Na milijun načina

FESTIVAL ČOKOLADE Otvoren najslađi opatijski vikend, nudi se i čokoladna pašta i gramofon

Marina Kirigin

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Na festivalu što traje do nedjelje nude se obične čokoladne table, raznorazne kombinacije čokolada i drugih dodataka zamiješanih u pralinama, do pomalo neobičnih kombinacija – čokoladne pašte ili pak čokoladne gramofonske ploče



OPATIJA U kutu opatijske dvorane Gervais okretala se čokoladna gramofonska ploča, a prostor je ispunio zvuk pjesme koja govori o izradi čokolade. Upravo tako počeo je najslađi opatijski vikend, 13. izdanje Festivala čokolade što je  otvoren u Gervaisu, a koji će se do nedjelje »razlijevati« i drugim opatijskim adventskim prostorima. Čokolada u Gervaisu ponuđena je na tisuću načina. Nudile su se obične čokoladne table, raznorazne kombinacije čokolada i drugih dodataka zamješanih u pralinama, do pomalo neobičnih kombinacija – čokoladne pašte ili pak čokoladne gramofonske ploče.


Cacao Old Star Band


– Sajam u Opatiji iskoristili smo da predstavimo našu novu pjesmu Cacao Old Star Banda u kojem pjevaju Neno Belan, Boris Hrepić, Antonia Hrepić i ja, jedini proizvođač čokolade u Hrvatskoj. Kada kažem jedini, možda je nekima čudno, ali proizvodnja čokolade podrazumijeva sve ono od kakao zrna do finalnog proizvoda. Osim toga, mi ne završavamo na tabli čokolade nego smo snimili našu glazbu i sve prenijeli na čokoladnu gramofonsku ploču.





Pjesma govori o tome kako se pravi čokolada, a Boris Hrepić je napisao predivnu pjesmu o procesu proizvodnje čokolade u malenoj tvornici – rekao je Marinko Biškić iz tvornice čokolade Nadalina iz Solina, a na potpitanje kada se, odnosno nakon koliko okretaja čokoladna gramofonska ploča može pojesti, Biškić je odgovorio: »Običaj je da ako vam se ne sviđa pjevač da onda odmah pojedete gramofonsku ploču, a ako vam se sviđa onda nekoliko puta odslušate pa se tek onda zasladite«.


Pašta se spravlja na mali milijun načina, ali za slatku paštu još je malo tko čuo. Zdravko Sokić iz OPG Sokić iz Nove Gradiške i njegova supruga na ideju o čokoladnoj pašti došli su zahvaljujući svojim unucima sladokuscima.


Slatki desert


– Radimo pašte s vrganjima, medvjeđim lukom, ljutom paprikom pa smo tako počeli razmišljali kako napraviti neki slatki desert od pašte. Kako imamo četvero unučadi, supruga je rekla da bismo mogli napraviti čokoladne rezance i tako je sve krenulo. U zadnjih godinu dana taj proizvod postigao je veliki uspjeh jer se sviđa i odraslima i djeci.



Pašta se kuha 4 do 5 minuta, procijedite ju i idealno je dodati sladoled od burbon vanilije. Brže je i finije od palačinki i na koncu dostupno jer je cijena paketa, od kojeg se može pripremiti desert za četiri osobe, svega deset kuna – ispričao je Zdravko Sokić čija supruga izrađuje ovaj desert za prste polizat’.


Vikend ispunjen najukusnijim čokoladnim slasticama, uz dobro društvo i odlične programe, od animacije i predstava za djecu do radionica i koncerata, pod raskošnim blagdanskim uređenjem u Opatiji nastavlja se do nedjelje, a tisuće raznih čokoladnih proizvoda do sutra predstavlja 30 izlagača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije.