Vratit će se bebe

Bravo Opatijci, rode stižu: Grad s najvišim poticajima za novorođenčad u Hrvatskoj

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ



Opatija je moj grad i ostajem u njemu jer ga volim. Kvadrati stambenog prostora su skuplji od susjedstva, plaćamo i jednu od najskupljih voda u Hrvatskoj, o cijenama parkinga da se i ne priča, a niti za cijene u trgovinama, na tržnici i ribarnici ne može se reći da su povoljnije u odnosu na primjerice Rijeku. Turistički grad – cijene prilagođene turističkom džepu, a za domaće stanovnike – tko mari, bez njih se može. No, realno gledajući – može li grad opstati i zadržati dušu bez stalnih stanovnika, bez ljudi koji su zapravo konstanta na koju se sve ostalo nadograđuje? Unutar loše demografske slike koja zabrinjava Hrvatsku, unutar svih izračuna o starenju i izumiranju nacije, Opatija se našla među onim gradovima iz kojih mladi odlaze, a obitelji koje se ipak odlučuju za život u njemu, teško se odlučuju na važan korak – proširivanje u vidu »malenog smotuljka« koji mijenja baš sve naše dotadašnje navike i interese iz temelja i to zauvijek. Dobiti bebu – neprocjenjivo je i neusporedivo s ostalim životnim iskustvima, no s druge strane – omogućiti novom članu bezbrižno odrastanje, te njegovo kompletno »podizanje na noge« i osamostaljivanje, budimo realni, iziskuje i solidnu »financijsku konstrukciju«.


Kako bi se o rečenici »vratit će se bebe u Opatiju« moglo razgovarati vjerujući da je to moguće, aktualna je vladajuća struktura u Gradu Opatiji, na krilima nedavno zaključene izborne kampanje, obećanja iz svih političkih tabora koji su se nadali pobjedi, pretočila u pronatalitetne mjere kakve će mnogim drugim sredinama u Hrvatskoj vrlo vjerojatno biti nedostižne. Odnosno, Opatija je, nakon što je gradonačelnikovu odluku dopunjenu prijedlozima velike koalicije potvrdilo i Gradsko vijeće, sada postala hrvatski grad broj jedan po pogodnostima i financijskim poticajima za višečlane obitelji koje ovdje žive barem pet godina. Svi pišu o tome da Opatija sada ima pronatalitetnu politiku broj jedan u cijeloj državi, jer su jednokratne naknade za prvo rođeno dijete povećane na čak 10.000 kuna, za drugo iznose 15.000 kuna, za treće 20.000, a za svako sljedeće dijete naknade se povećavaju za po 5.000 kuna.


Osim toga, i naplata vrtića po novom će se provoditi po znatno povoljnijim uvjetima za roditelje. Drugo i svako sljedeće dijete iz obitelji neće plaćati pohađanje vrtića, što je značajna olakšica za svakodnevni budžet, a to vrijedi i ukoliko se stariji brat ili sestra iz istog domaćinstva istovremeno nalazi na redovitom školovanju u osnovnoj ili srednjoj školi ili na fakultetu. Svoj djeci s područja Grada Opatije koja idu u osnovnu školu na raspolaganju će biti besplatne školske knjige, a uvedeno je i nešto što ostale sredine prema dostupnim saznanjima u ovom trenutku nemaju – po 750 kuna pomoći za nabavku udžbenika svim srednjoškolcima.





Reakcije na ovakvu odluku aktualne gradske vlasti u skladu s očekivanjima, među mještanima su dočekane s velikim odobravanjem. Jednostavno – svi o tome pričaju i to ne samo u Opatiji, već i u susjedstvu. A osim na najmlađe i mlade obitelji, mislilo se i na najugroženije, na »penziće« koji imaju mirovine niže od 3.000 kuna, pa im se tako novom gradskom odlukom osigurala pomoć od po 500 kuna za blagdane, dva puta godišnje, te pokrivanje dijela troškova dopunskog zdravstvenog osiguranja u iznosu od 840 kuna godišnje.


