Žmergo i Crveni križ

Kreativni program ‘Gastro 2019.’ u Dnevnom boravku opatijskog susjedstva

Aleksandra Kućel Ilić

Druženje u opatijskom Dnevnom boravku /  Foto Luigi Opatija

Druženje u opatijskom Dnevnom boravku / Foto Luigi Opatija

Sudionici ovog druženja bili su u prigodi degustirati tradicionalni mađarski kotlić imena »Jokai bableves«



OPATIJA  U organizaciji Udruge Žmergo i GD-a Crvenog križa Opatija, u Dnevnom boravku opatijskog susjedstva održan je program pod nazivom »Gastro 2019.«, u sklopu projekta Europska prijestolnica kulture – Rijeka 2020 te programskog pravca 27 susjedstava.


Kako su naveli organizatori, cilj programa usko se veže uz jedan od glavnih ciljeva programskog pravca 27 susjedstava, a to je razvijanje dobrih međuljudskih odnosa u ugodnom okruženju u raznolikosti i bogatstvu lokalnih i inih zajednica.


S tom premisom, sudionici ovog druženja bili su u prigodi degustirati tradicionalni mađarski kotlić imena »Jokai bableves«. Za ovo ime zaslužan je poznati mađarski pisac Jokai Mor koji je za vrijeme života izjavio da mu je ovako pripremljena »maneštra« s grahom, najdraže jelo.




Natjecanje u pripravi jela održava se tradicionalno svake godine posljednje nedjelje u travnju, u dolini Koloska. Tri godine zaredom, a u sklopu uzajamnog druženja i posjećivanja dvaju pobratimljenih gradova, Opatije i Balatonfüreda, pobjedu su, u konkurenciji od 50-ak natjecateljskih ekipa, odnijele članice opatijskog Kluba 60+.


To su Cvijeta Juranović, glavna »meštrica« od kotlića, uz pomoćnice Mariju Brajković, Neviju Vlah i Mirjanu Sušanj. Ovo ugodno druženje ujedno je bilo i savršena prilika za podjelu zahvalnica vrijednim volonterima.)