Više knjiga

Širenje knjižnice na gotovo 120 ”kulturnih kvadrata”: ”Vid Omišljanin” dobiva dvostruko veći prostor

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Osam tisuća svezaka knjižnične građe u siječnju sljedeće godine naći će mjesto u prostoru koji će umjesto dosadašnjih 50 četvornih metara, imati 120 kvadrata



KRK U tijeku su radovi širenja i uređenja knjižnice »Vid Omišljanin« smještene u prizemlju zgrade omišaljske općinske uprave. Javni prostor nedostatne površine s tek nešto više od 50 četvornih metara unutar kojeg se, na ne baš prikladan način, do sada raspolagalo s nešto više od osam tisuća svezaka knjižničke građe dovršetkom ambicioznog projekta Općine Omišalj trebao bi udvostučiti »korisnu« površinu, odnosno podići je na gotovo 120 »kulturnih kvadrata«.


Cjeloviti kompleks


Kako doznajemo od omišaljskih općinara, poprilično skučen i za kvalitetan rad ovog za žitelje sjevernog dijela otoka Krka nedovoljno kvalitetan prostor planiranim će se zahvatima značajno povećati i učiniti funkcionalnijim, međusobnim povezivanjem prostora dosadašnje knjižnice sa susjednim hodničko spremišnim prostorijama odnosno prostorom koji se do sada upotrebljavao za aktivnosti lokalnog kluba umirovljenika.


Povećanje i sadržajno obogaćenje omišaljske knjižnice objedinjavanjem više zasebnih prostorija u jedan povezani i cjeloviti kompleks omogućit će smišljeniju organizaciju svih sadržaja nužnih za profesionalizaciju knjižnične djelatnosti, a građani će pritom dobiti i prostor prikladan i opremljen za kvalitetno te kreativno provođenje slobodnog vremena, ističu predstavnici investitora.




Osim povezivanja triju prostora u jedan koji se izvodi otvaranjem prolaza na mjestima postojećih vrata i niša, prostor buduće knjižnice »izravnat« će se izradom nove podne ploče koja će omogućiti da sve prostorije budu na istoj razini. Na mjestu postojećeg sanitarnog čvora izgradit će se dva nova sanitarna čvora, a radove prate i ulaganja u kompletnu obnovu instalacija.


Rok do siječanja


Dovršetkom ulaganja u koje Općina Omišalj investira u proračunu osiguranih 350 tisuća kuna žitelji će dobiti prostor koji će zadovoljavati standarde propisane za provedbu suvremene knjižnične djelatnosti te one potrebne za uspostavu »prateće« čitaonice i ustroja dječjeg odjela.


Na taj način, na mjestu do sad pomalo improvizirane knjižnice napokon će biti omogućeno uvođenje brojnih dodatnih, danas Omišlju nedostajućih društvenih sadržaja – poput prostora namijenjena čitanju tiskovina, prostora za korištenje »javnih« računala s pristupom internetu kao i za organizaciju i odvijanje različitih radionica odnosno književnih skupova.


Već zahuktale građevinske i obrtničke radove, temeljem javnog natječaja, izvode djelatnici Građevinskog obrta »Tadić-gradnja«. Dovršetak radova očekuje se krajem siječnja iduće godine.