Svima za primjer


Razgovarali smo na ovu temu s mnogima, a nekolicina je pristala i na objavu u maloj anketi na temu »vratit će se bebe«…


Suzi Peruč: – Tko ne želi proširenje obitelji, bez obzira na novac koji po novom prati ovu odluku Grada Opatije – neće se odlučiti na taj korak. Tko voli imati djecu, imat će ih, bez obzira na materijalne prilike. Ipak, treba reći da je pomoć koja će se dobivati iz gradske kase zbilja obilna, nije se štedjelo na podmlatku i s protokom vremena, pravi bi se rezultati ovih mjera mogli pokazati kao dobro rješenje za podupiranje nataliteta. Svaka čast Opatiji, sada je svima za primjer! Već i kod odluke o prvome djetetu – za 10.000 kuna se može nabaviti apsolutno sve što je potrebno za novorođenče, a pohvalno je i što su školske knjige besplatne, a može se računati i na pomoć za nabavku udžbenika za srednjoškolce… Bravo Opatijci!


Fantastična odluka


Karolina Sobotinčić: – Fantastična odluka! Da sam sada u godinama »za rodit«, odmah bih se odlučila za proširivanje obitelji. Samo neka odluka sada ostane ovakva kakvu su usvojili i neka se takvom zadrži što veći broj godina, kako bi se pravi rezultati vidjeli. Majka sam blizanaca i znam koliko je novca potrebno da bi se sve što je potrebno podmirilo, a u »moje vrijeme« su naknade bile iznimno skromne i jedino što sam zahvaljujući blizancima ostvarivala bila je besplatna hrana u prahu, mlijeko za dojenčad. Pozdravljam sve ovo, oduševljena sam, ali predlažem da se razmisli i o drugim stvarima koje trebaju zaposlenim roditeljima. Dakle, vrtić bi trebao raditi i subotom, trebalo bi biti omogućeno čuvanje djece u popodnevnim satima uz više aktivnosti za najmlađe, a kada ti je dijete bolesno i moraš ostati doma i čuvati ga i njegovati kao što to samo majka može – da ti na poslu ne prijete mogućim otkazom.



Top tema


Ivana Brkljačić Davčevski: – Svi pričaju o opatijskim poticajima za bebe i već danima je to top tema. Lijepo je što su se sjetili ovih mjera i što ih planiraju provesti u praksi, no moje je razmišljanje da osim ovoga što je usvojeno, treba i dalje razmišljati kako Opatiju učiniti ugodnijim mjestom za život najmlađih i mladih obitelji. Dobiti novčanu pomoć nakon rođenja djeteta u svakom je slučaju veliko olakšanje i pomoć za obitelj, a super mi je i to što će djeca imati besplatne školske knjige, te drugo dijete neće plaćati smještaj u vrtiću. Sve ove mjere pozdravljam, cijeli je ovaj »paket« zavrijedio pohvale, no važno je da se na tome ustraje, te da se i dalje razmišlja u tom smjeru podizanja standarda za generacije koje dolaze.


Solidan početak


Josip Zefi Kurti: – Ovo je možda solidan početak prema nekim budućim, boljim vremenima koja se priželjkuju. Jer treba gledati realno – u Opatiji nema dovoljno djece, barem ne u središtu mjesta. Ne tako davno, još 1996. godine, sjećam se da mi se sin imao s kime igrati i družiti u centru grada, a danas evo – ovdje živi tek par susjeda iste dobi, sve je mirno, nema podmlatka koliko bi ga trebalo biti, djeca se ne igraju… Zato ovu odluku treba pohvaliti i nadati se da će unatoč činjenici da je u Opatiji život skuplji nego li u susjednim mjestima, ona imati značajnijeg utjecaja na povećanje nataliteta i povratak više mladih na ove jedinstvene prostore.