Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
19. studenoga 2019.

Završena energetska obnova osam škola u PGŽ, vrijedna 37,3 milijuna kuna

Foto PGŽ
Foto PGŽ
Autor:
Objavljeno: 29. svibanj 2019. u 13:15 2019-05-29T13:15:37+02:00

RIJEKA Obilaskom Osnovne škole (OŠ) Ivana Rabljanina i područne škole (PŠ) Barbat na Rabu u srijedu je obilježen završetak radova na energetskoj obnovi ukupno osam školskih zgrada u Primorsko-goranskoj županiji – najveće kapitalne županijske investicije u školstvu vrijedne 37,3 milijuna kuna.

Rapske škole u kojima su završeni radovi obišli su župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Nikola Grgurić sa suradnicima i izvođačima radova i drugi.

U energetsku obnovu OŠ Ivana Rabljanina uloženo je 4,9 milijuna kuna, dok je za projekt obnove PŠ Barbat izdvojen 1,1 milijun kuna.

Županija je sufinancirala projekt OŠ Ivana Rabljanina s 2,2 milijuna kuna, a projekt PŠ Barbat sa 681.589 kuna. Grad Rab sufinancirao je obnovu matične škole s 347.852 kuna, a područne sa 70.000 kuna.

Projektom energetske obnove poboljšana je energetska učinkovitost zgrada, toplinskom izolacijom pročelja i krovišta te obradom dotrajalog krova, a energetski neučinkovita rasvjeta je zamijenjena novom. U zgradi matične škole ugrađeni su mjerni uređaji za daljinsko očitanje potrošnje energije i vode, termostatski ventili na radijatorima i kalorimetri za smanjenje potrošnje energije za grijanje. U PŠ Barbat ugrađena je dizalica topline za grijanje i hlađenje.

Tako je u OŠ Ivana Rabljanina ostvarena ušteda energije od 78 posto te je povećan energetski razred objekta s F na A+, dok je u PŠ Barbat ostvarena ušteda od 80 posto uz podizanje energetskog razreda s D na A.

Osim osam škola koje je županija prijavila na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Grad Rab je na isti poziv prijavio još dva projekta. Riječ je o projektima energetske obnove područnih škola Banjol i Mundanije ukupne vrijednosti veće od 3,5 milijuna kuna. Predstavnici županije i grada Raba u četvrtak su obišli i te obnovljene objekte.

Projekt energetske obnove pun pogodak

Župan Zlatko Komadina ocijenio je da obnovljeni školski objekti potvrđuju da je projekt energetske obnove bio pun pogodak te da će učenicima i nastavnicima rad u obnovljenim školskim zgradama biti puno ugodniji.

Projektom energetske obnova zgrada osnovnih škola Primorsko-goranske županije, koji je posve završen, osim rapskih, bile su obuhvaćene i osnovne škole u Vrbovskom, Čabru, Lovranu, Kraljevici, Novom Vinodolskom i Cresu.

Županija je sufinancirala energetsku obnovu s 15,8 milijuna kuna, a jedinice lokalne samouprave osigurale su 2,3 milijuna kuna. Ostali novac osiguran je iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj, Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.