Rebalans

Usvojen creski proračun: Spriječena neisplata plaća u Dječjem vrtiću

Slavica Bakić



CRES Prošlu sjednicu creskog Gradskog vijeća obilježile su suze nemoći Snježane Sučić, ravnateljice Dječjeg vrtića Girice, a jučerašnju aplauz kojim su vijećnici popratili jednoglasno usvajanje rebalansa gradskog proračuna. Nakon rasprave koja je trajala kraće od pola sata, vijećnici su prihvatili da se proračun smanji na 31.243.000 kuna, što je tek 188.000 kuna više nego je bio planiran krajem 2016. godine.


Vijećnici su i jučer imali primjedbi zbog »zakašnjelog« rebalansa, no, svi su odlučili podržati ga i tako sprječiti, između ostaloga, i moguću neisplatu plaća u creskom vrtiću, o čemu se prije dva tjedna puno govorilo. Ovoj se ustanovi izmjenama i dopunama prihoda i rashoda gradske blagajne za plaće i materijalne troškove iznos povećava za 232 tisuće kuna, a glavni razlog za povećanje je zapošljavanje dvije odgajateljice i dvije asistentice zbog upisivanja šestero djece s poteškoćama.


Prilikom prvog odlučivanja o rebalansu krajem studenoga, troje vrijećnika koalicije HDZ-Hrast i troje nezavisnih vijećnika prilikom glasovanja o rebalansu bilo je suzdržano. Sporno je, između ostalog, bilo i uređenje Ribarske ulice, potrebno kako bi se realizirao projekt uređenja Palače Moise.




Jučer vijećnici nisu raspravljali o pojedinim stavkama proračuna nego su samo upozoravali na proceduru te je na kraju Patris Salković (Hrast), koji je i predsjedao sjednicom, pozvao gradonačelnika i gradske službe da kontinuirano prate izvršavanje proračuna te ga, po potrebi, mijenjaju i više puta godišnje.