Susjedska svađa

OTOČKI PRIJEPORI “Trail je creski projekt, a plodove ubire Lošinj”

Ivor Balen

Nitko ne prepoznaje potencijal u eventu koji radimo na otoku u gluho doba godine, napisao je Rušpić na Facebook stranicama Grada Cresa. Problem vidi u tome što je najviše dio od 1500 natjecatelja bilo smješteno na Lošinju



CRES Veliku pažnju na društvenim mrežama nedavno je na Cresu dobila objava Marina Rušpića, organizatora utrke Cres trail koja postoji osam godina, a od prošle je godine preimenovana u Cres & Lošinj trail. Problem je upravo u tome što se čini kako izvorno creski projekt u dobrom dijelu postaje turistički adut bogatijeg susjeda, gdje je od ove godine smješten najveći dio od oko 1500 natjecatelja i članova njihovih obitelji. U posezoni, a trail je održan krajem listopada, to je jako puno noćenja.


– Na Cresu više nemamo osnovnih mogućnosti za kvalitetnu organizaciju ovog eventa, jedna je od rečenica iz Rušpićevog dopisa, kojeg je objavio na facebook stranicama Grada Cresa. Dopis je dugačak, a sukus je da na Cresu nije bilo sluha da natjecatelji i članovi njihovih obitelji ostanu spavati na tom otoku. Naime, u priču je uskočila lošinjska Jadranka i popunila dva hotela, dok je na Cresu jedini hotel zatvoren i prazan. Organizator je prozvao Turističku zajednicu Grada Cresa zbog potpore od 15.000 kuna koja se ne povećava usprkos sve većem broju sudionika, privatnu tvrtku Cresanku kao najveći turistički subjekt na otoku s velikim utjecajem u Vijeću Turističke zajednice, jer nikad nije ponudila suradnju, te Grad Cres.– Zapravo, nitko ne prepoznaje potencijal u eventu koji radimo na otoku u gluho doba godine, napisao je Rušpić.

Sjesti za stol


Sanja Živanović, direktorica TZ-a grad Cresa, ističe da Turistička zajednica podupire ovu manifestaciju od prvog dana.


– Ta manifestacija je pokrenuta na otoku Cresu i TZ je uvijek bio organizatorima na raspolaganju u svakom pogledu. Niti u jednom trenutku se nije činilo da našoj suradnji nešto nedostaje. Sve ove godine trail se održavao u drugoj polovini rujna i trajao je jedan dan. U 2016. godini manifestacija postaje dvodnevna i dvootočna, što smo mi i nadalje podržavali. Organizator je ove godine promijenio termin održavanja traila za kraj listopada. Također je tražio i potporu novih sponzora u Malom Lošinju koju je dobio od strane privatnog hotelskog poduzeća kao i lokalne turističke agencije, ističe Živanović.Direktorica Turistička zajednice Grada Cresa dodaje da uopće nema dvojbe da se TZ zalaže za ostanak traila na Cresu.

– Broj sudionika konstantno raste na naše i zadovoljstvo organizatora te smatramo da daje značajan doprinos razvoju posezone na našem otoku. Stoga želimo s ekipom organizatora sjesti za stol i zajednički riješiti novonastalu situaciju. Vjerujemo da i gospodin Rušpić želi isto te da će u sezoni 2018. trail biti i bolji i veći nego do sada, rekla je Živanović.


Nitko nije pitao




Direktor Cresanke Stevo Filinić ističe da se u Cresu moglo učiniti više po ovom pitanju, ali i da njegova tvrtka nikad nije dobila upit od organizatora.


– Svaki organizator, pa tako i gospodin Rušpić, obraća se i surađuje s onim koji mu nudi bolju ponudu, traženi obim i kvalitetu usluge. U konkretnom slučaju ovogodišnje trail trke, ni ja osobno niti Cresanka d.d. nismo dobili upit niti je od nas tražena ponuda za sudjelovanje u osiguravanju smještaja, prehrane, prostora ili drugog, niti od strane gospodina Rušpića kao ni od TZ Grada Cresa. Što se tiče utjecaja u Vijeću TZ, Cresanka d.d. nema većinu, a ove godine sjednice Vijeća nisu ni sazivane više od šest mjeseci, kaže Filinić, napomenuvši da njegova tvrtka ukupno ima 415 hotelskih kreveta.


– Najvažnije je da se trail utrka uspješno organizira i uspješno održava, i čestitam organizatorima na njihovoj umješnosti i uloženom trudu. To što se održava i na Cresu i na Lošinju smatram prednošću i dodatnom atraktivnošću, uostalom percepcija većine naših gostiju je da se naši otoci doživljavaju kao jedinstveni arhipelag, rekao je Filinić.


Gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako ističe da Lošinj & Cres Trail povezuje dva otoka, što je pozitivno, posebno u turističkom smislu, jer creska i malološinjska turistička zajednica ionako dobro surađuju u produženju sezone.



Gradonačelnik Jurjako kaže da mu je žao što je organizator svoje nezadovoljstvo izrazio putem društvenih mreža. – Nadam se da to nije samo traženje alibija za potpuno preseljenje na Lošinj, već da će organizator konačno doći predstaviti svoje planove za 2018. godinu i u suradnji s Gradom Cresom razriješiti potencijalne probleme, rekao je Jurjako.


Analogija


– Točno je da su natjecatelji, dok se manifestacija održavala samo na Cresu, bili smješteni u creskim objektima, a nakon proširenja većina ih je smještena na Lošinju. Želim naglasiti da su i ove godine neki natjecatelji radije izabrali Cres i tu su prenoćili.


Međutim, uvjetima koje je organizatoru i natjecateljima ponudila najveća lošinjska kompanija Jadranka, koja raspolaže sa šest hotela i nizom drugih objekata, ne mogu konkurirati creske tvrtke sa svojim smještajnim kapacitetima. I to je činjenica od koje ne treba bježati. Jadranka je jednostavno dala bolju ponudu i razumijemo da ju je organizator prihvatio, kaže Jurjako, dodavši jednu sportsku analogiju:


– Kad se organiziraju velika sportska natjecanja, europska ili svjetska prvenstva u nekom sportu, kandidiraju se razni gradovi ili čak države koji bi je željeli organizirati. Na kraju organizator odabere one koji mu ponude najbolje uvjete, a ne napada one koji nisu dobili domaćinstvo, zaključio je Jurjako.