ALUMNI FMTU Opatija

Bivši studenti Hotelijerskog fakulteta – lanterne koje potiču i daju snagu

Marina Kirigin

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

U sklopu radionica, panel diskusija i predavanja predstavili su se bivši studenti fakulteta, članovi Udruge ALUMNI FMTU Opatija koji danas imaju uspješne karijere, i na realnom tržištu i u javnom sektoru, a štandove je na FMTU postavilo dvanaest hotelskih poduzeća



IKA Prema evidenciji riječkog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u 2016. godini evidentirano je gotovo 600 nezaposlenih ekonomskih stručnjaka. Iste godine zaposlenje je pronašlo 635 ekonomskih stručnjaka. Oko 75 posto njih pronašlo je posao na određeno vrijeme, 15 posto njih dobilo je sezonski posao, a oko osam posto posao na neodređeno vrijeme.


Iako ovakva statistika nije previše ohrabrujuća, valja istaknuti kako se broj nezaposlenih ekonomskih stručnjaka na birou bitno smanjio u odnosu na ranije godine. Tako je primjerice 2012. godine evidentirano 949 nezaposlenih ekonomskih stručnjaka, 2013. godine 916, godine 2014. 817 te 2015. godine 740.


Upravo kako bi se utjecalo na lakše zapošljavanje i ostvarili izravni kontakti između poslodavaca i potencijalnih radnika, jučer je na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki organiziran Dan karijera.


Poučna iskustva




Da bi se studentima približilo tržište rada u sklopu radionica, panel diskusija i predavanja, predstavili su se bivši studenti fakulteta, članovi Udruge ALUMNI FMTU Opatija, koji danas imaju uspješne karijere, i na realnom tržištu i u javnom sektoru. Među njima bio je i vlasnik Ville Kapetanović i hotela Navis Kruno Kapetanović, jedan od bivših studenata opatijskog fakulteta koji je svoju ideju uspješno proveo u djelo. Osmislio je i izgradio hotel u Opatiji, a danas upravlja njime i još jednim hotelskim kapacitetom. O svom uspjehu, i životnom i poslovnom, govorio je studentima i dao im nekoliko savjeta.


– Mislim da studenti trebaju najviše vjerovati u sebe. Opatijski fakultet je izuzetno dobar, ali on može biti dobar koliko je dobar student. Poručio bih studentima da, dok su mladi, dok nemaju vlastitu obitelj, neka putuju, mijenjanju poslove, istražuju i budu uporni – jedino na taj način ostvariti će svoj cilj. Nemojte se bojati svojih vizija, a kada ih realizirate, držite se konzervativnije opcije jer i takva opcija uvijek nosi rizik – rekao je Kapetanović.


Pozitivne dojmove o Danu karijera imala je Nikolina Šerić, studentica 5. godine diplomskog studija na opatijskom fakultetu koju još tri mjeseca dijeli do kraja školovanja.


– Još tri mjeseca preostalo mi je do obrane diplomskog rada. Nadam se da ću nakon toga pronaći posao – optimizam je ono što nas danas mora držati. Nadam se da nećemo biti među onima koji će nakon fakulteta napustiti Hrvatsku. Želja mi je raditi u hotelijerstvu i turizmu, zanima me organizacija događaja, a danas ću se povezati s poslodavcima. Lijepo je da nam je fakultet omogućio ovaj dan da možemo čuti i priče poduzetnika, hotelijera, turističkih djelatnika, i da možemo ostati pozitivni nakon njihovih iskustava – rekla je Šerić dok je obilazila štandove dvanaest predstavljenih hotelskih poduzeća.


Ispunjavanje misije


– Naša je misija da budemo jedan aktivan »most« između sveučilišta, fakulteta i prakse, sve ovo dio je jednog našeg šireg koncepta. Prvi smo uveli da naš najbolji student svake godine u nekoj od vodećih hrvatskih hotelskih tvrtki dobiva radno mjesto, odnosno ulazi u svijet rada. Stopa zaposlenosti studenata našeg fakulteta je relativno visoka, a jedan od razloga je što 70 posto studenata dolazi s područja cijele Hrvatske tako da oni svoje karijere grade diljem države.


Ono što bih možda istaknula kao problem je to što većina mladih obrazovanih stručnjaka u samom početku kreću s poslovima koji i nisu najadekvatniji njihovoj stručnoj spremi. No, i tu se javlja jedan pozitivan pomak kod kompanija koje mladim ljudima otvaraju vrlo brze mogućnosti napredovanja. Zato sam izuzetno ponosna kada vidim da me naši sudenti, pet godina nakon diplome, dočekaju kao direktori hotela – rekla je Dora Smolčić Jurdana, dekanica FMTU-a.


– Dani karijera mali su doprinos vašoj inspiraciji za vaše buduće karijere, a bivši studenti fakulteta male su lanterne koje trebaju treptati i dati vam snagu da i vi hrabro i motivirano krenete u svijet rada, izaberete svoje uspješne karijere i da budete puni samopouzdanja – poručila je studentima predsjednica Udruge ALUMNI FMTU-a Josipa Cvelić Bonifačić, a na otvaranju studentima se obratio i Vidoje Vujić, predsjednik HGK Rijeka.


– Danas je lakše naći turista nego kvalitetnog zaposlenika. Kako će izgledati tržište rada i hrvatski turizam u idućih deset godina, teško je predvidjeti, ali je sigurno da će se od mladih ljudi tražiti više znanja, više vještina, kompetencija, veća aktivnost i prilagodljivost. Za uspješnu karijeru trebate prvo uložiti sami, to je onih 34 posto, trećinu moraju učiniti poslodavci, a trećinu mora učiniti društvo, ovaj fakultet, obrazovne i odgojne institucije – rekao je Vujić.