Veliki iskorak

VINSKO CARSTVO PZ-a VRBNIK U oronuloj hali niknuo ultramoderan podrum: ‘Ispunio nam se san’

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Nakon opsežnih zahvata na obnovi i opremanju hale bivše tvornice tekstila, stvoren je moderan, termički izoliran, klimatiziran i ventiliran podrum s čak 99 tankova, a ukupni podrumski kapaciteti PZ-a podignuti su na 1,3 milijuna litara vina



VRBNIK – Osim zbog dobre berbe i još bolje kvalitete »materijala« kojeg im, friško ubranoga u Vrbničkom polju, tijekom cijelog tjedna na preradu dovoze njihovi zadrugari, vodstvo Poljoprivredne zadruge Vrbnik ovih je dana i više no zadovoljno i zbog velikog tehničko-tehnološkog iskoraka realiziranog u podrumima tog velikog otočnog vinarskog pogona.


Pred sam početak berbe zadrugari su, naime, zgotovili i u uporabu stavili svoj novi, golemi podrumski kompleks izgrađen i opremljen u skladu s najvišim i nasuvremenijim standardima enološke struke.


U prostranoj, donedavno zapuštenoj hali kompleksa Vrbenke, nekadašnje tvornice netkanog tekstila čijom je kupnjom PZ Vrbnik osigurao uvjete za dugoročni razvoj i rast, zadružni su vinari sad dočekali proizvodne uvjete o kakvima se još donedavno nisu usuđivali ni sanjati.




Nakon višemjesečnih radova, opsežnih zahvata na obnovi, uređenju i opremanju hale koja se rasprostire na čak 1.600 četvornih metara, sad smo u njoj napokon dobili proizvodne, odnosno podrumske kapacitete koji nas pozicioniraju u red većih proizvođača vina na ovom prostoru, rekao je zadružni upravitelj Marinko Vladić.


«Samohlađeni« tankovi


– Skoro pet milijuna kuna vrijedno ulaganje nastavak je razvojnog puta kojim smo krenuli 2016. godine, kad smo kupili cjelokupni kompleks ove davno zamrle tvornice u neposrednom susjedstvu naše vinarije i s njom povezanog, nama odavno pretijesnog podruma.


Nakon dovršetka zahvata koje je izvodila tvrtka GPP Mikić, sad smo stvorili uvjete za preseljenje gotovo cjelokupnih podrumskih kapaciteta, velikih inoks tankova u ovaj novi prostor, ističe zadružni upravitelj.


U ovoj hali, u termički izoliranom, klimatiziranom i ventiliranom prostoru sad imamo čak 99 tankova, vinskih posuda različitog kapaciteta, od 5 pa do 15 tisuća litara. Kapacitet ovog našeg podruma sad je postavljen na 86 vagona, odnosno 860 tisuća litara što je, gledajući naše današnje potrebe, i više no dovoljno.



Sada su ukupni podrumski kapaciteti PZ-a podignuti na više no respektabilnih 1,3 milijuna litara. Novi podrum, osim uređajima kojima se prostor klimatizira i temperaturno regulira, opremljen je sustavom hlađenja svake od ovdje postavljenih vinskih posuda.


Inoks tankovi s dvostrukim stjenkama između kojih teče »hladni medij« također se lako i jednostavno temperaturno reguliraju, tako da zapravo sa svakim takvim tankom i vinom koje u njemu stvaramo možemo činiti što nas je volja – objašnjava nam Vladić, zaključujući s osmijehom da u takvim uvjetima, uz primjenu najsuvremenijih vinarsko-podrumarskih tehnoloških dostignuća, zadružni enolozi uistinu više nemaju ispriku ne proizvoditi vina visoke kakvoće.


Osim povećanja i osuvremenjenja proizvodnih kapaciteta, bitno veći broj kontrolirano hlađenih tankova podrumarima sad omogućava i da se posvete enološkom njegovanju selektiranog grožđa i od njega proizvedenih vina.


Rad na kvaliteti


– Kad imate mali broj velikih vinskih posuda, prisiljeni ste strpati plod s 10 ili čak 15 hektara vinograda u jednu bačvu, čime si vezujete ruke u smislu mogućnost traženja onog »posebnog i dobrog« čemu svaki vinar teži – kaže Vladić objašnjavajući razloge zbog kojih se, kao malo dijete novoj igrački, i on sad veseli radu u novom podrumu.



Mi danas zapravo imamo jednu ili jednu i pol bačvu po hektaru vinograda naših zadrugara. Tako velik broj spremnika s kojima, pojedinačno možeš »raditi što te volja«, drži me u uvjerenju da ćemo uskoro iz našeg podruma dobivati i kvalitetnija i zanimljivija vina, naravno, slijedeći sve ono što je naše vino i dosad činilo posebnim, prepoznatljivim i traženim među ljubiteljima dobre kapljice, posebno vrbničke žlahtine – rekao je Vladić, ističući da je preseljenje podruma u novouređenu, od mora zapravo i najudaljeniju halu nekadašnje Vrbenke, zapravo tek prvi korak u planiranom »preustroju« zadružne proizvodnje.


– Već dogodine u susjedstvo ove hale planiramo preseliti kompletan prihvatno-prerađivački dio pa će tako ovdje, u bliskoj budućnosti biti preseljene preše, muljače i svi ostali elementi i uređaji koji su u ovoj fazi morali biti zadržani na starom mjestu, objašanjava Vladić ističući da će se time od proizvodnje i tehnike potpuno osloboditi moru najbliži, a time i enološkom turizmu najprikladniji prostor tog kompleksa.



Ondje ćemo, sukladno planu, zadržati i razvijati samo onaj prodajno-izložbeni, degustacijski dio, a u budućnosti vjerojatno i njegovu turističku nadgradnju, uz ostalo i hotelijerstvo temeljeno na »vinskom turizmu«, završio je naš sugovornik podsjetivši i da je, zajedno s ovom posljednjom investicijom, u razvoj i modernizaciju proizvodno-prerađivačkih kapaciteta PZ-a Vrbnik u posljednje tri godine uloženo preko 17 milijuna kuna.


Svakom zadrugaru »njegov« tank


U proizvodnji vina ključ uspjeha leži u kontroliranju procesa fermentacije. A ključ toga je držanje temperature pod kontrolom. Bez hladnog vrenja nema ni žlahtine, objašanjava enolog Marinko Vladić napominjući da je novi, tehnički opremljeni podrum uvjet bez kojeg se o napretku proizvodnje prije nije moglo razmišljati.


Sad nam se, zahvaljujući tehnološkom osuvremenjenju podruma i bitnom povećanju njegova kapaciteta kroz velik broj zasebnih vinskih sudova, otvara mogućnost da čak i onim zadrugarima koji imaju ambiciju razvijanja ili povećavanja vlastite proizvodnje ponudimo mogućnost korištenja dijelova našeg podruma.


Dakle, čak i za njihove »privatne potrebe« i proizvodnju vlastitog vina, svatko od naših zadrugra u budućnosti bi mogao imati mogućnost korištenja ovih podrumskih kapaciteta, bez potrebe gradnje svojih, zaključio je zadružni upravitelj napomenuvši da je to jedna od mogućnosti o kojima se tek trebaju izjasniti sami zadrugari koji će u konačnici i odlučivati hoće li se dio kapaciteta koristiti i na taj način. Mogućnost u svakom slučaju postoji.