Loša sezona

Nikad slabiji urod: Kiša i štetočine desetkovali proizvodnju maslinovog ulja

Alenka Juričić Bukarica

Samo uljara Kvarner Punat ove je godine imala urod od 150 tona maslina, a 2010. čak 1.500 tona. Zbog lošeg vremena, osobito u doba cvatnje, masline se nisu niti oplodile. Kasnije ih je napala maslinova muha, svrdlaš...



RIJEKA » Što je od štetnika moglo napasti masline, ali i vinograde, ove je godine napalo. Lani je isto bila loša godina, a ova je bila još malo slabija od lanjske. Ako je usporedimo s 2010., koja je bila rekordna i kada smo imali oko 1.500 tona maslina, pali smo na 10 posto te količine, odnosno na oko 150 tona, kazao je Miljenko Parčić, rukovoditelj maslinarstva uljare Kvarner Punat Trgovine, najvećeg pogona za preradu maslina na otoku Krku.


Brojne nepogode


Loše vrijeme, maslinova muha, svrdlaš, sve su to faktori koji su doveli do toga da u pogonima uljare ove jeseni nije bilo ni izbliza onoliko maslinova ploda koliko zna biti u dobrim maslinarskim sezonama. I to drugu godinu za redom. Parčić je pojasnio kako je na području Punta i Krka na slab urod utjecalo jako loše vrijeme, osobito u doba cvatnje pa se, primjerice, puntarske masline nisu ni oplodile. S druge strane, područje Vrha, Svetog Jurja i Šotoventa je imalo rekordno dobru godinu, reći će Parčić navodeći kako se uljara praktički ne bi otvarala da nije bilo ovih maslinara.


   Na pogođenim područjima, onaj dio maslina koji je rodio već u srpnju, dakle, dva mjeseca prije nego je uobičajeno, pogodio je napad maslinove muhe. Sve nepogode s kojima su se maslinari ove godine morali suočiti, dovele su, osim do manjeg uroda, i do nešto slabije kvalitete ulja. S obzirom na izuzetno kišno vrijeme, posebno čudi mali randman (postotak ulja) koji je u prosjeku 9 do 10 posto, a ove godine je bio između pet i šest posto. Što znači pet do šest litara ulja od 100 kilograma ploda. Inače, ova je krčka uljara prerađivala masline od 29. rujna do 25. listopada, dok su lani radili do kraja studenoga. Rekordne sezone 2010. su, pak, nastavili raditi i u idućoj godini, točnije do 21. siječnja 2011. Ipak, ovaj je poznavatelj prilika kazao i kako se pokazalo da na Krku svake pete godine bude odlična godina za maslinare pa se za nadati da će 2015. biti puno bolja nego ova.

   U krčkoj Udruzi maslinara Drobnica, su pak, istaknuli kako su maslinari na području Malinske imali i po 100 kilograma ploda po stablu. Goran Marević, tajnik Drobnice, ukazao je i kako je područje oko grada Krka početkom kolovoza poharala tuča te su pod udarima od po četiri centimetara širokih komada leda stradala stabla i plodovi maslina. Ostalo je oštećeno 70 posto ploda, uz što se pojavila i maslinova muha. Međutim, istaknuo je kako su maslinari pravovremeno tretirali masline, pa bi, da nije bilo tuče, najvjerojatnije imali dobru godinu. Ovako su pali na desetak posto uroda iz dobrih godina. Marević je ukazao kako je vrlo bitno tretirati masline.


Tragične količine




– Događa se da ljudi ne odlaze redovito u maslinike ili špricaju masline izvan vremena kada bi se to trebalo napraviti. Stoga je vrlo važno da savjetodavne službe funkcioniraju, a kod nas je doista tako. Svaki tjedan se obilazi maslinike, dobivamo preporuke i savjete, istaknuo je Marević.


   Ove godine velike probleme sa štetnicima i lošim vremenom su imali i Cresani pa se i ovdje bilježi rekordno nizak urod maslina. U Poljoprivrednoj zadruzi Cres, naime, na preradi su imali tek 14 tona maslina, dok se inače godišnji kapacitet prerade kreće od 300 do 500 tona. U najboljim godinama kroz uljaru je znalo proći i po 1.000 tona maslina. Uljara je radila dva tjedna na prekide, doznali smo od Matea Ferarića, upravitelja PZ-a Cres, koji je naveo kako je ovo druga loša godina za redom.


   – Maslinova muha je i kod nas desetkovala urod, kazao je Ferarić navodeći kako su lošem urodu pogodovali i loše vrijeme, osobito u doba cvatnje. Maslina ne trpi prevelik vjetar, niti prehladno ili pretoplo vrijeme u vrijeme cvatnje. Osim toga, i vrlo vlažno ljeto je pogodovalo razvoju štetnika.


   – Nažalost dobna struktura maslinara je takva da ne može podnijeti teret čestog tretiranja. Ove godine smo imali najezdu maslinove muhe, dok je lani masline napao svrdlaš. Štetnici su imali velik utjecaj i na razvoj bolesti, odnosno na to da nije bilo ploda. U konačnici imali smo tragično male količine, naveo je upravitelj PZ-a Cres dodajući kako sa stručnjacima s Instituta za poljoprivredu u Poreču pokušavaju riješiti problem svrdlaša, štetnika koji prezimi u tlu te se obradom zemlje može smanjiti njegova populacija. Međutim, specifičnost Cresa su maslinici u kamenjaru. Što se tiče ulja koje se uspjelo napraviti, u PZ-u Cres su naveli kako je lošije od onoga na što su navikli. Randman je bio slab pa se od 100 kilograma maslina dobilo tek oko osam kilograma ulja.


   – Vjerujem da će maslinari, ono što su preradili, zadržati za svoje potrebe, zaključio je Ferarić.