Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 4
Sutra: 4° 4° 4
12. prosinca 2019.
Zanimljiva izložba u 'Šporeru'

foto 'Bio jednom jedan car' prava delicija iz povijesti

Snimio Ivica TOMIĆ
Snimio Ivica TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 25. siječanj 2019. u 19:14 2019-01-25T19:14:22+01:00

Kroz zanimljive priče, posjetitelji mogu saznati i manje poznate detalje iz života careva i carica, primjerice, tko je volio sunčanje, a tko nije izlazio iz sobe. Opatiju su posjetili austrijska carica i ugarsko-hrvatska kraljica Sissi i njen suprug car Franjo Josip I., zatim kći francuskog kralja, grčki kralj, unuk ruskog cara, japanska princeza i brat njemačke carice i svatko od njih je na svoj način sudjelovao u razvoju grada i to u vrijeme bez interneta i elektronske pošte

OPATIJA U Umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer« danas je otvorena zanimljiva izložba »Bio jednom jedan car« kojom se po prvi puta na ovaj način predstavlja dio opatijske prebogate povijesti. Riječ je o projektu koji je dio nacionalne manifestacije »Noć muzeja 2019.«, a u »Šporeru« će se moći pogledati do 10. travnja kada seli u opatijski hotel »Miramar«.

Goste su sinoć pozdravili ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Gabrijela Krmpotić Kos, kolekcionar Jan Bernd Urban, kao najzaslužniji za realizaciju ove izložbe, zamjenik gradonačelnika Opatije Emil Priskić i vlasnik hotela »Miramar« dr. Wilfried Holleis.

IMG_2065
Izložba 'Bio jednom jedan car' u Šporeru / Snimio Ivica TOMIĆ

Ravnateljica Krmpotić Kos rekla je da se na ovom projektu dugo radilo s ciljem očuvanja kulturne baštine i promocije Opatije kao kolijevke hrvatskog turizma dok je Jan Bernd Urban slikovito ukazao na važnost ove izložbe:

– Putovao sam davno južnim Portugalom i nakon 45 minuta vožnje autobusom, izašli smo i vodič nam je pričao o vitezu kojeg ni uz najbolju volju nikad nisam pronašao niti u jednoj enciklopediji. Opatija ima toliko toga za ispričati, a sve te priče ukazuju na ogroman potencijal ovog grada kojeg treba iskoristiti. Priče o carevima zanimaju i velike i male stoga je ovo prilika da još jednom svi zajedno naučimo nešto zanimljivo, rekao je Jan Bernd Urban.

Kroz zanimljive priče, posjetitelji mogu saznati i manje poznate detalje iz života careva i carica, primjerice, tko je volio sunčanje, a tko nije izlazio iz sobe. Opatiju su posjetili austrijska carica i ugarsko-hrvatska kraljica Sissi i njen suprug car Franjo Josip I., zatim kći francuskog kralja, grčki kralj, unuk ruskog cara, japanska princeza i brat njemačke carice i svatko od njih je na svoj način sudjelovao u razvoju grada i to u vrijeme bez interneta i elektronske pošte.

Vrlo brzo, upravo zahvaljujući uglednim imenima s europskih i svjetskih kraljevskih dvorova, Opatija postaje turistički imperativ, stoji u katalogu izložbe kao najbolji poziv za dolazak u »Šporer« na pravu deliciju iz povijesti grada.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.