Pozitivno ozračje

Advent u Opatiji: Nada, mir, radost i ljubav uz svijeće i dobre želje

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Na adventskom vijencu koji okružuje fontanu na Slatini upaljena je prva svijeća koja simbolizira nadu, ispred UP Jurja Šporera otvoren je Božićni sajam, a u samom paviljonu izlaže Claudio Frank



OPATIJA Prva adventska svijeća koja simbolizira nadu, upaljena je na adventskom vijencu koji okružuje fontanu na opatijskoj Slatini. Na večernjoj svečanosti koju uporna kiša ipak nije uspjela spriječiti, u Opatiji koja je odjenula božićno-novogodišnju dekoraciju, o značenju adventa i simbolici upaljenih svijeća govorili su svećenici Mirko Nikolić, opatijski župnik Ivan Tambolaš i vološćanski župnik Petar Belanić.


Iz njihovih predbožićnih poruka se tako moglo saznati i kako druga svijeća na adventskom vijencu simbolizira mir, treća radost, a četvrta ljubav. Prigodnu predblagdansku poruku okupljenim mještanima i gostima odaslao je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, koji je ujedno pozvao sve koji žele doživjeti Advent u Opatiji, da tijekom idućih tjedana, a posebno u dane vikenda, svakako dođu. Program je vodio Ivan Dorian Molnar, a u glazbenom dijelu su nastupili Trio Candella i Pjevački zbor mladih »Josip Kaplan« iz Rijeke.



Tijekom cijele zime vikendom je parking na otvorenim parkiralištima u Opatiji slobodan, a ova je gradska odluka naišla na odlične reakcije posjetitelja. Gradonačelnik je pozvao ugostitelje da rade od 0 do 24 sata ako to žele u ovom predblagdanskom i blagdanskom razdoblju. Advent u Opatiji nakon početnog zagrijavanja, ide dalje, pa tako već od 2. prosinca goste očekuju Festival čokolade i Ledena čarolija na Ljetnoj pozornici.





»Krizban« od 10 metara


Da je vrijeme bilo povoljnije, na samom otvorenju manifestacije bilo bi i više gostiju, no unatoč kišnim kapima, raznoliki sadržaji su ipak privukli dosta ljudi. Primjerice, na terasi hotela Continental je već od subotnjih poslijepodnevnih sati bilo sve u znaku blagdana, od božićnih pjesama i dekoracije, do ponude kuhanog vina, punča i čokoladnih slastica, te fritula i linzer keksa na prigodnim štandovima. U pivskim kolima nudili su se i ukusni slani zimski specijaliteti poput kobasica s kiselim kupusom. Atraktivno paljenje lampica na velikom božićnom drvcu pratilo je više stotina ljudi, te je ovogodišnji Christmas Tree Lighting u Opatiju privukao goste svih dobnih skupina.


Pod voditeljskom palicom Marija Battifiace, uz poznate božićno-novogodišnje melodije nastupili su Kvartet Veljak, Memento, Tri kralja, The Mystic Rose Ensemble, Katja Budimčić, Dalawa Stories, Candy’s, Passion Play, Voljen Grbac i Vivien Galetta, Exotic Pop Orchestra, By the Way band te Martina Majerle uz dječju plesnu skupinu Gym Dance. Uz veliku jelku koja će od sada svake večeri biti u svečanom ruhu, lampice su osvanule i na nekoliko manjih borova na terasi, a svi hoteli iz sastava Milenij hotela već su ranije uz pomoć noćne dekoracije uvodili publiku u ovo čarobno doba u godini.



– Novim i kreativnim elementima potrudili smo se obogatiti ovogodišnju ceremoniju paljenja lampica na terasi Continentala, a to je zapravo samo uvod u brojna događanja koja će se tijekom cijeloga mjeseca održavati u našim hotelima. Najveća atrakcija zasigurno će biti naš novi projekt » Grad Djeda Mraza« u sklopu kojega će se održavati brojne predstave, kreativne radionice i druge aktivnosti, a čije otvorenje je u petak 2. prosinca, najavila je Ranka Gismondi, event manager u Milenij hotelima.



Treba reći i da je uz veliki »krizban« od skoro 10 metara, postavljen ispred tržnice, Opatija, posebno kada se smrači dobila i lijepu pozadinu za blagdanske fotografije. Već prve večeri nakon što je zasvijetlila dekoracija, mnogi su se za uspomenu slikali ispred drvca.


Drugi se pak doživljaj pružao u Parku svetog Jakova, gdje se u večernjim satima mogla vidjeti hologramska 3D projekcija božićnog drvca. Drvce je najprije bez nakita, a zatim na čaroban način postaje sve bogatije i bogatije. Ove će se hologramske projekcije i dalje prikazivati tijekom Adventa, od 18 do 21 sat.


Vizualne atrakcije


Jedna od glavnih lokacija za ovogodišnja adventska zbivanja u Opatiji jest Umjetnički paviljon Jurja Šporera i park ispred njega, gdje je otvoren Božićni sajam. U samom paviljonu nije neobično susreti vilenjake, čemu se najviše vesele djeca, a do kraja Adventa različitih zabavnih sadržaja za najmlađe neće nedostajati. Odraslima je pak zanimljiva postavljena izložba slika čiji je autor vološćanska legenda, akademski slikar Claudio Frank.


Radi se o prodajnoj izložbi, slike imaju različite formate, pa su ujedno pogodne za različite prostore. Već na samom otvorenju izložbe, najviše su pažnje osim tradicionalnih primorskih motiva, izazvale i »zimske« slike, primjerice jelena u šumi prekrivenoj snježnim pahuljicama.


Osim božićnog sajma koji u prigodnim kućicama prati i ugostiteljska ponuda, ispred Šporera se može uživati i u glazbenim sadržajima. Tako su na otvorenju Adventa u Opatiji nastupili Dominik Heštera, te Mješoviti pjevački zbor Rijeka – Sempre allegro. Jučer, u nedjelju, vrijeme se popravilo, pa je i šetača i onih koji su već u popodnevnim satima, čim se smračilo uživali u noćnoj dekoraciji Opatije i vizualnim atrakcijama i to ne samo u Parku sv. Jakova, već i u Parku Angiolina, bilo više.