Veli Lošinj

U šest sati ulovljeno čak 356 lignji. Ukupno su teške preko 55 kilograma

Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Foto Bojan Purić



Na šestom izdanju Lignjade – Kupa sv. Antuna u Velom Lošinju, pali su bodovni rekordi – pobjednički dvojac Mihael Mičić i Mario Horvat ulovili su 61 lignju i ostvarili 14.660 bodova, uvjerljivo više od pobjednika na dosadašnjih pet izdanja ovog natjecanja, koje objedinjuje sportski i zabavni sadržaj, a jedna je od rijetkih lošinjskih priredbi u siječnju.


Na more su isplovile 22 barke s ekipama od po dvoje članova – staro i mlado, većinom muškarci, a među njima osam žena. Nisu to bili samo mještani Velog Lošinja i susjednog Malog Lošinja, već i gosti iz drugih sredina. Zanimljiva je ukupna brojka ulova: sveukupno je u šest sati lova ulovljeno 55 kilograma i jedan gram liganja, odnosno 356 komada. Bodovalo se tako da se za jedan gram dobije jedan bod, uz još po sto bodova za svaki primjerak lignje.


Ispod Mičića i Horvata na tablicama uglavljenim u drvenu konstrukciju bila su imena Slavena Matkovića i Gabrijela Matoševića s 12.230 bodova (54 komada), a treće mjesto osvojili su Željko Raljević i Manuela Matešić s 10.935 bodova (41 komad). Četvrto mjesto zauzeo je mladi dvojac – Teo Grkinić i Stefanno Šimić s 8890 bodova (32 komada), peto Šime Božičević i Mate Vidas sa 6594 boda (23 lignje), a Tomislav Orlić i Antonio Ostroman, koji su pobijedili na četiri od dosadašnjih pet lignjada, zauzeli su šesto mjesto s 6212 bodova (23 komada). Najveću je lignju ulovio Rajko Bogdanović, na vaganju ulova koje je uime organizatora obavio Ivan Jerman, utvrđeno je da joj je masa 640 grama.




Osim nagrada za plasman i priznanja za najveću lignju, još je dodijeljen niz nagrada – najmlađem sudioniku Juraju Dragičeviću, najstarijem lignjolovcu Miranu Jermanu te dvije posebne nagrade – Silvija Krhen iz Zagreba proglašena je za Miss Lignjade, a nakon vaganja na licu mjesta nagrađen je i najteži natjecatelj, Kristian Belić. I ostalima su dodijeljena priznanja za sudjelovanje.