećim manifestacijama, barka će biti izložena na drugim potencijalno zanimljivim mjestima, kao i ispred naše tvrtke – rekao je Dobrijević.


Naglasio je još i da je projekt bio tehnički i financijski zahtjevan, te je nakon kupnje barke i samostalne realizacije jednog dijela obnove, nastavak odrađen u sklopu Projekta »Mala barka 2: Očuvanje pomorske baštine Sjevernog Jadrana«, a koji se provodi unutar programa suradnje INTERREG-V-A Slovenija-Hrvatska. Namjena barke će biti sportska, edukativna i promotivna.