Hotel Miramar

Izložba Leontine von Littrow otvorena u Opatiji

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Na otvorenju izložbe koja krasi hotelsko predvorje, uvodne riječi o umjetnici Leontine von Littrow dao je bečki povjesničar umjetnosti, dr. Bernhard Bart, ravnatelj Littrow arhive, te autor i suizdavač Littrow monografije



OPATIJA U opatijskom hotelu Miramar danas je otvorena izložba »Leontine von Littrow – Impressionistin des Südens, Triest 1856. – 1925. Abbazia (Opatija)« koju su zajednički organizirali Hrvatski muzej turizma i ovaj hotel u Opatiji.


Na otvorenju izložbe koja krasi hotelsko predvorje, uvodne riječi o umjetnici Leontine von Littrow dao je bečki povjesničar umjetnosti, dr. Bernhard Bart, ravnatelj Littrow arhive, te autor i suizdavač Littrow monografije.


– Leontine von Littrow (Trst, 1855. – Opatija, 1925.) kći je mornaričkog časnika Heinricha von Littrowa, riječkoga lučkog kapetana i pomorskog inspektora, koja je od djetinjstva do kraja života živjela u Rijeci i Opatiji. Leontine von Littrow pripada dvjema uglednim obiteljima, Littrow i Barry, koje su obilježile njezin umjetnički život. Littrowljevi vuku podrijetlo iz Estonije, a Barryjevi na Jadran dolaze iz Engleske. Slikanje uči kod pariškog slikara Jeana d’Alheima, a u gotovo pola stoljeća umjetničkog djelovanja prolazi razvoj od početničkog »romantizma« do plenerizma i impresionizma te na kraju, do ekspresivnog slikanja primorskih i dalmatinskih krajolika. Od 1880. godine izlaže na brojnim izložbama u Beču, Münchenu, Budimpešti, Pragu, Londonu, Opatiji, Klagenfurtu, Salzburgu, Černivcima, Wrocławu, Kopru i Rijeci, a naročit uspjeh postiže na samostalnim izložbama u Londonu od 1896. do 1904. godine. Leontine von Littrow koja se potpisuje isključivo kao Leo Littrow, kako je navedena i u brojnim katalozima i novinskim napisima, slikarica je kvarnerskih i dalmatinskih marina, pergola, vrtova i parkova – rečeno je uz ostalo o autorici.




Zanimljivo je i zbog čega se koristila imenom Leo, jer u vrijeme kada je stvarala ženama još nije bio dozvoljen put u slikarstvo. Borila se da se to promijeni, a njezina će se jedinstvena slikarska djela u hotelu Miramar moći pogledati tijekom cijeloga ljeta, sve do rujna, pa su pozvani svi ljubitelji umjetnosti da ih svakako dođu pogledati.


Na otvorenju izložbe ove »slikarice svjetla«, umjetnice koja je u 19. stoljeću svojim radovima pronosila liburnijske ljepote svijetom još su govorili vlasnik hotela Miramar Wilfried Holleis i direktorica hotela Martina Riedl, ravnateljica HMT-a Gabrijela Krmpotić Kos, Jan Bernd Urban, istraživač opatijske povijesti, zamjenica gradonačelnika Vera Aničić, te predsjednik Gradskog vijeća Robert Kurelić.