Đir po mrkatu

Boje ljeta na tržnicama: Turistima neodoljivo voće i pomidore i noninog vrta

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Krastavce i tikvice može se kupiti za 10 kuna po kilogramu, rajčice za 12, a klip kukuruza po 3 ili 4 kune. Vrlo je tražen i češnjak, najpoznatijeg brsečanskog je malo pa je i cijena »paprena«, oko 80 kuna za kilogram, a predviđa se da će vjerojatno skočiti i do »stotke«



OPATIJA Boje ljeta prošarale su štandove opatijske tržnice, mjesta na kojemu se još od davne 1898. godine, kada je izgrađena, može osjetiti »bilo grada«. Ritam je sada ubrzan, jer uz stalne, domaće kupce, po svoju »dozu vitamina«, a voće u ovo doba godine »zove na još«, dolaze i turisti. Ne pitaju za cijenu i kako će se pohvaliti opatijske placarice, kažu da »ovakve robe kod njih nema«. Dakle, raste potražnja za što prirodnijim proizvodima, bez »kemije«, za sve rjeđim darovima prirode koji u sezoni imaju »sve gušte prave breskve, marelice ili lubenice«. O pomidoru »iz vrta naše none« da se i ne govori…


– Ljeto se osjeća. Turisti rado naprave jedan đir po placi, razgledavaju štandove, no po mojoj ocjeni, relativno su skromni potrošači. Troše manje nego lani, premda interes za prave, domaće proizvode uvijek postoji. Kod nas još nema »kemije«, nikad ne špricamo nasade… Ali, suša se osjeća. Vrućine su velike, opet dolazi toplinski val. Svaki dan u vrtu treba obilno zalijevati, jer ako ne dogodi se katastrofa – iz tog razloga na cijeloj »lehe fažolet«, niti jednu ove sezone nisam ubrala. Što se tiče stranaca, najviše kupuju Talijani i Slovenci – ispričala nam je prodavačica s najviše staža na »opatijsken mrkate«, Jelka Sušanj kojoj je ovo već 63. godina rada na istom poslu kojega i dan danas i dalje voli.


Povrtni kutak


U povrtnome kutku, krastavce i tikvice može se kupiti za 10 kuna po kilogramu, rajčice za 12, a klip kukuruza po 3 ili 4 kune. Vrlo je tražen i češnjak, najpoznatijeg brsečanskog je malo pa je i cijena »paprena«, oko 80 kuna za kilogram, a predviđa se da će vjerojatno skočiti i do »stotke«.




Primamljivi bobičasti plodovi imaju »sve gušte ljeta u Opatiji«. Mjericu sočnih malina ili kupina može se kupiti za 20 kuna, dok su borovnice 5 kuna skuplje. Trešnje »na odlasku« još se mogu kušati tek na rijetkim štandovima, već za 26 kuna po kilogramu, ali i za visokih 40. Sezona im je prošla, no i urod i kvaliteta su im ove godine bili iznimni. Na štandove su stigle i prve ovogodišnje jabuke. Cijene se oko 14 kuna za kilogram.


– Turista ima, a najbolji su potrošači Nijemci i Rusi. Voće se najviše traži, te »materijal« za salatu, pomidori i krastavci – rekla je prodavačica Đeni Blažić na čijem štandu zbilja »ima svega«, no u ljetnim vrućinama nekako najviše za oko »zapinju« upravo sočni bobičasti plodovi pogodni za osvježavajuće kombinacije sa sladoledom.


Pomoć iz prirode


Osim voća i povrća, posjetitelji Opatije dosta traže i »pomoć iz prirode« u obliku raznih ljekovitih čajeva. Aldo Santo Pulić, travar s Vele Učke primjećuje da su najtraženiji čajevi za regulaciju probave, a na njegov štand navrate i mnogi koji žele ublažiti upalu mjehura, odnosno probleme s prostatom.


– Nije loše, osjeća se ljetna živost. Kupuju dosta Česi i Poljaci, a priželjkujemo i više Rusa, jer su odlični potrošači – rekao je Pulić.


Srpanj je ušao u svoju drugu polovicu, sezona je u punom jeku, a čak i kada su vani nesnosne vrućine – na klimatiziranom »mrkatu« na kojemu su u zadnjih sedam godina nakon renoviranja i uvjeti za trgovce, potrošače, ali i izložene artikle jako dobri, može se nakratko »pobjeći ljetu«.