Rolex Middle Sea Race

Trofejna posada na ponos Zlatnog otoka: Vasilić primio članove Jedriličarskog kluba “Plav”

Mladen Trinajstić

O umješnosti i iskustvu posade koju su, osim Krčana, činile i njihove kolege iz više kvarnerskih jedriličarskih klubova govori i podatak da je od 104 jedrilice koje su startale u 38. po redu Rolex Middle Sea Race, regatu završilo njih svega – 35



KRK – Posadu krčkog Jedriličarskog kluba »Plav« koja je nedavno na 38. međunarodnom regatnom offshore natjecanju »Rolex Middle Sea Race« osvojila prvi pobjednički pokal za hrvatsko jedrenje u toj, jednoj od najcjenjenih svjestkih offshore regata u svom je uredu primio krčki gradonačelnik Darijo Vasilić.


I više no zasluženo svečano primanje jedriličara koji su, jedreći pod zastavom najstarijeg jedrličarskog kluba na Jadranu, ostvarili velik uspjeh prvi čovjek Grada (koji je i sam jedno vrijeme predsjedao istim klubom) začinio je ocjenom da je osvajanjem zlatnog pehara (u ORC klasi 3) na toj prestižnoj regati ostvaren najveći uspjeh u dugoj i prebogatoj povijesti tog sportskog društva.


Sve doživljeno i proživljeno na regatavanju koje je, u iznimno teškim i zahtjevnim veremenskim pa tako i maritimnim uvjetima, na jedrilici »Lucia X« (tipa Hanse 540e) iznijela devetoročlana posada prvom čovjeku Gradske uprave prenijeli su ondje okupljeni jedrličari – Martin Tvrdon, Dinko Petrov, Neven Cuculić, Bojan i Vlado Grego, Mladen Kvasić te Mladen i Karlo Kraljić.




Primanju, nažalost, nije mogao nazočiti skiper te ujedno i vlasnik broda, Slovak Milan Fabian. A koliko je težak i zahtjevan bio izazov oplovljavanja preko šest stotina milja duge rute koja je jedrličare iz glavnog grada Malte vodila oko Sicilije i Lampeduse govori podatak da im je za ovo respekta vrijedno ostvarenje trebalo 5 dana i gotovo devet sati.


Jednako tako, o umješnosti i iskustvu posade koju su, osim Krčana, činile i njihove kolege iz više kvarnerskih jedriličarskih klubova govori i podatak da je od 104 jedrilice koje su startale u 38. po redu Rolex Middle Sea Race, regatu završilo njih svega – 35. Govoreći u ime svih članova posade ali i vodstva JK Plav, Dinko Petrov je ustvrdio da su svi s Lucie X još uvijek prilično svježih i »neslegnutih« dojmova ali unatoč tome i odlučni da netom ostvareni uspjeh, u doglednoj budućnosti, potvrde na nekoj od sličnih, također globalno prepoznatih offshore regata.


Ukupnu pobjedu na ovom natjecanju, čiju organizaciju potpisuje Jedriličarski klub »Royal Malta« odnijela je pak ruska posada JK Navigator. Hrvatsku je, uz »reprezentaciju« krčkog Plava, ondje u konkureniciji posada iz 30 zemalja predstavljala još samo jedna jedrilica, ona splitskog JK »Labud«. Labudaši, kao i većina sudionika ovogodišnje regate, nažalost nisu uspjeli stići do cilja.