Krk

Predstavnici poljoprivrednih udruga pozivaju: ‘Darujte bodulsko’

Mladen Trinajstić

Naši sirevi, ulja, vina, pršuti, rakije... redom su vrhunske kakvoće, poručili su čelnici udruga sirara, maslinara i vinara te pozvali otočane da kupnjom na božićnoj ekotržnici ove i iduće subote pripomognu jačanju lokalnih proizvođača



KRK Prigodnom tiskovnom konferencijom svim žiteljima otoka Krka obratili su se predstavnici više udruženja krčkih poljoprivrednika. Čelnik Udruge sirara otoka Krka Vlatko Milohnić, njegov vrbnički kolega i predstavnik udruženja vinara Žlahtina Ivica Dobrinčić, uz Gorana Marevića, tajnika krčke udruge maslinara Drobnica (kojima se, iz objektivnih razloga, nije stigao priključiti i čelnik udruge krčke poljoprivredne udruge Progres, David Mrakovčić), zajednički su javni istup iskoristili da, uz čestitke i dobre želje za iduću godinu, otočane složno pozovu da i u idućem ljetu još više no dosad pomažu i podržavaju lokalnu poljoprivrednu proizvodnju.


Osvješćivanje otočana 


– Naš poziv otočanima da kupuju i u svojoj prehrani koriste »lokalno« nije motiviran željom da bilo kojem pojedincu, pa tako ni sebi samima, podignemo zaradu, već nastojanjem da osvijestimo cjelokupnu otočnu zajednicu o značaju i vrijednosti poticanja »svega onog što na ovom otoku vrijedi«, odnosno očuvanja i valoriziranja onog najboljega što smo naslijedili od naših starih – rekli su Marević, Milohnić i Dobrinčić. Podsjetili su da se kupnjom proizvoda lokalne proizvodnje posredno pomažu, podržavaju i potiču svi oni koji se svakodnevno trude i muče u stvaranju kvalitetnih, autohtonih proizvoda, a koje, naglašavaju, sve više prepoznaje, cijeni i traži i ono zahtjevno, europsko tržište. Naši sirevi, ulja, vina, ali i pršuti, rakije, voće, povrće i različite prerađevine nastaju ulaganjem onog najvrednijeg što imamo, a to su naše vrijeme, trud, znanje i iskustvo, poručili su, ističući da je njihov poziv još smisleniji uzme li se u obzir činjenica da se uporabom domaćih, umjesto korištenja proizvoda masovne industrijske proizvodnje (često upitne kvalitete), u svakodnevne jelovnike otočana uvrštavaju poljoprivredni proizvodi redom vrhunske kakvoće.


Zaštita izvornosti


Da to nije tek pusta tlapnja, Marević i Milohnić ukazali su najavom da bi već tijekom iduće godine trebao biti dovršen postupak europske zaštite izvornosti Krčkog sira – proizvoda koji bi se na toj probranoj i prestižnoj listi trebao priključiti istom takvom oznakom već zaštićenom Krčkom maslinovom ulju. Iako nije bio na presici, čelnik udruge Progres David Mrakovčić telefonski se priključio istupu svojih kolega, uputivši poziv sumještanima, ali i stanovnicima svih ostalih krčkih mjesta da kupnjom blagdanskih darova na današnjoj božićnoj krčkoj eko tržinici pripomognu osnaživanju otočnih lokalnih proizvođača.




– Većina potrošnje u predblagdanskoj groznici odnosi se na kupnju darova. Kupovinom nagrađujemo trud i ocjenjujemo kvalitetu proizvođača te ih potičemo na daljnju proizvodnju. Otočane stoga pozivamo da svojom kupnjom osnaže upravo lokalne proizvođače poljoprivrednih proizvoda, prerađevina i rukotvorina – rekao je Mrakovčić.


Komad sira i boca dobrog vina ili ulja – idealan dar


Komad sira, boca dobrog vina, maslinovo ulje, ekološki namazi, proizvodi od bobičastog voća, kreme i marmelade, sapuni i čajevi – sve su to korisni, ali i zdravi darovi za naše najmilije, zaključio je čelnik Progresa, najavivši da će, osim ove subote, ljubitelji domaćeg, kvalitetnog i zdravog imati priliku doći »na svoje« i tjedan kasnije (22. prosinca) kad će se, također u središtu Krka, održati i Sajam autohotnih poljoprivrednih proizvoda Primorsko-goranske županije.