Donacija

TJESTENINA KAO TERAPIJA Mali Teo bliže ozdravljenju zaronom u – more pašte

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Teu Jelenoviću paštom ispunjena drvena kutija bit će poligon u kojem će kroz kućnu radnu terapiju buditi i razvijati osjet dodira, važan za napredak u izlječenju. Takvo rehabilitacijsko pomagalo je učinkovito u razvijanju senzorike kod djece oboljele od artrogripoze



KLIMNO Da se pašta, posebice ona iz Paštarije PIK-a Rijeka može iskoristiti na tisuću dobrih i ukusnih načina, znali smo i dosad. Ipak, način na koji će biti korištena ona koju su, u ime te riječke tvrtke, malenome Teu Jelenoviću iz Klimna na otoku Krku donijele Ana Stojić Marijan, Karla Milevoj i Ines Malinarić, nešto je sasvim novo i neuobičajeno. Sušena tjestenina ovaj će se put iskoristiti u rehabilitacijske svrhe. Donacija PIK-a Rijeka u obličju velike drvene kutije ispunjene paštom malenom će dvoipolgodišnjem otočaninu poslužiti kao instrument senzoričke, odnosno ergoterapije.


Uvijek veselom i razigranom mališanu kojemu je pri rođenju dijagnosticirana rijetka bolest – artrogripoza, velika, paštom ispunjena kutija bit će odsad tako poligon u kojem će, objasnila nam je njegova mama Kristina, Teo sad kroz kućnu radnu terapiju buditi i razvijati osjet dodira, izuzetno važan za napredak u njegovom izlječenju.


Razvijanje senzorike


– U klinici u njemačkom Aschauu gdje se Teo od svog rođenja liječi i rehabilitira, nedavno smo počeli raditi upravo s takvim rehabilitacijskim pomagalom. Ono je, iako je to teško na prvu pretpostaviti, zapravo izuzetno bitno i učinkovito u nastojanjima razvijanja senzorike kod djece koja pate od artrogripoze, stanja u kojemu je zbog ukočenosti udova izuzetno teško razviti tu vrstu osjeta, priča Teova majka, napominjući da praksa pokazuje da se ovakav, djeci izuzetno zabavan, ali i motivirajući oblik terapijskog korištenja tjestenine, kako kod Tea, tako i kod mnogih drugih mališana, pokazao izuzetno djelotvornim.





Artrogripoza je rijetka dijagnoza, odnosno oboljenje koje se manifestira ukočenošću zglobova, tetiva i slabom pokretljivošću mišića. Malenom Teu ona je zahvatila obje nožice i ruke u laktovima, prstima i na šakama. Jedina klinika koja se bavi liječenjem ove rijetke bolesti nalazi se u mjestu Aschau u Njemačkoj, gdje su, uz ostale tretmane i zahvate, razvili i specifičan način fizikalne terapije u bazenu od pašte kakvog mali Bodul, zahvaljujući svojim »prekomorskim« dobročiniteljima, sad ima i u svom dnevnom boravku!



Teo će sad, »kopajući« po bazenu pašte, sipajući je oko sebe, ali i tražeći u njoj skrivene druge predmete različitih taktilnih karakteristika, zapravo razvijati svoj osjet dodira i na taj način graditi u svom dječjem mozgu »veze« između njega, njegova osjeta i okoline, te na taj način i pridonositi svom bržem napretku u smislu pokretljivosti. Upravo takva terapija koju smo dosad odrađivali u spomenutoj njemačkoj klinici, naše je prijatelje i sad već vjerne podupiratelje iz PIK-a Rijeka potakla da nam se sami ponude »stvoriti« takav rehabilitacijski poligon u našem domu, što nas je uistinu razveselilo, nastavlja Kristina Jelenović iza čijih je leđa, u društvu triju predstavnica plemenite riječke tvrtke, mali Teo uz neskriveno veselje odmah počeo uživati u »ronjenju« morem donesene mu pašte.



Iako je svaka donacija, a od PIK-a Rijeka smo ih dosad doživjeli bezbroj, neprocjenjiva, moram reći da je i ova dokaz da se i s jednostavnim te naoko običnim, često i jeftinim stvarima u rehabilitaciji mališana nerijetko mogu napraviti čuda, istakla je Teova majka dodavši da su joj to, u nemalom broju slučajeva na vlastitim primjerima korištenim i specijaliziranoj klinici Aschau pokazali i njihovi njemački liječnici i terapeuti. Uistinu se s malo mašte, ali i puno volje za radom i vježbom, često može napraviti goleme korake u izlječenju na putu koji, u suprotnom, nerijetko ni najskuplji medicinski uređaji nisu niti mogu biti od velike pomoći, zaključila je Kristina Jelenović, ponovivši da će Paštarijina pašta Teu biti od velike koristi.



Logična gesta


Svoju hvale i pažnje vrijednu gestu u domu Jelenovićevih jučer prisutne PIK-ovke okarakterizirale su samorazumljivom gestom predstavnika najvećeg i najstarijeg pogona za proizvodnju tjestenine na riječkom području, odnosno »normalnom reakcijom« na saznanje da njihova pašta može poslužiti kao rehabilitacijski alat malome Teu.


– Naš slogan »Pusti pašti na volju« ovime je, čini mi se, dobio jednu sasvim drugu, zapravo još ljepšu dimenziju – ocijenila je pritom Ana Stojić Marijan, napomenuvši da su do saznanja o ovakvoj potrebi Jelenovićevih u PIK-u Rijeka došli slučajno, prateći Facebook profil kojim se svi podupiratelji i pratitelji Tea na putu k njegovom prvom koraku redovito informiraju oko svega što se s malim veseljakom događa. Pritom svakako valja istaknuti da je, osim brda donirane pašte, jednako vrijedan i čin PIK-ovog suradnika, stolara Arsena Mileusnića koji je, čuvši zašto »Paštariji« treba drvena kutija, sav drvodjeljski posao odlučio odraditi o svom trošku.