Investicija

Lovran do velike uštede uz novu LED ekološku rasvjetu

Marina Kirigin

Foto: Marrin Aničić

Foto: Marrin Aničić

Kroz očekivani rok od 10 godina, investicija bi trebala kroz smanjeni trošak održavanja i trošak električne energije sama sebe isplatiti. S novom tehnologijom eliminiralo bi se svjetlosno zagađenje te bi se rasvjeta više usmjerila na prometnu površinu – objasnio je načelnik Općine Lovran Bojan Simonič koji vjeruje u značajne uštede



Lovran će uskoro dobiti novu, modernu javnu rasvjetu. Na području općine, naseljima Lovran, Medveja, Liganj, Tuliševica i Lovranska Draga postojeće neučinkovite svjetiljke zamijenit će se sa 824 visoko efikasnih LED svjetiljka, s kvalitetnom optikom i višim stupnjem energetske efikasnosti. Općina Lovran kako bi realizirala projekt modernizacije javne rasvjete zadužila se kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak uzimanjem dugoročnog kredita u iznosu od 2,8 milijuna kuna, s rokom otplate kredita od 8 godina, uz promjenjivu godišnju kamatnu stopu od 2,5%


– Realizacijom ovog projekta ostvarile bi se značajne uštede na potrošnji električne energije, te bi se iz sredstava uštede dijelom otplaćivao kredit. U tijeku je postupak javne nabave za odabir najpovoljnijeg ponuditelja za isporuku i ugradbu opreme za modernizaciju javne rasvjete. Po dovršetku postupka, s najpovoljnijim ponuditeljem zaključit će se ugovor, a radovi bi se izveli u roku od 75 dana i to u svim naseljima. Radovi će se izvoditi etapno u fazama, po strujnim krugovima, a po istom principu izvodit će se i puštanje u rad – objasnila je Tamara Mittel, lovranska općinska djelatnica zadužena za komunalni sustav.


Nastavak projekta


Lovran je s modernizacijom javne rasvjete započeo u prvoj polovici 2016. godine kada je postavljeno 130 novih, ekološki učinkovitijih rasvjetnih tijela uz glavnu lovransku prometnicu, od Ike do Labinskog, te uzduž ceste Žrtava fašizma i Istarske dvizije, odnosno između lovranskog marketa i benzinske crpke, do groblja.




Nastavak projekta obnove i modernizacije u siječnju 2017. godine podržali su i lovranski vijećnici, a sada je raspisan natječaj za izvođače koji su spremni postaviti nova rasvjetna tijela u preostalim naseljima općine, odnosno napraviti rekonstrukciju i zamjenu 824 svjetiljki tako što će se zastarjele svjetiljke zamijeniti visoko efikasnim LED svjetiljkama koje zadovoljavaju svjetlotehničke proračune, doprinose zaštiti okoliša te povećavaju energetsku učinkovitost sustava.


Drugim riječima, uvođenjem nove LED energetski učinkovite i ekološke rasvjete doći će do vrlo značajne uštede energije i troškova. Prilikom predstavljanja projekta modernizacije javne rasvjete općinskim vijećnicima, predstavnici iz RITEH-a, istakli su kako bi uštede električne energije na godišnjoj razini mogle iznositi oko 375.000 kuna.


– Po odabiru izvođača krenut će modernizacija rasvjetnih tijela, odnosno konverzija na LED rasvjetu, po svim naseljima Općine Lovran. Kroz očekivani rok od 10 godina, investicija bi trebala kroz smanjeni trošak održavanja i trošak električne energije sama sebe isplatiti. S novom tehnologijom eliminiralo bi se svjetlosno zagađenje te bi se rasvjeta više usmjerila na prometnu površinu – objasnio je načelnik Općine Lovran Bojan Simonič.


Eduard Vivoda iz RITEH-a objasnio je kako javna rasvjeta pripada skupini komunalnih djelatnosti, a njezino održavanje i izgradnju regulira Zakon o komunalnom gospodarstvu u kojem se javna rasvjeta opisuje kao upravljanje, održavanje objekata i uređaja javne rasvjete, uključivo podmirivanje troškova električne energije, za rasvjetljavanje javnih površina, javnih cesta koje prolaze kroz naselje i nerazvrstanih cesta.


Podaci o prometnicama


– Održavanje javne rasvjete podrazumijeva troškove zamjene dotrajalih svjetiljki, bojanja stupova javne rasvjete, zamjene dotrajalih stupova javne rasvjete, zamjene žarulja, grla, prigušnica, te sav potrošni materijal potreban za javnu rasvjetu. Prema navedenom zakonu izgradnja objekata i uređaja komunalne infrastrukture je od interesa Republike Hrvatske, a predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave za svaku kalendarsku godinu donosi Plan gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture.


Prilikom projektiranja javne rasvjete početni korak je predstavljao sakupljanje podataka o prometnicama i njihovo klasificiranje. Važnost i klasu ceste određuju parametri kao što su: rizik od nastanka prometne nezgode, vrsta korisnika u prometu (motorna vozila, biciklist, pješaci), brzina kretanja vozila, geometrija ceste, kompleksnost vizualnog područja, gustoća prometa itd. – rekao je Vivoda.