Prvi natječaj

LAG Terra Liburna: ‘Stižu euri pomoći za poljoprivredu’

Aleksandra Kućel Ilić

Dobre vijesti iz LAG-a »Terra Liburna« - Anđela Cvjetković  / Snimio Silvano JEŽINA

Dobre vijesti iz LAG-a »Terra Liburna« - Anđela Cvjetković / Snimio Silvano JEŽINA

Stižu euri pomoći za poljoprivreduNatječaj je namijenjen malim gospodarstvima koja imaju sjedište na podučju LAG-a Terra Liburna, što uključuje gradove Kastav i Opatiju, te općine Jelenje, Klana, Lovran, Matulji, Mošćenička Draga i Viškovo



Pozitivna vijest za mala poljoprivredna gospodarstva uključena u Lokalnu akcijsku grupu »Terra Liburna«. Naime, ovaj je LAG objavio natječaj za provedbu tipa operacije 1.2.1. »Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava« sukladno Lokalnoj razvojnoj strategiji »Terra Liburna« za razdoblje 2014.-2020. u ukupnom iznosu od 135.000 eura, pri čemu iznos potpore po projektu iznosi 15.000 eura. Natječaj je namijenjen malim gospodarstvima koja imaju sjedište odnosno prebivalište na podučju LAG-a »Terra Liburna«, što uključuje gradove Kastav i Opatiju, te općine Jelenje, Klana, Lovran, Matulji, Mošćenička Draga i Viškovo.


Radionice


Cilj natječaja je razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava radi povećanja poljoprivredne proizvodnje, te podizanja njihove konkurentnosti na tržištu poljoprivrednih proizvoda i efikasniju proizvodnju. U svrhu informiranja potencijalnih korisnika u uredu LAG-a (Rukavac 61A, Matulji) u idućim danima održavat će se individualne konzultacije, s prethodnom najavom. Također, na e-mail LAG-a ured.lag.terraliburna@ gmail.com potencijalni prijavitelji mogu do 16. svibnja postavljati pitanja vezana za navedeni Natječaj, te će postavljena pitanja s odgovorima biti objavljena na službenoj stranici LAG-a http://www.terra-liburna.hr/ natjecaji/.


Kako najavljuju iz LAG-a »Terra Liburna«, stručna služba LAG-a će na Liburniji održati dvije informativne radionice i to danas, 6. travnja u 15 sati u uredu LAG-a »Terra Liburna« u Rukavcu, te 10. travnja u 18 sati u Društvenom domu u Lignju. Podnošenje prijava na Natječaj će biti moguće tijekom mjesec dana, od 17. travnja do 17. svibnja ove godine, poručuju iz LAG-a »Terra Liburna«.




– Može se reći da u okvirima LAG-a »Terra Liburna« postoji oko 200 malih poljoprivrednih gospodarstava, ali se za manji broj njih može reći da aktivno djeluju. Očekujemo da će se prijaviti dio zainteresiranih, vjerojatno i oni koji su se na nacionalne natječaje prijavili, pa nisu upjeli dobiti sredstva. Devet potpora koje će se dodijeliti ne zvuči puno, no ovo je tek početak i ukoliko se pokaže da je interes veći, u idućem razdoblju će se moći izaći u susret takvim gospodarstvima – rekla je Anđela Cvjetković, predsjednica LAG-a »Terra Liburna«.


Po njezinim riječima, ovo je tek prvi u nizu budućih natječaja, pa se tako i u idućoj godini očekuje nastavak u pozitivnom smjeru i uz mogućnost dobivanja malo značajnijih sredstava.


Ovce i cvijeće


Situacija s razvojem malih poljoprivrednih gospodarstava na teritoriju koji obuhvaća spomenuti LAG je vrlo šarolika. Ljudi uzgajaju kupus i različite druge vrste povrća, te se bave voćarstvom i cvjećarstvom, a u zadnje vrijeme i proizvodnjom ljekovitog i aromatičnog bilja. Ovčarstvo je vrlo zastupljeno na malim i mikro gospodarstvima, a dobivena sredstva će se moći iskoristiti za izgradnju pomoćnih objekata, ali i kupovinu životinja. Naime, zdrava hrana s malih obiteljskih gospodarstava se osim za potrebe ovdašnjih stanovnika, sve više traži i za potrebe turizma, pa stoga raste i broj zainteresiranih za ulazak u priču o domaćem, autohtonom prehrambenom suverenitetu.