Ponikve

Uzorni krčki model zbrinjavanja otpada odolijeva i epidemiji

Mladen Trinajstić

Dostignuti krčki standard zbrinjavanja otpada neće poremetiti ni koronavirus / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Dostignuti krčki standard zbrinjavanja otpada neće poremetiti ni koronavirus / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Djelatnici KD-a čine sve da održe dostignute standarde - otpad se i nadalje odvozi prema važećem kalendaru, jedino je odvoz glomaznog otpada i zelenila s privatnih adresa smanjen na najmanju mjeru



KRK  Baš poput pripadnika različitih interventnih službi koji i u ovako zahtjevnim okolnostima savjesno i predano nastavljaju obavljati svoje radne zadaće, u red onih koji ne mogu niti smiju zaustaviti svoje redovite radne aktivnosti uključeni su i komunalci.


Tako i brojni djelatnici otočnog KD-a »Ponikve eko otok Krk« i u vrijeme posvuda provedenih zabrana i ograničenja kretanja nastoje činiti što i koliko mogu da se održe dostignuti standardi u svim onim uslugama i poslovima kojima se ta komunalna tvrtka bavi.


Kako saznajemo od Ivana Jurešića, pomoćnika direktora otočne tvrtke zadužene za poslove zbrinjavanja otpada, u KD-u Ponikve eko otok Krk striktno se i dosljedno provode sve mjere koje je u ovoj izvanrednoj situaciji propisao Nacionalni stožer Civilne zaštite RH.


Djelatnicima koji rade na tim važnim komunalnim zadaćama osigurana zaštitna oprema / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Djelatnicima koji rade na tim važnim komunalnim zadaćama osigurana zaštitna oprema / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ





Reciklažna dvorišta otvorena


– Djelatnicima koji i nadalje moraju obavljati njihove redovite radne zadaće su osigurani svi uvjeti za poštovanje propisanih zaštitnih mjera. Dio djelatnika nalazi se u pripravnosti te je stoga i broj naših vozila koja rade na prikupljanju otpada smanjen, objašnjava Jurešić. Otpad se unatoč svemu tome i nadalje odvozi redovno, u skladu s dosad važećim kalendarom odvoza, ali su usluge odvoza glomaznog otpada i zelenila s privatnih adresa smanjene na najmanju moguću mjeru, jer je u ovakvim okolnostima to bio onaj segment posla za kojeg je ocijenjeno da ga je najlakše i najbezbolnije reducirati. Reciklažna dvorišta koja i dalje djeluju u svakoj od naših lokalnih jedinica otvorena su za sve korisnike, uz obvezu poštovanja propisanih mjera. Stoga apeliramo na korisnike da poštuju propisane zaštitne odredbe i mjere, smanje na minimum svoje aktivnosti kojima se potiče nastajanje otpada te da kod odlaganja sav otpad ubacaju u kontejnere, odnosno da glomazni otpad ne odlažu na javnoj površini, napominje Jurešić.



Za svu daljnju komunikaciju prema otočnoj komunalnoj tvrtki svim korisnicima naših usluga preporučamo da nam se obrate putem telefona ili elektroničke pošte. Kontakt broj na koji nas svi mogu dobiti je 051/654 666, a e-mail adresa je [email protected] Dežurna služba, odnosno dispečerski centar danonoćno je na raspolaganju na 051/654-600, zaključio je Ivan Jurešić.



Dodatne mjere zaštite


Za veće količine otpada, za sve one koji se zbog nekog razloga ipak ne mogu strpiti s njegovim odlaganjem, odnosno zbrinjavanjem, na raspolaganju je i nadalje najbliže reciklažno dvorište, ustvrdio je naš sugovornik podsjetivši otočnu javnost da su od 23. ožujka, u skladu s novim mjerama Nacionalnog stožera, uvedene i dodatne mjere zaštite i prevencije širenja zaraze koronavirusom u otočnoj komunalnoj tvrtki.


Tako se i u upravnom sjedištu krčkih Ponikava (na adresi Vršanska 14, Krk) do daljnjega ne radi izravno sa strankama, a ne radi niti blagajna. Na reciklažnim se pak dvorištima stranke primaju svakog radnog dana od 8 do 13 sati, uz provođenje pojačanih higijensko-sanitarnih mjera, odnosno ograničavanje broja osoba kojima se istovremeno dopušta ulaz, nastavlja Jurešić napominjući da takav radni režim podrazumijeva primanje jedne po jedne stranke. Obvezno je, naravno, i strogo poštovanje socijalnog distanciranja – držanje minimalno dva metra udaljenosti među osobama u zatvorenom prostoru, odnosno jednog metra na otvorenome, završio je.


Ivan Jurešić / Snimio M. TRINAJSTIĆ


Ivan Jurešić / Snimio M. TRINAJSTIĆ