Siječansko mrtvilo

Duga lista zatvorenih lokala u Opatiji, pekarnice, frizerski saloni i kavane utonuli u mrak

Aleksandra Kućel Ilić

Kratak predah - kavana Continental   / Snimio Marin ANIČIĆ

Kratak predah - kavana Continental / Snimio Marin ANIČIĆ

Zatvorena vrata u siječnju, »najduljem mjesecu u godini«, nisu ništa novo, no broj prostora čiji su djelatnici na kolektivnom godišnjem odmoru je zbilja popriličan



OPATIJA Nakon što su adventski dani i božićno-novogodišnji blagdani za Opatiju bili iznimno uspješni, pa su padali i turistički rekordi, siječanj je započeo u sasvim drugačijim tonovima. Zatvorena vrata u siječnju, ne bez razloga »najduljem mjesecu u godini«, na ovim prostorima nisu ništa novo, no tijekom nedavno započete 2019. godine je lista prostora koji su »utonuli u mrak« zbilja poprilična.


Drugim riječima, teško je krenuti u siječanjsku inventuru gradskoga bìla i biti sigurni da smo obuhvatili većinu objekata koji su bilo privremeno, bilo nažalost trajno, »stavili ključ u bravu«. Među takvim je objektima primjerice opatijska poslovnica Addiko banke koja od konca 2018. godine više ne postoji na liburnijskom terenu i klijente koji dođu do njezinih zatvorenih vrata dočekuje obavijest da se mogu obratiti u poslovnice ove banke u Rijeci.


Manji promet


U najužem središtu grada, kratku stanku do 19. siječnja kada će ponovo otvoriti vrata, uzeli su rado posjećeni ugostiteljski objekti iz grupacije Amadria Park hotela i to kavana Continental, Milenij Choco svijet i Ostaria da Ugo.




Nešto kraće će biti zatvorena kavana hotela Milenij, kavana Wagner, do 13. siječnja. Slabiji promet je u ovom hotelu koji će također biti zatvoren do 23. siječnja iskorišten za radove u okućnici koja je ograđena, a zelenu oazu ispred terase zauzeo je bager.



Drugi tjedan siječnja je uz ostale radove u gradu, od renoviranja hotela i restorana, do uklanjanja blagdanske dekoracije, donio i nastavak radova na rotoru Kuk 2. Hoće li se uslijed radova i kada te na koliko dana zatvoriti za promet, zasad još nismo dobili obavijest, no jučer su se radovi odvijali bez većih prometnih ograničenja. Ipak, dodatni oprez u prometu je na novom ulazu i izlazu iz Opatije itekako potreban…



Siječanj 2019. godine u Opatiji pamtit će se između ostaloga i po jednoj nesvakidašnjoj situaciji. Naime, nakon što je na kraju prošle godine zatvorena pekarnica Kroasana, a sada je sve do početka veljače zatvorena i velika pekarnica i delikatesna trgovina Dalla Nonna, Opatija je privremeno ostala bez ijedne pekarnice, ako se ne računaju one po marketima i unutar tržnice.


Upravo je u tijeku između ostalog i renoviranje Radnikove butige, tako da je izbor kruha u »gradu s pet zvjezdica« sada i više nego skroman.


Zatvorena sve do veljače - pekarnica Dalla Nonna / Snimio Marin ANIČIĆ


Zatvorena sve do veljače – pekarnica Dalla Nonna / Snimio Marin ANIČIĆ



Ulaganja u objekte


Konoba Istranka gotovo kao nepisano pravilo svake godine u ovo doba drži vrata zatvorena zbog korištenja godišnjih odmora te određenih ulaganja u samom objektu. Stanka u radu je velika, tako da će i u vrijeme karnevala biti zatvorena, odnosno sve do 31. ožujka. Život je privremeno nestao i iz još nekih poslovnih prostora koji čine sliku grada.


Konoba Istranka / Snimio Marin ANIČIĆ


Konoba Istranka / Snimio Marin ANIČIĆ



Tako primjerice na vratima frizerskoga salona Cocco Studio stoji obavijest da su sve do 7. veljače zatvoreni zbog godišnjeg odmora. Kad se ovoj tužnoj slici koja u večernjim satima još više dolazi do izražaja, dodaju i neki »detalji«, poput primjerice razbijenog displeja s podacima o vremenskim prilikama u Opatiji, dobiva se dojam da su i nadležni za ovakve popravke na skijanju ili barem na godišnjem odmoru.


Uslijed svega toga su i neki od ugostiteljskih objekata tijekom siječnja odlučili raditi po skraćenom radnom vremenu jer, kako zapažaju, poslijepodne i predvečer tijekom zime gotovo da »nimaju za kega delat«. S druge strane, svi objekti koji unatoč postblagdanskoj pustoši rade, privlače goste i ne daju da život u potpunosti pobjegne iz grada, zaslužuju veliku pohvalu…