Poznati detalji

Lovranske maškare: Karneval bitan dio identiteta i turističke ponude

Sanja Gašpert

Centralni događaj karnevala, Međunarodna karnevalska povorka, ove se godine održava 4. veljače. Za vrijeme održavanja karnevalske povorke u Lovranu će biti otvoreni hoteli Park, Draga di Lovrana i Pansion Stanger, čija je popunjenost već sada dobra, ali još ima slobodnih kapaciteta



LOVRAN Ovogodišnji Lovranski karneval bit će održan od 17. siječnja do 14. veljače, a centralni mu je događaj Međunarodna karnevalska povorka, najavljena za 4. veljače u 14 sati, najavili su to na konferenciji za novinare predstavnici organizatora, Općine Lovran, Turističke zajednice općine Lovran i triju maškaranih grupa – Pusnog društva Toronjera, Karnevalske grupe Pešekani i Udruge In Bambo Veritas.


Lovranski karneval 2018. počinje na Antonju, 17. siječnja, u 17 sati na Trgu sv. Jurja, uz dizanje pusta, istog će dana u 18 sati u Galeriji Laurus biti otvorena izložba dječjih crteža i fotografija naziva »Peto godišnje doba«, a u Kinu Sloboda, također u 18 sati, najavljen je ples pod maskama, u organizaciji Udruge umirovljenika Lovran.


Dio identiteta


– Lovranski karneval nastavlja se 27. siječnja, kada će, s početkom u 11 sati na Lovranskom mulu biti održan maškarani ribolov – Zubijada, čiji je organizator Sportsko-ribolovno društvo Zubatac Lovran. Istoga dana u 17 sati na Tržnici Lovran Udruga In Bambo Veritas organizira turnir mora japonese. Slijedi, 1. veljače u restoranu Kvarner sastanak maškaranih grupa Međunarodne karnevalske povorke Lovran te 3. veljače u 16 sati dječja maškarana reduta u Društvenom domu Liganj.




Dan kasnije, 4. veljače, najavljena je Međunarodna karnevalska povorka 2018. Pozivamo sudionike da se prijave, jer još ima mjesta do zaključnog broja od 40 karnevalskih grupa i 2500 sudionika. 9. veljače u 18 sati bit će prikazivanje amaterskih snimaka Karnevala u Galeriji Laurus, 10. veljače u restoranu Kvarner održat će se dječja reduta, u 16 sati, i maskirani ples koji organizira Pusno društvo Toronjera, u 20 sati, a 11. veljače u 10.30 sati je Jajarski dan – pobiranje jaji – kazao je predsjednik PD Toronjera Radovan Trinajstić, dodajući kako ovogodišnji Lovranski karneval završava 14. veljače spaljivanjem pusta na Lovranskom mulu, u 17 sati.


Novinarima se obratio i zamjenik načelnika Općine Lovran Toni Družeta, koji je kazao kako Lovran ima tradiciju maškaranja dugu čitavo stoljeće, a tri maškarane udruge posljednjih godina aktivne su u organizaciji karnevalskih događanja.


– Karneval je dio kulturnog identiteta Lovrana i okolice i Općina Lovran to sa zadovoljstvom promiče iz godine u godinu. Naime, svjesni smo kako Lovran svoj identitet ne može stvarati samo na moru, suncu i plaži, nego i na kulturnom identitetu, u što svakako spadaju i maškare – kazao je Družeta.


Mjesta još ima


Nataša Cibić Poznić iz lovranske Turističke zajednice najavila je kako će za vrijeme održavanja karnevalske povorke u Lovranu biti otvoreni hoteli Park, Draga di Lovrana i Pansion Stanger, a noćiti se može u nekom od brojnih objekata obiteljskog smještaja.


– Popunjenost je dobra, s time da još uvijek ima slobodnih kapaciteta. Za vrijeme vikenda od 3. do 5. veljače u Lovran će doći 200-ak turista koji će ostvariti između 500 i 600 noćenja, što je na razini prošle, 2017. godine. Uz turiste, nekoliko tisuća posjetitelja s područja Kvarnera, Istre, Zagreba i susjedne Slovenije dolazi u Lovran zbog karnevalske povorke.


Prošle godine, za vrijeme trajanja Karnevala, u razdoblju od 17. siječnja do 1. ožujka ostvaren je 3.271 dolazak i 8.372 noćenja, što je odličan rezultat za zimske mjesece – kazala je Cibić Poznić, dodajući kako je uz povorku, koju godinama izuzetno uspješno organiziraju pusna društva Toronjera i In Bambo Veritas, posebnost Lovranskog karnevala i Zubijada, odnosno natjecanje u ribolovu pod maskama, koje 17. godinu za redom organizira Sportsko-ribolovno društvo Zubatac.