Ulaganja u obalu

Stara riva i kupališni pojas Čizića do ljeta u novom ruhu

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s 550 tisuća kuna pomoći će sanaciju Stare rive i obalnog dijela izvanlučkog područja naselja Čižići, a 20 posto od tog iznosa izdvojit će Općina Dobrinj



KRK Potpisivanjem sporazuma o sufinaciranju sanacije Stare rive i obalnog dijela izvanlučkog područja naselja Čižići koji su, u sjedištu Općine Dobrinj formalno »odradili« pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Anđelko Petrinić i dobrinjski načelnik Neven Komadina, za obnovu i sanaciju obalne građevine i okolnog kupališnog pojasa Čižićarima je osigurano 550 tisuća kuna bespovratne potpore iz proračuna nadležnog ministarstva.


Kako je nakon prigodnog stavljanja potpisa na preko pola milijuna vrijedan papir u toj prilici istaknuo Petrinić, ta je potpora rezultat dobrinjske prijave na natječaj za sufinanciranje infrastrukture, odnosno sanaciju i rekonstrukciju pomorskog dobra u općoj uporabi, raspisan još sredinom siječnja ove godine.


Dvanaest ugovora


– Za ulaganja u izvanlučka područja Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u ovoj je godini u svom proračunu osiguralo 4 milijuna kuna, rekao je pomoćnik ministra, istaknuvši da je s Općinom Dobrinj netom sklopljeni sporazum tek jedan od 12 takvih dokumenata koje Ministarstvo ovih dana formalno »zaokružuje« s predstavnicima lokalnih jedinica koje su se uključile u taj natječajni postupak. Osim Dobrinja, sredstva iz istog izvora slijedom odobrenih prijava u ovoj će godini doteći još trima lokalnim jedinicama s područja PGŽ-a – gradovima Malom Lošinju, Novom Vinodolskom i Kraljevici, rekao je Petrinić.


Općina daje 20%




Temeljem sklopljenog sporazuma, pojasnili su nam Petrinić i Komadina, Općina će već za koji dan pokrenuti postupak male nabave te, nakon što iz vlastitog proračuna i sama izdvoji dodatnih 20-ak posto od dodijeljenog iznosa, u najskorijem će vremenu s najpovoljnijim ponuđačem ugovoriti nastavak radova na dijelom već odrađenoj sanaciji derutne rive pred mjesnom lukom u Čižićima. Radovi će obuhvatiti i sanaciju susjednog plažnog poteza, također nagriženog utjecajem mora, odnosno udarima valova.


– Sad kad je financijska konstrukcija zatvorena, možemo krenuti s pripremama zahvata koji bi se trebali izvoditi tijekom svibnja te zgotoviti do početka kupališne sezone – ustvrdio je dobrinjski načelnik uvjeren da će, nakon što »lokalci« sad brzinski odrade sve predviđene formalno-pravne postupke, građevinska operativa u predviđenim financijskim i terminskim gabaritima stići obaviti svoj dio posla te da će popularno čižićarsko kupalište već ovog ljeta zasjati novim sjajem.


Jedino što bi nam, temeljem dosadašnjeg iskustva, donekle moglo raditi problema i remetiti nastojanja da ovaj infrastrukturni projekt dogotovimo prije masovnijeg dolaska naših ljetnih posjetitelja, jest deficit radne snage iliti manjak slobodnih građevinara, napomenuo je tijekom razgovora s pomoćnikom ministra mora, prometa i infrastrukture Komadina, iskazavši nadu da do takvih »peripetija«, često prisutnih u ovom za građevinare najintenzivnijem dijelu godine, ipak neće doći.


U svakom slučaju, potpisani sporazum predviđa da se osigurana sredstva moraju iskoristiti do konca 2019. godine, a što baš nikako neće doći u pitanje, završio je dobrinjski čelnik ne propustivši zahvaliti Ministarstvu mora, ali i Upravi za otoke (pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a) na više godina prisutnoj i iznimno kvalitetnoj projektnoj suradnji kojom se potvrđuje da ta državna tijela imaju »sluha« za potrebe otočana.