Energetska obnova

Zahvaljujući novom ruhu, creskoj školi ušteda energije od čak 56 posto

Walter Salković

Foto W. Salković

Foto W. Salković



CRES Završetak radova na energetskoj obnovi OŠ Frane Petrića u Cresu obilježen je posjetom županijskih i gradskih dužnosnika, te predstavnika drugih ustanova uključenih u projekt. Za sve njih su učenici i nastavnici pripremili kraći program dobrodošlice u vidu pjesama, plesa i igrokaza. Ravnatelj škole Josip Pope uvodno je pozdravio sve prisutne, a Edita Stilin, županijska pročelnica za odgoj i obrazovanje, podsjetila je što je sve napravljeno te se zahvalila svima koji su sudjelovali u projektu. Gradonačelnik Kristijan Jurjako naglasio je da se Grad Cres opredijelio za energetsku tranziciju prema budućnosti u kojoj će se s energijom raspolagati štedljivo, a jednog dana koristiti samo obnovljive izvore energije.


– Drago mi je da su to prepoznali ova škola i njezin osnivač, Primorsko-goranska županija, te su proveli energetsku obnovu ove školske zgrade. Pridružili smo se i mi ostali te smo zajedničkim snagama ostvarili ovaj rezultat. Investiciju od 7,7 milijuna kuna teško bismo realizirali pojedinačno, ali zahvaljujući prije svega PGŽ-u, zatim Fondu za zaštitu okoliša, Ministarstvu graditeljstva i drugim uključenim ministarstvima, a manjim dijelom i Gradu Cresu, pred nama je ovaj rezultat – rekao je Jurjako te podsjetio da je Grad Cres energetski obnovio vrtić, upravo se na cijelom otoku javna rasvjeta zamjenjuje energetski učinkovitom, a uskoro započinje i gradnja solarne elektrane u Orlecu.


Zajednička briga 


Župan Zlatko Komadina podsjetio je da županija skrbi o 33 škole i želi poboljšati uvjete svim učenicima, pa se grade nove školske zgrade, a mnogo ih je i obnovljeno.




– Kako bismo realizirali ovaj zahtjevni projekt dosta smo se zadužili jer su sve škole zaslužile da ih obnovimo i da učenici i nastavnici imaju najbolje moguće pretpostavke za uspješan rad. To je samo nastavak brige Županije za sve naše gradove i općine. Na Cresu smo zajednički obnovili staru školu u Belom i udahnuli joj novi život kroz brigu o bjeloglavim supovima, a u školi u Orlecu smo uredili Centar otočnog folklora. Mislim da ova naša zajednička briga pokazuje rezultate i nema ljepšega nego kad možete pomoći svojoj djeci. A ovdje je upravo o tome riječ, stvorili smo uvjete za ove klince da idu sa zadovoljstvom u školu, a škola je mjesto kojeg će se sjećati cijeli život – poručio je Komadina i zahvalio svima koji su tome doprinijeli.


U pratnji župana i gradonačelnika bili su još zamjenica župana Marina Medarić, predsjednik Gradskog vijeća Marčelo Damijanjević, ravnatelj ustanove REA Kvarner Darko Jardas, tajnica Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Andrea Bartolić te izvođači radova.


Iz razreda C u A+ 


Vrijednost projekta za OŠ Frane Petrića iznosi 7,7 milijuna kuna, u čemu je Grad Cres sudjelovao sa 400.000 kuna. Najveći nedostatak creske školske zgrade bio je potrošnja velike količine energije za grijanje zbog loše i dotrajale vanjske ovojnice školske zgrade, te energetski neučinkovitog sustava grijanja. Tijekom obnove građevinskim mjerama poboljšana je energetska učinkovitost zgrade toplinskom izolacijom pročelja i krovišta, obradom dotrajalog krova te zamjenom stolarije. Strojarskom mjerom ugrađeni su solarni kolektori za pripremu tople vode, dok se elektrotehnička mjera na zgradi sastojala od zamjene unutarnje rasvjete novom energetski učinkovitom te instalacije mjernih uređaja za daljinsko očitanje potrošnje energije i vode. Navedenim mjerama ostvarena je ušteda energije od 56% te podizanje energetskog razreda sa C na A+.


Radove na zgradi OŠ Frane Petrića izvodila je Zanatska zadruga Gradin iz Rijeke, podizvođač je bila lokalna tvrtka Dražica Plus, dok je projekt u ime PGŽ-a vodila ustanova REA Kvarner.