Prevladati krizu

AKCIJA MLADIH Vladajući su bacili Matulje na koljena

Srđan Brajčić



RIJEKA Akcija mladih okupila se  u svojim riječkim prostorima, gdje se stranačko vodstvo osvrnulo na politička događanja u Matuljima, u općini koju je »vladajuća garnitura bacila na koljena«. Predsjednik Općinskog vijeća Matulja iz redova Akcije mladih Darjan Buković stoga najavljuje da će se već na idućoj sjednici Vijeća naći prijedlog odluke o tome da se načelniku Mariju Ćikoviću i vijećnicima smanje naknade za 15 posto.


Zaštitili građane


– Krenimo od sebe i pokušajmo ovu proračunsku krizu naše općine izvući odgovorno i radom, a ne špekulacijama i vrijeđanjem, pozvao je Buković koji je naglasio da Općina mora smanjivati svoje izdatke, uključujući i one za ples, pjesmu, zabavu i maškare, prije nego što udari na standard svojih građana. Naime, komentirajući sve ono što se u zadnje vrijeme događala oko (ne)donošenje općinskog proračuna, Buković je ukazao na to da su svojim prijedlogom proračuna, SDP i načelnik Ćiković pokušali povećati komunalnu naknadu, uvesti građanima maksimalni prirez od deset posto i roditeljima podignuti cijenu vrtića.– Odbivši takav prijedlog, Općinsko vijeće na čelu s Akcijom mladih zaštitilo je građane, mlade obitelji i poduzetnike. Umjesto spašavanja Općine na teret građana poslali smo jasnu poruku SDP-u i načelniku Ćikoviću da moraju pronaći druge izvore prihoda, da moraju poticati poduzetništvo, za što smo se borili amandmanima na proračun, da moraju povlačiti novac iz europskih fondova, da moraju staviti u funkciju radne zone, da Matulji moraju postati dio Riječke urbane aglomeracije.

Poduzetnici odlaze


Općina je izgubila milijune kuna i potencijalne projekte zbog toga što nije u sastavu aglomeracije. To je sramota dosadašnje vlasti, poručili su iz Akcije mladih.Županijski vijećnik Akcije mladih Bojan Kurelić naglašava da Matulji izvore prihoda moraju pronaći u tome da se poduzetnicima omogući da otvore nova radna mjesta. Buković međutim navodi da umjesto pomoći, Općina samo odmaže svojim poduzetnicima. Navodi dva pisma namjere koja su investitori poslali načelniku Ćikoviću, u kojima traže od Općine da im omogućiti uvjete rada. Jedna firma, naime, traži točkastu izmjenu Urbanističkog plana kako bi mogla proširiti svoju djelatnost, dok druga potražuje zemljište u nekoj od radnih zona kako bi mogla pokrenuti proizvodnju.– Samo ove dvije investicije otvorile bi oko 80 novih radnih mjesta. No, nema dovoljno sluha za poduzetnike. Nije čudno da neki od matuljskih poduzetnika najavljuju svoj skori odlazak iz naše općine, naglašava Darjan Buković.

Lovran kao primjer


– Jednu od prostorno najvećih općina s najvećim geostrateškim položajem, 11.500 stanovnika, dvanaest radnih zona, izgrađenom prometnom infrastrukturom vladajući su doveli na rub propasti. Kako je uopće moguće da Općina Matulji ima manji proračun od recimo susjedne Općine Lovran koja ima tri puta manje stanovnika, koja nema radnih zona i poduzetnika i praktički je ograničena u nekoliko kvadratnih kilometara. Možda se odgovor krije u činjenici da u Općini Lovran rade samo i isključivo u interesu građana i općine i nije na vlasti SDP, već Akcija mladih, poručuje stranačko vodstvo.