Svečanost

DAN OPĆINE MATULJI Sve nagrade otišle kulturnjacima

Marina Kirigin

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Godišnje nagrade ovog puta dodijeljene su osobama koje se se iskazale i promicale svoju općinu na području kulture - mladoj harmonikašici Emi Sušanj, kroničaru matuljskog sporta Goranu Slaviću i članovima klape Skalin



Talentiranoj mladoj harmonikašici Emi Sušanj, kroničaru matuljskog sporta Goranu Slaviću i članovima klape Skalin na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u povodu Dana općine Matulji uručene su godišnje nagrade za područje kulture. U nazočnosti brojnih uzvanika u školskoj sportskoj dvorani u Matuljima laureatima je zahvaljeno na promicanju imena i podizanju ugleda općine koje čine kroz svoj rad i djelovanje. Klapa Skalin u prošloj, ali i godini prije, ostvarila je iznimne rezultate na međunarodnoj razini. Osvojila je srebrnu nagradu u Italiji na natjecanju Isola del Sole, sa zlatom se vratila iz Barcelone gdje je nastupila na Canta al Mar festivalu, istaknuto je prilikom dodjele priznanja klapi osnovanoj 2010. godine, koju vodi profesorica glazbene kulture Anita Stupac Butorac.


Zahvala laureata


Baš kao i klapa Skalin, i Ema Sušanj u prošloj je godini osvojila brojne nagrade na prestižnim natjecanjima u Sloveniji i Srbiji, a na Svjetskom prvenstvu u Portorožu u rujnu 2019. osvojila je zlatno priznanje. Osim što je dobitnica brojnih nagrada i priznanja na međunarodnim natjecanjima i festivalima harmonike koje osvaja pod mentorstvom Nike Polesa, četrnaestogodišnja Ema iz Mučića ističe se i svojim angažmanom u lokalnoj zajednici.


Slavić je pak nagrađen kao kroničar matuljskog automoto sporta koji je u knjizi »Preluk – legenda koja živi« ukoričio neke važne povijesne trenutke za matuljski sport. Knjigom je evocirao i zauvijek »otrgnuo od zaborava« uspomene brojnih zaljubljenika automobilističkih i motociklističkih utrka, a upravo zato ga je za godišnju nagradu predložila i grupa građana Matulja. U ime laureata na svečanoj sjednici je govorio Goran Slavić.




– Čast nam je što su nas, Emu, članove klape Skalin i mene, prepoznali i dodijelili nam ove nagrade. Zahvalio bih svima koji su dali inicijativu i predložili nas za nagradu – rekao je Slavić, a potom se kratko obratila i Ema Sušanj rekavši kako će i dalje nastaviti promovirati svoj kraj na natjecanjima.


Planovi ključni za razvoj


– U osvrtu na razdoblje između dvije svečane sjednice želio bih istaknuti da je Općinsko vijeće bilo izuzetno aktivno, održali smo osam sjednica i raspravljali o 83 točke dnevnog reda. Najvažnije odluke bile su vezane uz prostorne i urbanističke planove koji su ključni za razvoj gospodarstva. Donošenjem kriterija za izradu izmjena i dopuna Prostornog plana Općinsko vijeće odredilo je ključne smjernice prema kojima bi se Plan mogao mijenjati u smjeru da bude prilagođen potrebama naših mještana i poduzetnika, vodeći pritom računa o interesima općine u cjelini – rekao je Darjan Buković, predsjednik Općinskog vijeća.


Dan općine Matuljcima je stigao čestitati i župan PGŽ-a Zlatko Komadina. U svom obraćanju naveo je kako su Matulji u vrlo dobroj poziciji daljnjeg razvoja, odnosno kako postoje sjajne mogućnosti razvoja i ulaganja te kako radna zona Miklavija ima veliku perspektivu. U ime JLS-a s Liburnije, uzvanicima se obratio načelnik Mošćeničke Drage Riccardo Staraj. Naveo je kako je vidljiv razvojni impuls Matulja te govorio o zajedništvu na Liburniji, prostoru Opatijske rivijere, za koju je poželio da dobije predznak turističkog i gospodarskog razvoja.


Veliki investicijski ciklus


Svečana sjednica bila je i prilika da se istakne sve ono što je učinjeno na području općine u proteklih godinu dana, o čemu je govorio načelnik Matulja Mario Ćiković. Istaknuo je kako je prošla godina bila u znaku velikog investicijskog ciklusa, navodeći pritom kao najvažnije dogradnju osnovne škole, izgradnju reciklažnog dvorišta, sanaciju odlagališta Osojnica, opremanje radne zone Miklavija…