Otvorena poučna staza Baška - Zarok - Batomalj

Šest kilometara kroz najljepše predjele Baške

Mladen Trinajstić

Krećući se šestkilometarskom stazom od pješčare na Zaroku, pa uz tok Vele rike, jedinog stalnog vodotoka na otocima, do Batomlja i svetišta Majke Božje Goričke, šetači će moći upoznati brojne biljne vrste i geološko-krajobrazne karakteristike tog područja



BAŠKA  Uklopljena u ovotjedno obilježavanje 110. obljetnice turizma Baške, jučer je prigodnom svečanošću predstavljena i »u funkciju« stavljena »Poučna staza Baška-Zarok-Batomalj«, šest kilometara dug šetnički potez kojim će odsad biti dodatno obogaćena danas već 90 kilometara duga mreža bašćanskih šetnica, pješačkih i biciklističkih staza.


Poučna staza, otkrili su nam predstavnici TZO-a Baška i Javne ustanove Priroda prije no što su se u njen obilazak zaputili prvi šetači, jedinstven je i po mnogočemu poseban sadržaj koji će, nije dvojila donedavna čelnica bašćanskog TZ-a mr. Majda Šale, uvelike obogatiti turističku i izletničku ponudu tog dijela otoka Krka.


   – Inicijativa uređenja i »opremanja« šetnice koja se proteže duž nekih od najatraktivnijih dijelova bašćanskoga kraja potekla je od predstavnika MO-a Batomalj koji su se, pred nešto više od dvije godine, Turističkoj zajednici obratili s idejom uređenja i valorizacije poteza kojeg su tada koristili tek lokalni stanovnici, kaže Šale. S obzirom na to da se šetnička trasa proteže duž nekih od »najposebnijih« dijelova bašćanske udoline, suradnja s predstavnicima JU-a Priroda nametnula se sama po sebi. Upoznati sa sličnim projektima koje su naši prirodnjaci već realizirali na nekim drugim područjima županije, obratili smo im se s molbom za pomoći u osmišljavanju i realiziranju ovog projekta u čijem je oživotvorenju, nastavlja Šale, ključnu ulogu odradio mr. sc. Marko Randić bez čijeg bi stručnog znanja i »prirodnjačke ekspertize« projekt Poučne staze bio teško ostvariv.





Realizaciju 80-ak tisuća kuna vrijednog projekta koji je, uz ostalo, podrazumijevao popravljanje gromača, čišćenje zaraslih dijelova staza te markaciju i prikladno označavanje, financirao je TZO Baška koji je potporom u vrijednosti 20 tisuća kuna pomogao PGŽ, rekla je Šale. Značajnu su ulogu u realizaciji projekta odigrali i djelatnici »TD Baška« u čijoj je režiji odrađen najveći dio terenskog posla, uključujući i postavu 10 tabli. Njima će biti povjereno i održavanje Poučne staze koja će, bez sumnje, postati nezaobilaznim čimbenikom izletničko-planinarskog itinerara svih posjetitelja jugoistoka Bodulije. Pomoć u »obradi« povijesnih lokaliteta, poput Batomlja, pružio je i arheolog Ranko Starac koji je bio zadužen za prezentiranje svih važnijih povijesno-arheoloških značajki »punktova« kojima jučer otvorena staza prolazi.



   Predstavljajući stazu na njenom početku, pored ploče postavljene na Zaroku, savjetnik-biolog JU-a Priroda mr. sc. Marko Randić istaknuo je da će šetači duž novouređene šetničke trase s desetak postavljenih info-ploča moći saznati mnoštvo zanimljivih informacija o iznimno bogatoj flori i fauni tog dijela otoka Krka koji je, osim po bogatoj kulturnoj, poznat i po svojoj iznimno vrijednoj i raznolikoj prirodnoj baštini.


   – Krećući se od pješčare na Zaroku, pa uz tok Vele rike, jedinog stalnog vodotoka na jadranskim otocima, do Batomlja, potom i svetišta Majke Božje Goričke, odnosno lokaliteta Lipica na kojem se nalazi i jedan od glasovitih bašćanskih mrgara, šetači će imati prigodu vidjeti i spoznati vrijednost brojnih biljnih vrsta (među kojima i nekih endemskih op.a.), ali i neke uistinu zanimljive i vrijedne geološko-krajobrazne karakteristike otočnog područja, rekao je Randić. Ravnateljica Sonja Šišić istakla je kako JU Priroda podržava realizaciju svih programa i projekata koji za cilj imaju valorizaciju prirodnih vrijednosti ovog dijela naše zemlje. – Naša je podrška još jača procijenimo li da se takva nastojanja odvijaju u skladu s načelima očuvanja i zaštite prirode te nastojanja širenja turističke ponude u skladu s načelima održivosti, rekla je Šišić, zaključivši da je bašćanski projekt u potpunosti usklađen sa svim tim postulatima.