Koalicija

JOŠ O DIONICAMA LRH ‘Nadamo se da je Dujmićeva odluka najbolja za Opatiju’

Aleksandra Kućel Ilić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Nezadovoljstvo nezauzimanjem jednoglasnog stava Gradskog vijeća, jer odluku umjesto gradonačelnika prema zakonu ne može donijeti, treba tražiti u nedostatku informacija, nejasnim kriterijima i neangažiranju stručnjaka



OPATIJA – Dan nakon što je cijelom Liburnijom odjeknulo da će liburnijska lokalna samouprava do daljnjeg zadržati kontrolni paket dionica unutar Liburnia Riviera Hotela, tema je i dalje vruća i o njoj se polemizira ne samo u prolazu, tijekom jutarnje kave u kafićima, već i na društvenim mrežama. Priopćenjem u kojemu žele pojasniti određene nedorečenosti, ali i ulogu Gradskoga vijeća u cijeloj priči, oglasili su se jučer predstavnici koalicije SDP-HSU-AM-UK na čelu s Fernandom Kiriginom, predsjednikom Gradskog vijeća Opatije.


– Odlukom Skupštine Nove Liburnije d.o.o. u vlasništvu jedinica lokalne samouprave (Grada Opatije i općina Lovran, Mošćenička Draga i Matulji) nije prihvaćena obvezujuća ponuda novog većinskog vlasnika, tvrtke Gitone Adriatic, za preuzimanjem kontrolnog paketa od 25 posto plus jedne dionice Liburnia Riviera Hotela u vlasništvu građana liburnijskog kraja. S tim (ne)prihvaćanjem navedene obvezujuće ponude, u povijest je otišla prilika kojom je novi većinski vlasnik Liburnia Riviera Hotela d.d. sukladno zakonu bio primoran na kupnju liburnijskog paketa dionica i čijom prodajom bi se u gradski, odnosno općinske proračune slilo približno 328 milijuna kuna.


Čvrsti stav


Kako je Grad Opatija preko tvrtke Nova Liburnija vlasnik najvećeg broja paketa od 25% dionica (oko 72%), ovu odluku za cijeli liburnijski kraj je sukladno zakonu morao donijeti gradonačelnik Ivo Dujmić. Činjenica je da je on svoj stav da nije spreman predložiti prodaju opatijskog paketa dionica, iznio još u srpnju ove godine, kada se doznalo o dolasku novog većinskog vlasnika LRH-a. Iako je gradonačelnik Dujmić očito imao svoj čvrsti stav, na njegov prijedlog je sazvano Gradsko vijeće da raspravi njegovu već očito ranije donesenu odluku jer Gradsko vijeće sukladno Zakonu ionako osim rasprave nema nikakve druge ovlasti po pitanju donošenja bilo kakvih odluka kad su u pitanju dionice LRH-a. Na sjednici Gradskog vijeća bila je pripremljena kratka prezentacija o povijesti stjecanja dionica LRH-a, zaslužnima za to stjecanje dionica i tabelarni prikaz koliko bi se novca slilo u gradski proračun da prihvatimo obvezujuću ponudu za kupnju našeg paketa dionica. Nedostajale su analize i savjeti stručnjaka – savjetnika koje bi dale odgovore na brojna pitanja koja prethode donošenju jedne tako važne odluke, kao i kriteriji koji moraju biti ispunjeni da bi se donijela odluka o prodaji ili neprodaji gradskog paketa dionica.


Interes javnosti




Te stručnjake – savjetnike je gradonačelnik Dujmić angažirao kad smo prodavali višestruko manje vrijedne dionice Hotela Cavtat, a sada je taj angažman iz nekog razloga izostao – naveli su iz koalicije SDP-HSU-AM-UK.


Fernando Kirigin i njegovi koalicijski partneri objasnili su uslijed čega se o ovom pitanju nije izjasnilo Gradsko vijeće, ali i izrazili nadu da je gradonačelnik donio ispravnu odluku.


– Gradsko vijeće Opatije je na osnovi informacija koje je dobilo na samoj sjednici i informacija do kojih su pojedini vijećnici sami došli, provelo konstruktivnu raspravu. Nezadovoljstvo nezauzimanjem jednoglasnog stava Gradskog vijeća, jer odluku umjesto gradonačelnika sukladno zakonu ne može donijeti, treba tražiti u nedostatku informacija, nejasnim kriterijima i neangažiranju stručnjaka.


To što su gradski vijećnici Nezavisne liste Ive Dujmića i HDZ-a koji je inače uvijek do sada bio isključivo samo za prodaju našeg paketa dionica bili jednoglasni u stavu da naše dionice LRH još ne treba prodati, možda znači da su bili bliži nekim dodatnim informacijama koje nisu bile dostupne ostalim vijećnicima. Na kraju se nadamo da je odluku koju je u ime Grada Opatije, a praktički i u ime cijele Liburnije donio opatijski gradonačelnik, najbolja odluka za naš Grad, da će zbog transparentnosti i interesa javnosti biti javno predstavljanje razvojnih planova novog većinskog vlasnika LRH-a, da u budućnosti kao Gradsko vijeće nećemo biti nagovarani da zauzmemo pozitivan stav o prodaji opatijskog paketa dionica ispod ponude koja sad nije prihvaćena, te da će Grad Opatija znati iskoristiti svoju poziciju u Nadzornom odboru puno kvalitetnije nego što je to činio dosad, tako da tim angažmanom budu zadovoljni i sadašnji i bivši radnici Liburnija Riviera Hotela, ali i čitava zajednica čiji su ti hoteli najznačajniji gospodarski subjekt – smatraju u koaliciji SDP-HSU-AM-UK.