Vesela obljetnica

“Karneval s najvećoj dušom” bučno proslavio pedeseti rođendan

Slavica Bakić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

U lovranskoj povorci bilo je oko 1.500 odraslih i više od 800 mališana u 40 grupa, a osim pusnih grupa iz liburnijskog, kvarnerskog i istarskog kraja, stigli su ponovo i gosti iz susjedne Slovenije



LOVRAN Nebo ni jučer nije iznevjerilo Lovrance. Sunce što se tek povremeno skrivalo za oblake koji su se skupljali nad Učkom, izmamilo je na ulice tisuće građana koji su na lovranskoj »žili kucavici« pozdravili sudionike tradicionalne međunarodne karnevalske povorke. Na potezu od hotela Excelsior pa do mula prodefiliralo je oko 2.300 maškara, oko 1.500 odraslih i više od 800 mališana u 40 grupa.


Vjerni Žejanci


Osim domaćih maškara, te gostiju iz šireg liburnijskog, kvarnerskog i istarskog kraja, iz susjedne Slovenije stigli su i članovi etnografsko-kulturnog društva »Orači« iz Ptuja koji su predstavili tradicijske maske svoga kraja, te gosti iz Ribnice u Sloveniji, pa je i ove godine vrhunac lovranskog karnevala imao međunarodni predznak.


Ulicom je prošlo i 18 alegorijskih kola, te četiri zvončarske grupe. Osim već tradicionalnih zvončara s Vlahovog brega-Korenskog i iz Halubja, prvi put su u Lovarn stigli »Sovinjonski pusti« iz istarskog mjesta Sovinjak, a već pedeset godina vjerni su ovoj karnevalskoj povorci Žejanski zvončari, za što su ih domaćini nagradili posebnom zahvalnicom.


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić





Osim što je kao i svake godine bila vesela, bučna i razigrana, ovogodišnja je povorka, naime, imala i »svečarski« ugođaj jer je održana u godini u kojoj Lovranci obilježavaju stoljeće maškara u svome mjestu, a i sama parada bila je jubilarna – pedeseta. Prema riječima organizatora iz Pusnog društva »Tonjera«, fotografije prikupljene uoči velikog jubileja lovranskih mašakara, otkrile su da su prve karnevalske povorke ovdje krenule prije točno pola stoljeća.


Sardelice i krafne


Ako je tome tako, povorka u Lovranu, ne samo »najbolja u ovome kraju« kako se moglo čuti među razdraganom publikom, nego vjerojatno i najstarija maškarana parada u Hrvatskoj.


Za karnevalsko raspoloženje maškara i publike i ove godine pobrinuo se voditeljski par Irena Grdinić i Mario Lipovšek – Battifiaca. Također, »jubilarci«. Irena Grdinić upravo je na lovranskom karnevalu zakoračila u voditeljske vode prije točno dva desetljeća, a nedugo potom joj se pridružio i Mario Lipovšek pa su i oni primili prigodne zahvalnice od organizatora »karnevala s najvećom dušom«.


Isti ti organizatori iz lovranske »Tonjere« pobrinuli su se i da sudionici karnevalske povorke iz Lovrana ne odu gladni i žedni. Na kraju nastupa na mulu su sve maškare počastili friganim sardelicama i pićem, dok su se najmlađi sudionici povorke u lovranskom vrtiću sladili krafnama i sokom.