EU projekti

Fakultet u Iki dobio europske milijune za pet projekata

Srđan Brajčić

Fakultet sudjeluje u brojnim europskim projektima, kao partneri i  voditelji, a tiču se unapređenja turističke ponude te edukacije nastavnika i studenata



IKA Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu jučer je  predstavljeno pet europskih projekata koji su financirani novcem iz europskih fondova  kojima ova institucija doprinosi razvoju i konkurentnosti hrvatskog turizma, ali i jača svoju suradnju s gospodarskim sektorom. Naime, ove jeseni, fakultet iz Ike dobio je pozitivno očitovanje za pet svojih EU projekata, čija ukupna vrijednost premašuje 3,6 milijuna eura.


Prioriteti FMTU-a


 Istaknuto je da su projekti koji se financiraju iz Europske unije jedan od prioriteta u razvoju Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. – U potrazi za alternativnim izvorima financiranja, ponosni smo što možemo reći da naša institucija iz EU fondova povlači nešto više od tri milijuna kuna. U posljednjih osam, devet godina fakultet vrlo aktivno sudjeluje u brojnim europskim projektima, kao partneri i njihovi voditelji, a tiču se unaprjeđenja turističke ponude, dok se neki pak, bave edukacijom nastavnika i studenata – istaknula je dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Dora Smolčić Jurdana.


Pet novih europskih projekata su:FOST INNO – sustav poticanja inovacija u turizmu Jadransko-jonske regije, čija je voditeljica Daniela Soldić Frleta.RIVIERA4SEASONS2 – Zajednička baština za zajedničku međunarodnu promociju 365 dana zelenog turizma na Opatijskoj i Portoroškoj rivijeri, čija je voditeljica Lorena Bašan.ZERO WASTE BLUE – Nula otpada, Plavi sportski događaji za teritorijalni razvoj, čija je voditeljica Marinela Krstinić Nižić.TEACHING2030 – Učionice budućnosti: vještine poučavanja 2030., čija je voditeljica Dina Lončarić. FOODBIZ – Suradnja sveučilišta i poslovnih subjekata u svrhu stvaranja novih radnih mjesta iz područja gastronomije, čija je voditeljica Sandra Janković.


Dvostruka važnost


Važnost uključenosti fakulteta u europske projekte je dvostruka. Naime, pojašnjava dekanica, u prvom redu se odnosi na to što su oni dodatni izvor financiranja, dok s druge strane mlađi zaposlenici fakulteta dobivaju priliku upoznati se s konkretnim primjerima iz prakse, odnosno sudjelovati u procesima izgradnje mreže partnerstva s drugim institucijama. Prodekanica za znanstvenu i stručnu djelatnost Helga Maškarin Ribarić ističe da će u iduće tri godine putem ovih pet europskih projekata u hrvatski turizam plasirati oko tri milijuna kuna, čime se značajno povećava njegova konkurentnost i produžuje sezona.