Opatijski siječanj

“DAMA ZATVORENIH VRATA” Iza blještavog prosinca ostala postblagdanska pustoš

Aleksandra Kućel Ilić

Uz konobu »Istranka« koja će se ponovno otvoriti tek 15. ožujka, zatvoreni su i kavana Continental, Antica Osteria Da Ugo, Milenij Choco svijet, pa čak i pekarnica »Dalla Nonna«, a Tik-Tak radi skraćeno jer u siječnju poslijepodne u Opatiji jednostavno - »ni dela«



Nakon što su adventski dani u Opatiji, ove godine sadržajniji nego lani, napunili hotele i unosili toliko potrebnu živost na gradske ulice, početak siječnja je, osim što je vrijeme uglavnom otužno, između juga i škure bure – depresivan. Postblagdanskom ugođaju »tvrdog zimskog sna« tradicionalno u siječnju se pored hotelijera pridružuju i neki ugostitelji koji u ovo, najmanje prometno doba godine koriste godišnje odmore, ili pak renoviraju i osvježavaju svoje prostore. Treba reći ipak da je dojam »siječanjskog mrtvila« ove godine još intenzivniji, a čemu su svakako doprinesla i zatvorena vrata nekih od najpopularnijih mjesta u gradu.


Primjerice, kao i zadnjih zimskih sezona, sve do 15. ožujka »zbog adaptacije i korištenja godišnjih odmora«, ne radi opatijska konoba »Istranka«. Sezoni »kolektivno zatvorenih vrata«, ove godine se pridružila čak i rado posjećena pekarnica »Dalla Nonna«, a na čijim vratima je osvanula obavijest da će tako biti od 8. siječnja pa sve do 5. ožujka.


Nešto manje vremena, ali ipak tijekom ostatka siječnja, do ponedjeljka, 5. veljače, posjetitelje Opatije će dočekati i zatvorena vrata kavane Continental, Choco svijeta i restorana »Antica Osteria Da Ugo«, u hotelu Continental.






Opatija je u prosincu 2017. godine imala jako dobre turističke rezultate, jer je najljepši Advent uz more privukao 16.860 turista koji su ostvarili rekordnih 41.501 noćenje (4 posto više dolazaka i 5 posto više noćenja nego li tijekom Adventa 2016. godine.) Kakav će biti promet u siječnju i veljači 2018. godine još se ne može znati, ali se promet iz nedavnog prosinca može usporediti sa siječnjom i veljačom te iste, 2017. godine.


Prema podacima koje smo jučer dobili iz Turističke zajednice Grada Opatije, u siječnju 2017. je u Opatiji ostvareno 27.813 turističkih noćenja, dok je veljača bila nešto bolja s 28.489 noćenja.




Obnova i »šminkanje«


Nadležni objašnjavaju kako je siječanj »najmirniji mjesec«, pa se osim korištenja godišnjih odmora, njegovi »dugački dani« mogu utrošiti za osvježavanje, dotjerivanje i obnovu prostora, što je u ovoj djelatnosti zapravo nužnost, pa se to obavlja kada se očekuje najmanji promet.


Kultni opatijski kafić Tik-Tak je u nedostatku posla iza 14 sati, u razdoblju od 2. siječnja do 2. veljače 2018. odlučio skratiti radno vrijeme i to od ponedjeljka do subote od 5.30 do 14 sati, a nedjeljom i praznikom od 6.30 do 13 sati.


– Ne trebam vam ništa reći, sve znate i sami. Ni dela zapolne. Pustoš. Prvi mjesec u godini je po tome najgori, ali i cijela zima je nažalost dosta loša. Mi smo kafić koji se ujutro otvara najranije i kod nas kavu piju sva ranojutarnja zanimanja – pekari, mljekari, radnici na tržnici, čistači i mnogi drugi. Kada bi bilo više posla i u drugom dijelu dana, naravno da bismo radili stalno, ali ovako – za to nažalost nema potrebe – rekla je Katarina Žiganto iz ovog opatijskog kafića s dugogodišnjom tradicijom.


Zbog čega je siječanj za turizam i ugostiteljstvo diljem Opatijske rivijere baš toliko »tanak« i teško prebrodiv mjesec pitali smo Igora Stangera, predsjednika Ceha ugostitelja pri Udruženju obrtnika Opatije, odnosno Liburnije.



Privući djecu i bicikliste


– Rekao bih da je siječanj zapravo u poslovanju toliko loš mjesec, da se u njemu uspije ostvariti možda 20 posto od prometa u prosincu. Oduvijek je to tako, ali i ne mora biti zauvijek tako. Naime, poznato je da su sada mnoge obitelji na skijanju s djecom, no ima i onih obitelji koje bi možda došle k nama kada bi radio neki specijalizirani hotel baš sa sadržajima za obitelji s djecom. Primjer za to je Rovinj, no s druge strane, sada jedan takav hotel postoji u Ičićima ali je nažalost – zatvoren. U siječnju su školske ferije, te bi se na Opatijsku rivijeru moglo privući one obitelji s djecom koje nisu zainteresirane za skijanje i boravak na snijegu, pa bi nam barem do 15. siječnja promet bio bolji. Nakon toga dolazi karneval, ali on nije dovoljan mamac za dolazak turista i rijetki zbog njega ostaju tjedan dana u destinaciji. Da bi se to ostvarilo, da bi se karneval jače turistički valorizirao, trebalo bi nuditi sadržaje svakodnevno, te organizirati balove pod maskama koji bi možda imali klijentelu. Trebalo bi otvoriti raspravu na temu kako oživjeti turistička kretanja u siječnju i veljači. Moje je mišljenje da treba više zaigrati i na kartu biciklizma i privlačenja gostiju koji se njime bave budući da se radi o drugom najmasovnijem sportu u Europi nakon golfa, a mi imamo Učku koja je idealna za razvoj tog sporta i smatram da bi sve potencijale koje imamo trebalo bolje vrednovati. I još moram reći i da mi je jako žao zbog toga što se Dora nije uspjela vratiti u Opatiju, jer je nakon Valentinova, to mogla biti manifestacija uz koju bi se oživjela predsezona – naveo je Igor Stanger.