Kulturna baština

Prva faza projekta u Omišlju: Kulturno-povijesne objekte označili tipiziranom pločom

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Prebogata omišaljska kulturna baština do sada, nažalost, često nije bila dovoljno dobro prezentirana našim posjetiteljima ni samim mještanima, rekla je na predstavljanju signalizacijsko-interpretacijskih oznaka Andrea Orlić Čutul, direktorica TU TZO-a Omišalj



OMIŠALJ Turistička zajednica Općine Omišalj, uz sudjelovanje Općine i Župnog ureda Omišalj, realizirala je prvu fazu Projekta označavanja i interpretacije kulturne baštine.


– Elaborat koji je prethodio ovom ambicioznom i, smatram, dobro razrađenom projektu nastao je s ciljem poticanja prepoznavanja, zaštite, obnove, ali i turističke prezentacije prebogate omišaljske kulturne baštine koja do sada, nažalost, često i nije bila dovoljno dobro prezentirana našim posjetiteljima ni samim mještanima, ocijenila je tijekom jučerašnje svečanosti formalnog predstavljanja upravo postavljenih signalizacijsko-interpretacijskih oznaka Andrea Orlić Čutul, direktorica Turističkog ureda TZO-a Omišalj.



– Ovo je tek početak naših nastojanja da bogatu, sadržajnu i vrijednu kulturnu i povijesnu baštinu ovog dijela otoka približimo našim posjetiteljima, naglasili su ovom prilikom Andrea Orlić Čutul, Damir Jakovčić te Ranko Špigl, zamjenik omišaljske općinske načelnice istaknuvši da uvedeni model omogućava daljnju razradu i dopunu predstavljenih sadržaja novim informacijama i fotografskim prikazima. Vlč. Bozanić ukazao je da bi sličan model prezentacije i interpretacije u čim skorijoj budućnosti valjalo primijeniti i na prebogatu glagoljašku baštinu Omišlja u čemu je, zaključio je, kao vrsni poznavatelj te tematike turističkim i općinskim institucijama također voljan »dati ruku«.





Tri cjeline


– Ovim projektom dobivamo jedinstven kulturni proizvod koji će rezultirati stvaranjem kulturnih ruta i koji je na tragu strateških opredjeljenja naše lokalne uprave definiranih strateškim smjernicama Plana razvoja turizma Općine Omišalj, ustvrdila je Orlić Čutul. Kulturna baština, odnosno omišaljskim i njivičkim područjem razasuti spomenici sada se putem interpretacijskih ploča predstavljaju kao tri logične cjeline – nastavila je čelnica TZ-a kojoj su u ovoj prigodi društvo radili i brojni suradnici angažirani na tom projektu, među ostalima i dr. sc. Anton Bozanić, dr. sc. Marijan Bradanović te Damir i Katica Jakovčić.


Prva prezentacijska cjelina obuhvaća povijesnu jezgru Omišlja s istaknutom crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije, druga pak zahvaća i prezentira kulturnu baštinu u okruženju stare gradske jezgre Omišlja dok su važniji spomenici u Njivicama sastavnica one treće prezentacijsko-interpretacijske cjeline.


Dosad 58 ploča


Spomenici su označeni tipiziranim pločicama na kojima se navodi naziv, osnova te kratka informacija o svakom od takvim oznakama »markiranih« spomenika, na hrvatskom i engleskom jeziku, objasnili su nam jučer na omišaljskoj Placi okupljeni suradnici u realizaciji tog projekta od kojih smo doznali i da je svaki od označenih objekata »opremljen« i QR kodom kojim se, putem pametnog telefona, tableta ili kakvog drugog mobilnog uređaja, otvara mogućnost iščitavanja znatno opširnijih, deteljnijih te slikovnim materijalom popraćenih opisa spomenika, i to na hrvatskom, engleskom, talijenskom, njemačkom i slovenskom jeziku.


Sveukupno je na području Omišlja i Njivica dosad postavljeno 58 takvih ploča, oblikovanih i grafički pripremljenih po ideji mag. povijesti umjetnosti Ivana Brauta.


U ovaj projekt dosad je uloženo sedamdesetak tisuća kuna, a postavljene ploče izrađene su od trajnih, ali i ekološki prihvatljivih kompozitnih materijala.