Etno baština

“Staru verbensku kuću” predstavio – ruski fotograf

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Dmitri Larin je 2012. godine kupio staru derutnu kuću u Vrbniku, a dok ju je obnavljao i uređivao, pala mu je na pamet zamisao da je opremi kao svojevrsni etnomuzej, umjesto za stanovanje



VRBNIK U Vrbniku je jučer upriličeno javno predstavljanje etno kuće, odnosno muzeja Stara verbenska kuća. Posebnost tog objekta, osim u njegovoj slikovitosti, sadržajnosti i potpunosti predstavljanja lokalne etnobaštine leži i u tome da je njegov vlasnik te ujedno i autor ondje izloženog postava – Rus.


Dmitri Larin, moskovski fotograf, stjecajem okolnosti našao se u ulozi tvorca nove zanimljive vrbničke atrakcije, svojevrsnog etnološkog muzeja koji, potvrđuju to i lokalne »turističke instance« kroz riječi jučerašnjoj fešti također prisutne direktorice TU TZO Vrbnik Sanje Polonijo, zaslužuje postati jednom od nezaobilaznih točaka svih turističkih, odnosno izletničkih ruta obilazaka i razgleda tog starodrevnog otočnog lokalnog središta.


Kako je uopće došlo do toga da se jedan Rus prihvati gradnje, odnosno uspostave takvog sadržaja, Larin nam je objasnio kroz zanimljivu priču u kojoj je, priznaje, značajnu ulogu odigrala puka slučajnost iliti splet, pokazalo se kasnije – sretnih okolnosti.




– Još 2012. godine odlučio sam se kupiti neku manju kućicu na Jadranu te sam se tražeći i »njuškajući« internetom, i to mahom područjem Istre, zapravo sasvim slučajno zakačio na oglas kojim se prodavala ova kuća, a koji me na prvu zaintrigirao. Moj prvi dolazak u Vrbnik u kojem nikad do tad prije nisam bio i razgled derutne kuće u središtu tog mjesta uvjerio me da je pronađena kuća upravo to što sam tražio – nastavlja Larin, priznavši da mu u to vrijeme ni u primisli nije bila ideja da u njoj uredi bilo kakav etno-izlagački, odnosno muzejski prostor.


Dolazili turisti


– Dok sam s prijateljima u netom kupljenoj kući jednog dana sjedio razmišljajući što i kako s njom krenuti raditi, odnosno kako je obnavljati, primijetio sam da nam svako malo na vrata dolaze turisti koji su željeli virnuti u njenu unutrašnjost i fotografirati neki njen detalj, od kojih su mnogi i meni, kao fotografu, također zapinjali za oko. Tad mi je na pamet pala zamisao da ovu kuću, umjesto za mjesto svoga stanovanja, odnosno za provođenje ljeta, uredim i opremim kao svojevrsni etnomuzej – objasnio nam je Larin.


– Dio starog namještaja i predmeta koje sam zatekao u samoj kući bila je početna osnova postava na čijem sam kompletiranju odmah krenuo raditi, usporedno s izvođenjem radova na uređenju i obnovi same kuće. Dobar dio izložaka kojima se ponosim i koji danas broje više stotina predmeta potom su mi donirali sami mještani, očito zaintrigirani mojim nastojanjima da ovdje uredim ovakav sadržaj – nastavlja razgovorljivi Rus koji je, ohrabren tijekom kojim su tekle pripreme osnivanja Stare verbenske kuće, svoju želju za uređenjem mjesta na kojem će se posjetiteljima predstavljati baština Vrbnika i Vrbenčana »zaokružio« pozivom predstavnicima jedne lokalne vinarije da u podrumu njegove kuće otvore svoj izložbeno-prodajni prostor.


Oslikan život težaka


– Koliko nas je iznenadio Dmitrijev poziv da u podrumu njegove kuće otvorimo svoj izložbeni, odnosno degustacijsko-prodajni punkt, toliko nas je njegova želja i razveselila – otkrila nam je jučer Egle Katunar, predstavnica Kuće vina Ivan Katunar koja ondje od prošlog ljeta vodi vinski dio priče Stare verbenske kuće – objekta koji kroz brojne svoje izvorne, vrijedne, stare i atraktivne izloške sad vrlo vjerno oslikava život vrbenskih težaka.


Jučerašnje okupljanje, što ga je inicirao sam Larin, vrbničkih vinara ali i lokalnih turističkih djelatnika bila je prigoda da se, u društvu brojnih otočnih voditelja turističkih agencija, novinara i promotora ponude otoka Krka napokon i široj javnosti predstavi ovaj u najmanju ruku zanimljiv i sadržajima bogat projekt koji, drže svi koji su prepoznali i podržali Larinovu ambiciju, zaslužuje biti uključen u popis mjesta koje prigodom turističkih razgleda Vrbnika i otoka Krka ne bi trebalo preskočiti.