Nesvakidašnja svečanost

FEŠTA ”STARE KUMPANIJE” Jubilarci iz 1938. slavili u Staroj Pošti

Aleksandra Kućel Ilić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



PERMANI Nesvakidašnja svečanost održala se  u restoranu Stara Pošta u Permanima. Na ručku uz organiziranu glazbu i sadržaje koji su trajali tijekom cijelog popodneva, okupili su se veseli matuljski 80-godišnjaci, »stara kumpanija« vršnjaka s područja Općine Matulji koji se druže zadnjih trideset godina. Bilo im je to jubilarno okupljanje, budući da su se ovi, još uvijek dobro držeći prijatelji rođeni 1938. godine, prvi puta sastali 2.prosinca 1988. u istom restoranu u Permanima.


O nezaboravnim druženjima koja se s nestrpljenjem očekuju više nam je ispričao njihov glavni organizator, Matuljac Ivo Stanić.


– Prvi smo se puta okupili pred trideset godina u Staroj Pošti. Bilo nas je 70 s područja Općine Matulji, sve naši domaći ljudi. Od te brojke, trideset godina kasnije ostalo nas je živih jedan dio, a 35 ih se je i odazvalo na jubilarnu feštu. Svi smo vršnjaci, rođeni 1938., ali smo ove godine dozvolili da na ručak dođu i supružnici. Od prvog sastanka do danas, u međuvremenu smo imali malu stanku i zatim od 2000-te godine nadalje, svake smo godine organizirali izlete po cijeloj Hrvatskoj, od Cresa i Vinodola, do Rastoka i mnogih drugih destinacija Lijepe Naše. Kružili smo po Hrvatskoj, a družili se i okupljali u restoranu Kinkela u Bregima i uvijek nam je bilo lijepo. Ali ova nam je godina sada posebna i jubilarna, pa smo se odlučili vratiti na mjesto u kojem su naša druženja zapravo počela, u Staru Poštu – ispričao nam je Stanić. Dodao je još i da je razlog tome što su se sastali u rujnu, a ne u prosincu kako im je do sada bio običaj – molba dobrog prijatelja koji inače živi u Australiji.


– Obratio nam se naš prijatelj i vršnjak Lučo Brentin sa suprugom, rođeni Matuljac koji je nekada živio u Brgudu, a zatim se preselio u daleku Australiju. Sada se nalazi u Matuljima i želio je biti u našoj kumpaniji i mi smo mu udovoljili, tako da će naše druženje imati i određenu međunarodnu notu – rekao je Stanić.Druženje matuljskih 80-godišnjaka nastavilo se u dobrom raspoloženju uz domaće specijalitete po kojima su Permani poznati, a stiglo je i iznenađenje – torta kao dar Općine Matulji svojim mještanima koji unatoč zrelim godinama uživaju u druženjima s vršnjacima, na najljepši način promoviraju ljepotu života i dokazuju istinitost navoda kako su godine »samo broj«.