MRTVI KAPITALI

Liburnijski Komunalac uskoro prodaje i zgradu Vage

Srđan Brajčić

Lani je Komunalac, poduzeće u vlasništvu Grada Opatije i općina Matulji, Lovran i Mošćenička Draga, prodao vodospremu Vrutki u Opatiji i radionicu sa zemljištem u Mošćeničkoj Dragi. Sada će na tržište nekretnina i derutna zagrada na novoj opatijskoj cesti kod Tošine, poznata kao Vaga



OPATIJA Komunalac d.o.o. Jurdani, komunalno društvo u vlasništvu četiri liburnijske jedinice lokalne samouprave, u procesu je prodaje svoje imovine koja se vodi kao mrtvi kapital. Konkretno, Komunalac je prošle godine već prodao dvije svoje nekretnine, vodospremu Vrutki u Opatiji i radionicu sa zemljištem u Mošćeničkoj Dragi. Oko 800 četvornih metara zemljišta u ulici Vrutki Komunalac je prodao za 1,4 milijuna kuna, dok je za oko 1.400 kvadrata u Mošćeničkoj Dragi postignuta cijena od 1,2 milijuna kuna.


Prodaju obiju nekretnina Komunalac je dugo oglašavao, ali nije bilo interesa. Kupci su pokazali zanimanje tek ovog ljeta, pa su sklopljeni kupoprodajni ugovori.


Otplata dijela duga


Uskoro će se na tržištu nekretnina naći i derutna zagrada na novoj opatijskoj cesti kod Tošine koja je široj javnosti poznata kao Vaga. Po kojoj cijeni će biti prodana Vaga, u Komunalcu zasad ne znaju. Naime, trenutno se završava proces rješavanja imovinsko-pravnog spora, nakon čega će biti obavljena službena procjena vrijednosti zgrade.Prema riječima direktora Komunalca Ervina Mraka, novcem od prodaje imovine koja već dugo nije u funkciji bit će otplaćen dio dugoročnog kredita koji je društvo podiglo zbog svog preseljenja u Jurdane. To će ponešto olakšati poslovanje Komunalnog društva, s obzirom na podatak da se godišnja otplata kredita kreće oko dva milijuna kuna.


Komunalcu je izuzetno važna prva opatijska vodosprema, Opatija 1 koja je izgrađena 1884. godine, kao i Opatija 2 koja je već obnovljena. Opatiju 1 također ćemo urediti i sačuvati, pa možda jednog dana postane muzej, kaže Ervino Mrak koji ukazuje na to da se 2019. navršava 135. obljetnica od izgradnje prve vodospreme u Opatiji, što je dobar povod za izdavanje monografije.





Ni vode ni struje


– Odluke o prodaji nekretnina u vlasništvu Komunalnog društva Komunalac donijela je njegova Skupština koju čine predstavnici vlasnika, dakle Grad Opatija i općine Lovran, Matulji i Mošćenička Draga. Nije bilo nikakvih pravnih zapreka da se nekretnine prodaju, a direktor društva dao je pisanu suglasnost da vodosprema Vrutki ne treba Komunalcu.

– Društvo više nema potrebe za zgradom javne Vage u poslovnom smislu, a jednoglasna je odluka Skupštine da se ta nekretnina proda netom po okončanju imovinsko-pravnog spora. Vjerojatno je svima jasno da je zgrada zapuštena, nema ni struju ni vodu i kao takva ne može postići veliku tržišnu cijenu. No, lokacija na kojoj se nalazi, dakle ulazak u Opatiju, itekako je interesantna. Onaj tko se odlučiti kupiti Vagu vjerojatno će srušiti zgradu, kaže direktor Komunalca Ervino Mrak koji navodi da društvo u tu svoju nekretninu neće investirati, već će biti prodana u sadašnjem, derutnom stanju.



Problem je trenutno jedino s korisnikom koji ilegalno živi u jednom stanu u Vagi. Naime, postoji pravomoćna presuda o tome da se stanar mora iseliti i sada očekujemo provedbu postupka ovrhe. Prema zadnjim informacijama, ovrha je kod sudskog ovršitelja, tako da uskoro očekujemo da bude zakazan datum iseljenja zadnjeg stanara u zgradi Vage. Kad taj proces bude okončan, zakon nam nalaže da obavimo procjenu vrijednosti Vage koja je cijelosti u vlasništvu Komunalca, pojašnjava rukovoditeljica Sektora općih, pravnih i kadrovskih poslova Komunalca Ivora Hrunčev.


Inače, zgrada se sastoji od tri stambene jedinice, a riječ je o stanovima koji su nekoć bili stanovi za službene potrebe i na kojima nije bilo moguće steći stanarsko pravo.



Nisu svi za prodaju


No, prodaja imovine komunalnog društva, točnije prodaja stare vodospreme Vrutki nije dobro prihvaćena u Opatiji. Na društvenim mrežama moglo se pročitati što neki Opatijci misle o prodaji vodospreme:


– Dragi Opatijci i svi oni kojima je ovaj grad u srcu, ne znam koliko vam je poznato da je Grad Opatija prodao zemljišta na kojima se nalaze stare vodospreme (u ulici Vrutki iz 1906. i koliko sam čuo, a molim da me netko ispravi ako griješim, i onu na Novoj cesti poslije Doma zdravlja) privatnom vlasniku ili vlasnicima, koji će iste srušiti i napraviti, a što drugo nego apartmane!!!?? Ja sam tom viješću ostao u najmanju ruku šokiran! Neka mi neko objasni kako je uopće moguće prodavati povijesne spomenike, što vodospreme po meni definitivno jesu!? I tko je odgovoran za to, dokle će se devastirati naša jadna Opatija a mi sjediti skrštenih ruku i ne činiti ništa.


Obnova besmislena


Ervino Mrak pojašnjava da je Komunalac prodao vodospremu u ulici Vrutki zbog toga što ona odavno nije u funkciji. Pravnica kaže da je kupac iskazao interes kod konzervatorskog ureda i informirao se o eventualnim predradnjama, odnosno potrebi ishođenja možebitnih suglasnosti glede namjene same zgrade te je informirao Direktora da je dobio očitovanje da navedeno nije potrebno.


– Vodosprema u ulici Vrutki nije u funkciji već 30-tak godina. S obzirom na to da je bila malog kapaciteta i nisko je pozicionirana napuštena je kad su sedamdesetih i osamdesetih u Opatiji izgrađene nove vodospreme, Opatija 2 i Opatija 3. Vodosprema u ulici Vrutki je zidana na klasičan način, k tome je ukopana, pa nema osobiti arhitektonski značaj. Nema nikakve svrhe da se ta vodosprema obnavlja u smislu da postane nekakav spomenik, zaključio je Mrak.