Najljepše slike

Plase pozivaju turiste: Dođite na mjesto koje je ljepotom vidika očaralo Mencija Clementa Crnčića

Andrea Bralić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



PLASE Dođite i pogledajte mjesto s kojeg je Menci Clement Crnčić, očaran ljepotom vidika što se s Plasa pruža na cijeli Kvarner, naslikao svoje najljepše pejsaže – poziv je koji bi u ovo prekrasno mjesto bakarskog zaleđa u perspektivi mogao dovoditi izletnike i turiste. Kao i nekad kada su stizali iz Austrije i Mađarske vlakom i silazili na željezničkoj postaji koja je nosila naziv Plase – Crikvenica, a potom kočijama, a kasnije i autobusima odlazili na rivijeru. S namjerom da potaknu nove programe i ožive sjećanja na slavnog slikara, Katedra čakavskog sabora »Bakarskoga kraja« organizirala je cjelodnevnu manifestaciju pod nazivom »Plase ključ Jadrana« koja je započela u jutarnjim satima likovnom kolonijom u sklopu koje je dvadesetak umjetnika slikalo na temu pogled na more s Plasa.


Točno u 13.57 s riječkog je kolodvora krenuo vlak s Bakarskom gospodom i kapitanima koji su u Plase donijeli puno smijeha, dobre volje i baškota. Na staroj stanici dočekao ih je Knez Mikula IV i njegova uvažena pratnja, a Petar Kopanica predsjednik Udruge Knezovi Krčki Frankopani uručio je Katedri Povelju 900 godina Krčkih knezova Frankopana.


Eko umjetnička manifestacija / Foto S. Ježina


Eko umjetnička manifestacija / Foto S. Ježina





Organizatorima je planove ipak malo poremetila bura jer je u planu bila edukativna šetnja kojom su gostima željeli predstaviti ljepote mjesta i kraja, ali i naglasiti potrebu očuvanja prirodne i kulturne baštine. Program je bio malo skraćen, no ipak su gostima ukazali na značaj i važnost Željezničke stanice Plase u prošlosti i danas, na zanimljivosti mjesta prema sjećanju mještana Plasa i Hreljina i na japnenice kao osnovu tradicijskog načina proizvodnje vapna.



Kao počasni gosti danas su stigli i članovi obitelji Mencija Clementa Crnčića, praunuka Katarina Crnčić sa suprugom Tinom Oraićem. – Iznimno mi je drago da su nas pozvali jer zaista nismo znali da se u ovom kraju prisjećaju mog pradjeda, niti da postoji spomen ploča, rekla je Katarina Crnčić.


Glavnina programa odvijala se u Domu Plase gdje je goste čekalo zanimljivo predavanje o znamenitoj slici, triptihu Pogled s Plasa koju je Menci Clement Crnčić, jedan od utemeljitelja domaćeg pejzažnog slikarstva, naslikao sa svojim suradnicima Ljubom Babićem i Mihovilom Krušlinom. Predavanje je održala Petra Vugrinec, viša kustosica Klovićevih dvora i autorica izložbe Retrospektiva Mencija Clementa Crnčića 2016. godine.


Eko umjetnička manifestacija / Foto S. Ježina


Eko umjetnička manifestacija / Foto S. Ježina



– Sa svojih dva puta 14 metara to je bila jedna od najvećih slika tog vremena, a na njoj je na kartografski način prikazan pogled na Kvarnerski zaljev i otoke. Nakon te slike, mnogi slikari su u ovom kraju nalazili motive svojih djela i Crnčić je u kontekstu hrvatskog slikarstva bitan za pejzaž primorskog kraja, kazala je Petra Vugrinec koju su u posjeti Plasu pratili suprug Davor, poznati nogometaš i kolekcionar, te kćerkica Maja.


Nakon predavanja, druženje je završeno nastupom KUD-a »Lanterna« Kraljevica i Ženske klape »Hreljin«.


Predsjednica Katedre čakavskog sabora »Bakarskoga kraja«, Ruža Cipro Dragičević, istaknula je da je glavni cilj ovog događaja veća valorizacija cijelog kraja i vrijednosti koje imamo u svom okruženju:


Eko umjetnička manifestacija / Foto S. Ježina


Eko umjetnička manifestacija / Foto S. Ježina



– Željeli smo umjetnicima skrenuti pažnju na slikara Menci Clementa Crnčića, velikana hrvatske povijesti, umjetnika, ali prije svega osnivača Likovne akademije 1900. godine. Bio je izvrstan pejzažist koji je bilježio osobitosti naših krajeva. U našem se mjestu, iznad Hreljina, uz prugu nalazi spomen ploča koju su mu podigli njegovi kolege 1933. godine, upravo na mjestu s kojeg je slikao svoj poznati triptih. Želja nam je obnoviti i očistiti spomen ploču, te postaviti info tablu o životu i radu umjetnika, a to ćemo učiniti u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Bakra, rekla je Cipro Dragičević.Važno je reći da će svi radovi nastali danas ostati u vlasništvu Katedre, a u prosincu će se u sklopu Adventa na Hreljinu, održati prodajna humanitarna aukcija.