Srce protiv barijera

Plivački maraton za osobe s invaliditetom okupio 200 plivača

Ante Matijević

Maratonci su, vođeni motom jednakih mogućnosti za sve, preplivali Barbatski kanal / Foto Ante MATIJEVIĆ

Maratonci su, vođeni motom jednakih mogućnosti za sve, preplivali Barbatski kanal / Foto Ante MATIJEVIĆ

Nadam se da će ovaj maraton odjeknuti i pomoći da se napokon izgradi Dom za osobe s invaliditetom i spinalni centar koji nam obećavaju već 27 godina, istaknuo je Krešimir Butković



BARBAT – Sedmi plivački maraton za osobe s invaliditetom »Srcem protiv barijera« okupio je gotovo dvjestotinjak sudionika i mnogobrojnu publiku koja je bodrila natjecatelje. Riječ je o maratonu čiji je pokretač književnik i novinar kvadriplegičar s rapsko-zagrebačkom adresom Krešimir Butković, jedan od značajnijih promotora i boraca za prava osoba s invaliditetom. Plivački maraton začet je još 2010. godine kada je Krešimir prvi put sam isplivao dionicu rušeći tada vlastite barijere, dok se danas ruše neke druge. Maratonci su, vođeni motom jednakih mogućnosti za sve, preplivali Barbatski kanal i na taj način pružili podršku osobama s invaliditetom te skrenuli pažnju javnosti na njihov položaj i potrebe. Osim toga maraton je humanitarnog karaktera i ovom prigodom prikupljala su se novčana sredstva za nabavu javnog wc-a za osobe s invaliditetom.


Nakon što je isplivao rutu Krešimir Butković kazao je da je izuzetno zadovoljan maratonom jer iz godine u godinu postaje sve veći i veći, a organizatori su, po njegovim riječima, napravili veličanstveni internacionalni maraton. Plivali su ljudi iz Srbije, Slovenije, BiH, Njemačke, Italije, Nizozemske. Bit je da se skrene pozornost na osobe s invaliditetom i njihovu problematiku, nadam se da će ovaj maraton odjeknuti i pomoći da se napokon izgradi Dom za osobe s invaliditetom i spinalni centar koji nam obećavaju već 27 godina, istaknuo je Krešimir Butković.


Gradonačelnik Nikola Grgurić i inicijator maratona Krešimir Butković


Gradonačelnik Nikola Grgurić i inicijator maratona Krešimir Butković





Organizatori maratona su Grad Rab i TZG Rab, Udruga Komin iz Barbata te Udruga invalida kvarnerskih otoka iz Punta.


Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić kazao je da je ovo poseban maraton o kome se puno razmišlja tijekom cijele godine. To što je ovako spontan, jednostavan i iskren čini ga posebnim u odnosu na druge maratone. Grad Rab i Turistička zajednica spremni su nadograđivati ovu manifestaciju bez obzira na izdatke i sve ono što ovakav projekt zahtjeva, u nadi i želji da dogodine bude još veći tretirajući ga onako kako ga je sam inicijator zamislio, a to je da skrenemo pozornost na uklanjanje brojnih zapreka koje osobe s invaliditetom imaju, istaknuo je Grgurić.


Sedmi plivački maraton za osobe s invaliditetom »Srcem protiv barijera« okupio je gotovo dvjestotinjak sudionika i mnogobrojnu publiku


Sedmi plivački maraton za osobe s invaliditetom »Srcem protiv barijera« okupio je gotovo dvjestotinjak sudionika i mnogobrojnu publiku



Rezika Janković, tajnica Udruge invalida kvarnerskih otoka iz Punta, pohvalila je organizaciju i reklada da je najvažnije da maraton preraste u međunarodni.


– Ovo je jedan hvalevrijedan projekt koji nas počinje prerastati što znači da idemo u dobrom smjeru, rekla je Ivana Matušan direktorica TZ Grada Raba i nadodala da se uspjelo u ovu priču involvirati i turiste koji su na Rabu.


Gradonačelnik Grgurić podijelio je medalje svim osobama s invaliditetom koje su sudjelovale u maratonu. Osim toga medalje je podijelio i djeci koja su preplivala rutu, uključujući i najmlađu maratonku, dvogodišnju Vitu.