Ljetovanje uz radove

ODMOR IZ PAKLA Mještani Njivica i njihovi gosti u jeku sezone žive s bukom bagera i prašinom

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Zbog svakodnevnih radova na infrastrukturi u naselju Rosulje, turisti ne mogu spavati, odlaze zbog buke i oblaka prašine... U drugoj polovici srpnja preskupo plaćaju svoj boravak u  Njivicama, kategoriziranim u A razred, što je lokalne iznajmljivače diglo na noge



NJIVICE U jeku turističe sezone mještani naselja Rosulje u Njivicama žive bez asfalta i u oblacima prašine. Domaće i njihove goste svakodnevno u rano jutro bude građevinski strojevi, a nerijetko, tvrde vlasnici kuća naselja Rosulje, turisti zbog neizdrživih uvjeta skraćuju svoj boravak u Njivicama i odlaze sa slikom razrovanih cesta, jer ljetovanje uz građevinske strojeve i raskopane ceste nisu očekivali.


Cjelokupna je kaotična situacija kulminirala nakon obilnih oborina u noći s ponedjeljka na utorak, kad su velike količine kiše na ionako raskopanoj cesti stvorile još veće kratere, a u dvorišta okolnih kuća prodrlo je kamenje i građevinski materijal. Ogorčeni mještani koji već tjednima pokušavaju naći zajednički jezik s KD-om Ponikve Krk, kao voditeljem komunalnog »Projekta prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području otoka Krka« u okviru kojeg se u naselju Rosulje od studenog prošle godine obavljaju radovi na kanalizacijskoj infrastrukturi, kažu da su na rubu živaca.


Prema tvrdnjama mještana, do 15. srpnja njihovim je mukama trebao doći kraj, no iako je taj rok prošao, oni i njihovi gosti još uvijek hodaju i voze se po iskopanoj cesti. Jedna od mještanki, Tea Polonijo, ogorčeno navodi da je privatnim iznajmljivačima u tom naselju svakodnevica postala ispričavanje turistima i crvenjenje zbog nečega za što ni najmanje nisu krivi.





Za normalizaciju stanja u Njivicama ipak ima nade, jer kako najavljuje pomoćnik direktora tvrtke Ponikve voda d.o.o. Neven Hržić, iako projektom doista nije bilo predviđeno asfaltiranje cesta u naselju Rosulja, jer se 15. rujna nastavlja s radovima, nakon obilnih oborina početkom ovog tjedna donesena je odluka da se sve ceste ipak asfaltiraju. – Izvođač radova GP Rijeka u okviru projekta nije dobio zadatak asfaltiranja cesta. Bilo je predviđeno njihovo konzerviranje i održavanje bijelih cesta, a dio cesta koje smo smatrali najkritičnijima ipak smo asfaltirali. S obzirom na to da smo ovaj tjedan imali velike količine oborina te da je i nekoliko okućnica poplavilo, a ceste su izrovane, odlučili smo da ćemo sve asfaltirati. Trošak tih radova pokrit će se iz osiguranja – najavljuje Hržić.


U idućih tjedan dana mještani Rosulja napokon bi mogli dobiti toliko željeni asfalt, a Hržić ističe da do sada u okviru investicijskog programa kojim se grade i kompletiraju kanalizacijske mreže šest aglomeracija otoka Krka, čija vrijednost iznosi 648 milijuna kuna, nije bilo probijanja dogovorenih rokova. Upit o stanju u Njivicama postavili smo i Općini Omišalj u kojoj kažu da su suočeni sa stalnim pritužbama mještana, no za izvedbu radova nisu nadležni. Njihova je nadležnost završila davanjem suglasnosti Ponikvama koje su zatražile prolongiranje radova do 15. srpnja.



Jadan A razred


– Svakog dana u 7.30 sati na terenu s teškom mehanizacijom izlaze radnici, a već u 10 ili 11 sati nema nigdje nikoga. Posljednja kiša u potpunosti je razrovala neasfaltirane ceste i građevinskim materijalom poplavila ljudima dvorišta. Turistička je zajednica zatrpana prigovorima nezadovoljnih iznajmljivača, a mi imamo stalne prigovore turista. Zbog radova koji počinju u ranim jutarnjim satima, nemoguće je spavati s otvorenim prozorima zbog buke, a svako vozilo koje prođe za sobom ostavi oblak prašine. Svaka kiša, a ovog ljeta je ima svakih nekoliko dana, građevinski materijal unese u dvorišta. Sada je već druga polovica srpnja, turisti skupo plaćaju svoj boravak u apartmanima, a Njivice su po iznosu boravišne pristojbe u A razredu, što u ovom trenutku zaista smiješno zvuči. Nitko s iznajmljivačima ništa nije iskomunicirao, na terenu je potpuno rasulo. Ništa se nije promijenilo za cijelo vrijeme trajanja radova. Turisti pitaju, a mi ne znamo što reći jer ne znamo ni tko, ni što, ni kada radi – priča Polonijo.Njen susjed Ivan Kapulica kaže da su mještani bili tolerantni do određenog trenutka, no sad više nemaju strpljenja, a prašine i raskopanih cesta preko glave im je.

Zatrpavaju i otkopavaju


– Dvorište moje kuće, kao i škure, nitko više neće oprati. Bio sam u KD-u Ponikve kako bih dobio bilo kakvu informaciju o rješenju situacije u kojoj živimo i nisam puno postigao. Rečeno mi je da je ovo projekt koji se financira iz EU fondova i da projektom nije dogovoreno asfaltiranje ceste. Mi već gotovo dvije godine živimo s raskopanim cestama. Najprije su bili radovi na glavnoj cesti, a potom su lani krenuli na sporednima. I još nije gotovo. Ceste oko naših kuća već su dva puta zatrpavali i otkopavali. Mi koji smo domaći još se nekako snalazimo, jer dok se radilo, do kuća smo dolazili drugim ulicama koje su turistima nepoznate, a turisti su se pak stalno gubili, navodi Kapulica.I ostali mještani imaju slične priče čija je glavna poveznica nezadovoljstvo njih samih i gostiju koji su razočarano odlazili prije isteka dogovorenog termina ljetovanja, a sa sobom su odnijeli iskustvo ne baš jeftinog smještaja, tri minute hoda od mora. U prosjeku u špici sezone, kažu iznajmljivači, cijena noćenja u njihovim apartmanima iznosi stotinjak eura, a gosti za to dobivaju ljetovanje iz pakla uz ranojutarnje buđenje strojevima, oblake prašine i avanturističku vožnju po iskopanim cestama.